Charouzovi jezdci míří do Monaka: Budou z toho další stupně vítězů?




Ve vyhlášených monackých uličkách se psala historie motorismu. Už za pár dní piloty českého týmu Sauber Junior by Charouz můžete vidět na slavném okruhu. Čtvrtá zastávka letošního ročníku šampionátu FIA Formule 2 platí za jednu z nejnáročnějších prověrek celé sezóny.

Spolupráce společnosti Sauber Motorsport, která ve Formuli 1 jezdí jako Alfa Romeo Racing a českého týmu Charouz Racing System, už přinesla první úspěchy. Umístění na stupních vítězů ve sprintech Baku a v Barceloně znamená průběžné páté místo v pořadí týmů a je důkazem, že všechno šlape správným směrem. Také proto se stáj do monackého knížectví přesouvá v optimistické náladě.

Okruh v Monaku přitom není žádnou snadnou projížďkou, na Juana Manuela Correu i Calluma Illota čeká pořádně tvrdá práce. Tím spíš, že jak testovací jezdec Alfa Romeo Racing, tak i člen Ferrari Driver Academy pojedou v Monaku vůbec poprvé. Předjíždění je na 3,33 kilometru dlouhém okruhu obtížné, a tak bude více než kdy jindy záležet na čtvrteční kvalifikaci a pak také na výborném startu.

Formule 2 tentokrát nečeká klasický závodní víkend. Volné tréninky a kvalifikace se jedou už ve čtvrtek, dvaačtyřicet kol v rámci Feature Race je na programu v pátek (přímý přenos začíná v 11.30 na stanici Sport 1). Na start třiceti kol sprintu se jezdci postaví v sobotu (přímý přenos od 17.15 na stanici Sport 1).

„Loni jsme tu ve sprintu skončili na prvním a druhém místě. To je cíl, který bychom letos rádi zopakovali, i když si uvědomujeme, že to bude velmi těžké. Po úspěších v Baku a v Barceloně však jedeme do Monaka bez nervů. Víme, co je v našich silách a chceme dojet na bodech,“ prohlásil majitel týmu Charouz Racing System, Antonín Charouz.

Ředitel týmu Bob Vavřík  to vidí podobně a dodává: „Pro oba naše jezdce jde o zcela novou trať. Přitom závod pojede spousta jezdců, kteří už v Monaku závodili. Ale naši kluci se jeví dobře, zlepšují se a v Baku, což je také městský okruh, ukázali velký potenciál. Uvědomujeme si, že základem úspěchu bude zajet dobrou kvalifikaci. V Monaku se nedá příliš předjíždět, takže si musíme vyjet dobrou pozici.“

Callum Ilott se už těší na vyhlášený okruh: „V Monaku už jsem byl, ale nikdy jsem tam nejel. Ale po pódiu v Barceloně a testech F1 minulý týden jsem v dobré pohodě. Loni na tomto okruhu Charouz Racing System zajel parádně, takže víme, že v autě je velký potenciál. Myslím si, že můžeme myslet vysoko. Pokud se vyhneme problémům, není důvod, abychom se nepoprali o nejvyšší příčky.“

A jak se cítí Juan Manuel Correa před távody, jak je připravený?: „Bude to můj první závod v Monaku, takže k němu přistoupím podobně, jak k zastávce v Baku. Kvalifikace bude velmi důležitá, proto musíme využít naší rychlost a připravit si co nejlepší pozici. Bude to moc důležité. V každém případě Monako bude úžasná událost. Je to kultovní místo, myslím si, že nás čeká skvělá zábava.“

Foto: Sauber Junior Team

Fotogalerie