Magické dílo Mikuláše Medka nabídne aukce v Arthouse Hejtmánek




Akce I (Vajíčko). Tak se jmenuje unikátní obraz Mikuláše Medka s modrou ženskou postavou z let 1955–56. Už 6. června 2019 od 16 hodin ho na své 10. aukci v zahradě vily v Praze-Bubenči nabídne aukční dům Arthouse Hejtmánek. Dílo s vyvolávací cenou 8 milionů korun je prvním ze dvou jedinečných Medkových obrazů, na nichž malíř zachytil ženu v modré barvě – tajemnou krásku bez úst, s magickým okem, graciézním tělem a plochými špičatými vlasy, rozbíjející vajíčko. Druhý z „modrých“ obrazů, dlouho nezvěstné dílo s názvem Akce II (Vlna) z roku 1956, byl nedávno vydražen ve Spojených státech v přepočtu za 24,4 milionu korun, a stal se tak nejdražším dílem české poválečné moderny.

Podobně jako rekordně prodaný obraz Akce II (Vlna), který už z Floridy doputoval do sbírky soukromého českého sběratele, i obraz Akce I (Vajíčko) byl do České republiky přivezen z USA, kde zdobil obývací pokoj jednoho newyorského bytu. Na nového majitele teď čeká stejně jako zhruba 150 dalších obrazů a uměleckých předmětů, které se na aukci u manželů Tomáše a Marie Hejtmánkových objeví. Celková vyvolávací suma všech položek přesáhne 20 milionů korun.

Obraz Akce I (Vajíčko) i další dražená díla si lze prohlédnout na předaukční výstavě od 20. května do 5. června 2019 v sídle Arthouse Hejtmánek v Goetheho ulici 2 v Praze 6, otevřeno bude denně od 10 do 18 hodin.

Fotogalerie