F3 v Barceloně: Sauber Junior Team by Charouz získal cenné zkušenosti




Premiéru letošního ročníku má za sebou šampionát FIA Formula 3. Premiérové závody hostil okruh v Barceloně a byl u toho i český tým Sauber Junior by Charouz. Body z toho sice nebyly, ale zejména Lirim Zendeli ukázal, že dokáže s nejlepšími jezdci držet tempo.

Společnost Sauber Motorsport, která ve formuli 1 startuje jako Alfa Romeo Racing, se pro tuto sezónu spojila s českou stájí Charouz Racing System. Vznikl tak ojedinělý projekt, který dává šanci mladým talentům napříč soutěžemi FIA. Debut ve Formuli 3 si Sauber Junior Team by Charouz odbyl ve španělské Barceloně.

Už první závod ukázal, že to pro nováčka F3 bude pořádně tvrdá práce. Ani jeden z jezdců se bohužel nedostal na body, což znamenalo, že do nedělního závodu piloti odstartují ze zadních pozic. Nejlépe na tom byl stále ještě úřadující šampion F4 Lirim Zendeli, který do závodu pustil ze čtrnácté příčky a skončil těsně za elitní desítkou. Jeho dva týmoví parťáci na tom byli o poznání hůře.

Fabio Scherer odstartoval ze sedmadvacátého místa poté, co se v sobotu dostal do kontaktu se soupeřem. Bohužel devatenáctiletý pilot odjel jen osm kol a kvůli další kolizi ze závodu odstoupil. V den svých třiadvacátých narozenin nezářil ani Raoul Hyman, byť ne úplně svojí vinou. Po pár stech metrech ho sevřeli dva soupeři, Brit neměl kam uhnout a skončil v hrazení. Šanci na reparát budou mít všichni jezdci od 21. do 23. června, kdy se jede další díl seriálu F3 jako součást víkendu F1 a F2.

Majitel Charouz Racing System, Antonín Charouz, se pochvalně vyjádřil na adresu týmu: „Pro naše kluky to byl hodně těžký debutový víkend. Tempo jsme sice měli docela dobré, ale bohužel jsme dvakrát doplatili na chyby jiných. Využijeme čas do dalších závodů k analýze všeho, co se tento víkend stalo tak, abychom ve Francii mohli potvrdit náš potenciál.“

„Měli jsme slušné tempo a k bodům nechybělo mnoho. Ale celý víkend jsme se stále zlepšovali, rychlost byla vyšší a vyšší. Nezačali jsme mezi nejlepšími, ale věřím, že se tam dostaneme. Myslím, že jsme na dobré cestě,“ řekl k závodu Lirim Zendeli.

Foto: Sauber Junior Team

Fotogalerie