Správné enzymy prospějí zdravému úsměvu!




Krásný, zářivý úsměv má jednu důležitou podmínku, a to zdravý chrup i celou dutinu ústní. Ve stomatologii se pak hned vedle důsledného čištění zubů dostávají ke slovu proteolytické enzymy, tzv. proteázy, které nám dokážou pomoci s celou řadou problémů. Umí hojit záněty, zlepšit obranyschopnost sliznice i dásní, a dokonce i snížit krvácivost a otoky.

Enzymy..., ale jen málokdo z nás o nich ví mnoho, přesto všichni vděčíme za to, že dýcháme, chodíme, cítíme, prostě a jednoduše žijeme. Tito pouhým okem neviditelní pomocníci jsou nenahraditelnou součástí našeho organismu, kde plní důležitou funkci - vyvolávají klíčové biologické reakce. Celkem jich existuje neskutečně velké množství, hovoří se až o 100.000 různých enzymech, přičemž každá skupina v našem těle pracuje na jiné činnosti. Enzymy ale nedokážou fungovat jen samy o sobě. Potřebují k tomu některou z obrovského množství látek nejrozmanitějších biochemických tvarů nacházející se v našem těle, které nazýváme substráty.

Jde vám z toho hlava kolem? Zkuste si celý proces představit asi takto: substráty jsou nářadí, které nečinně čeká na svého dělníka. Enzym je právě tím dělníkem, který k činnosti potřebuje konkrétní nástroj. Když se tito dva potkají, na malou chvíli se spojí, vytvoří jednotku a začnou pracovat. Okamžitě nato začíná probíhat biochemická reakce. Tou reakcí může být celá řada věcí - od procesů látkové přeměny, přes přeměnu potravy na energii (a tím i pohyb), náhradu zestárlých buněk novými, zneškodňování odpadních látek v metabolismu, až po aktivování imunitního systému či hojení všech druhů zánětů.

A právě kvůli zánětům jsou enzymy důležité pro dutinu ústní. Jako opraváři zde aktivně fungují proteolytické enzymy, jejichž šikovnost ocení nejen ti, které trápí záněty dásní a paradontóza.

 

Proteázy mimo jiné:

  • Zlepšují mikrocirkulaci krve ve tkáních a sliznicích dutiny ústní
  • Příznivě ovlivňují bakteriální flóru dutiny ústní, která je při zánětlivých onemocněních a paradontóze výrazně narušená
  • Snižují schopnost bakteriálního biofilmu přilnout k zubní sklovině a ke sliznici dutiny ústní a tím omezují jeho negativní vliv na tyto tkáně a kazivost zubů
  • Mají zásadní vliv na normalizaci a udržování optimálních imunitních reakcí v dutině ústní a tím zlepšují obranyschopnost měkkých tkání včetně parodontu.
  • Zvyšují antibakteriální, antivirové a antimykotické účinky tělu vlastní imunity tkání.
  • Mají vysokou antioxidační kapacitu a tím snižují rozsah poškození při parodontitidě a parodontóze, u nichž se na poškození tkání dutiny ústní podílejí mj. vysoké hladiny kyslíkových radikálů.
  • Spolu s enzymy ve slinách proteázy omezují vznik nebo zhoršení parodontózy tím, že rozkládají drobné bílkovinné a cukerné zbytky (maso, sladkosti apod.), které nebyly odstraněny mechanickým čištěním z mezizubních prostor a chobotů mezi dásní a zubem.
  • Mají schopnost štěpit bílkoviny. Tím umožňují odstraňovat bílkovinné zátky, které uzavírají choboty mezi dásní a zubem při parodontóze, a zabraňují jejich tvorbě.

Nabízí se otázka, jak enzymy tělu doplnit, když nám chybí. Účinnou pomoc nabízí česká rodinná značka Enzymel vyrábějící zubní pasty a mukoadhezivní gely obsahující enzymy trypsin a bromelain, které mají vysokou antioxidační kapacitu.

Přípravky Enzymel jsou dostupné ve dvou řadách. Červená řada Parodont, vhodná pro dlouhodobé užívání, je ideální při mírnějších obtížích, u nichž nehrozí riziko bakteriálních infekcí. Modrá řada Intensive 35 je doporučena pro kratší, až 8týdenní použití. Mimo prospěšné enzymy obsahuje také nízkou koncentraci chlorhexidinu – lokálního antiseptika standardně používaného ve stomatologii.

Více informací naleznete na: www.enzymel.cz