Švandovo divadlo uvede Ztracenou čest Kateřiny Blumové, hru o médiích a teroristech




Aktuální novinka Švandova divadla na Smíchově si posvítí na média a teroristy, jak je už v 70. letech minulého století popsal německý velikán Heinrich Böll. Inscenaci Ztracená čest Kateřiny Blumové do komorního Studia připravuje režisér David Šiktanc v české premiéře. Světoznámou novelu z roku 1974, pojednávající mimo jiné o křehkém lidském soukromí a smrtících dopadech dezinformačních článků, uvidí diváci u Švandů poprvé 11. listopadu 2017. Kateřinu hraje Marie Štípková, nová posila smíchovské scény.

Příběh hlavní hrdinky popisuje nelítostný mediální hon a lynč, jemuž je tato skromná a milá dívka vystavena. Kateřina se totiž před několika dny seznámila na večírku s mladíkem, který utekl z armády a je podezřelý z terorismu. Mladou ženu začne vyšetřovat policie a případu se zmocní bulvární tisk. Články a reportáže jí přičítají všechno možné, včetně zapojení do teroristických akcí. „Tlak policie i médií se stále stupňuje, neexistuje prakticky žádná z oblastí jejího života, včetně minulosti, kterou by nechaly na pokoji, a tak Kateřině nezbyde než se začít bránit. A nejlepší obranou je útok,“ naznačuje dramaturgyně Martina Kinská. Celý děj je koncentrován do pouhých čtyř dní, v nichž mimo jiné vyplují na povrch dlouho skrývané souvislosti…

Kdo je tady terorista?

Režisér a zároveň autor divadelního scénáře David Šiktanc vnímá Böllovu předlohu jako stále aktuální a naléhavou. A to zejména teď, v dobách voleb a politických změn, jimiž spolu s celou Evropou procházíme i my. „V situaci, kdy vrcholný politik - a pravděpodobný budoucí premiér této země - fakticky ovládá přední mediální dům a kdy jeden ze senátorů vlastní majoritní podíl v nejvlivnějším dezinformačním webu, vnímám příběh Kateřiny Blumové jako poznámku k úvahám, jež se jeví jako klíčové: co jsou vlastně informace, které se ve veřejném prostoru šíří, a jakým způsobem nás ovlivňují," říká režisér. Podle něj hra vypovídá i o tom, že jak někdy stačí jen obratně zmanipulovat skutečnost a využít vyvolaného strachu. A pod touto záminkou se pak zbavit všech nepohodlných… 

Marie jako Kateřina

V titulní roli Kateřiny Blumové se představí nová členka hereckého souboru Švandova divadla Marie Štípková. Výtečná mladá herečka, držitelka Ceny divadelní kritiky (bývalá Cena Alfreda Radoka) za rok 2015, na sebe nedávno upozornila například svým výkonem ve filmu 8 hlav šílenství. Hereckými partnery jí budou Alena Štréblová (v roli Trudy Blornové), Robert Jašków (v roli Huberta Blorna a vyšetřovatele Ervína Beizmenneho) a Tomáš Petřík (jako novinář Werner Tötges a Alois Sträubleder).

Pro Davida Šiktance je Ztracená čest Kateřiny Blumové ve Švandově divadle už jeho čtvrtou režií na této scéně. Ke spolupráci na výtvarné stránce, využívající design i atmosféru sedmdesátých let, přizval tentokrát režisér Jana Štěpánka (scéna) a Juliánu Kvíčalovou (kostýmy). Hudbu pro inscenaci vytvořil Ondřej Švandrlík.

Premiéra inscenace bude 11. listopadu, nejbližší premiéry jsou plánovány na 16. a 21. 11. 2017.

www.svandovodivadlo.cz

Fotogalerie