Alergici, pozor, kromě léčby mohou pomoci i následující tipy!




S příchodem jara se mnoho lidí rozpláče. Mají červené oči, teče jim z nosu a kýchají jak o závod. Ne, netruchlí za zimou, přestože jaro a léto jsou pro alergiky malým peklem na zemi.

Přes 40% Evropanů trpí nějakým druhem alergie. Podle statistiky to znamená, že i ve vaší domácnosti je skoro každý druhý člověk přecitlivělý na nějaké látky. Když mu dělají špatně například arašídy, musí se jim v jídle vyhýbat. Je to trochu komplikované, ale ne nemožné. Co však mohou dělat lidé trpící pylovou alergií, a s ní spojenou přecitlivělostí na prach?

Bez lékaře to nepůjde...

„Alergie je přehnaná reakce imunitního systému na látky, které se kolem nás běžně nacházejí. Organismus na ně reaguje tak, že začne produkovat protilátky a navenek se to projevuje v širokém spektru od kýchání či slzení očí, přes zhoršený sluch, vyrážky až po anafylaktický šok.“ říká MUDr. Zora Sakalová z imunologické a alergologické ambulance. „Zejména na jaře, ale i v létě se alergologické ambulance zaplní lidmi, kteří trpí alergiemi na pyl, případně kombinaci pylu s prachem. Zatímco někteří mají pouze mírné projevy, jiné jedince přecitlivělost na tyto látky vyřadí z běžného života na několik dní i týdnů. Všichni by však měli být léčeni a sledováni u imunologa/alergologa, neboť i lehká zanedbaná senná rýma může vést k astmatu či život ohrožujícím stavům.“

Kdo si přeje déšť?

Pylem roky zkoušení alergici zřejmě vědí, že když to na jaře venku začne rašit a kvést, je vhodné sledovat pylový kalendář a pylové zprávy, které v pravidelných intervalech vydávají regionální úřady zdravotnictví. Nezaškodí znát i předpověď počasí. Vše je přehledně zpracované například i na stránce www.alergie.cz.

Je naprosto pochopitelné, že alergici všichni do jednoho vítají jarní deště či letní bouřky, které snižují množství pylu volně poletujícího v ovzduší. Naopak, pokud právě kvetou břízy a venku bude slunečno, ale větrno, čekají je těžší dny.

Domácí pravidla

Žít se však musí i přes alergii a její projevy. Aby zůstala kvalita života lidí přecitlivělých na pyl, prach či roztoče co nejvyšší, měli by kromě léčby dodržovat i několik dalších pravidel. Během sezóny pylu, na který jejich organismus reaguje přehnaně, by neměli ráno a večer větrat, ani spát při otevřeném okně, či sušit prádlo venku. Pomáhá pravidelná sprcha včetně každodenního mytí vlasů, ve kterých se zachytává mnoho pylových zrníček. V domácnosti by mělo být co nejméně "lapačů prachu" - záclony, závěsy i koberce je potřeba pravidelně vysávat a prach otírat vlhkým hadříkem.

Zatímco bez koberců a záclon se bydlet dá, bez peřin to nepůjde. Ložní prádlo je nutné prát minimálně jednou měsíčně. Na rozdíl od odstraňování roztočů stačí bytové textilie prát při nižších teplotách, protože prach se odstraňuje mechanicky,“ „Zabránit vnikání prachu, na kterém se usazují pylová zrna, do výplně polštářů, přikrývek a matrací, mohou zase speciální povlaky z textilie opatřené paropropustným PUR nátěrem. Nezapomínejte ani na výměnu matrací určitě není vhodné mít stejnou matraci po dobu několika let. Tedy zkuste se poohlédnout i po nové například český výrobce Moravia Comfort.

I jako imunita

I v případě, že netrpíme potravinovou, ale pylovou či prachovou alergií, záleží na tom, co jíme, a v jaké kondici je náš organismus. „Čím lépe funguje imunitní systém, tím mírnější jsou i jeho případné alergické projevy,“ říká Ing. Adrián Doboly z biotechnologické společnosti Natures."Imunita se dá podporovat vhodnou životosprávou, do které patří pohyb, dostatek spánku a vyvážená strava.

Opakovaně bylo prokázáno, že fungování imunitního systému dokáží pozitivně ovlivňovat sacharidy z hub, zejména betaglukan z hlívy ústřičné.“

Podle nejnovějších výzkumů alergikům pomůže, pokud v době zvýšeného výskytu "jejich" alergií dočasně ze stravy vyloučí většinu masa a nahradí ho zvýšeným přísunem vitamínů ve formě ovoce a zeleniny. Velmi vhodnými potravinami jsou česnek, cibule a lokální sezónní ovoce.

Více informací naleznete na: www.enatures.cz

Fotogalerie