Bubny jsou pro charizmatického hudebníka Tokhiho ryzím nástrojem…




Český bubeník Tokhi má svůj osobitý styl. Je to takový anděl, který neustále vystrkuje růžky. Aby ne, vždyť je obdařen sérií talentů. Svědčí o tom úspěšné koncertní show Royal Squad, ale také programy určené pro školy a několik dalších projektů. Zajímá vás tento nepřehlédnutelný a charizmatický hudebník? Vyzpovídali jsme ho pro vás.

Nelze si nevšimnout, že vaše tělo zdobí mnoho tetování, mají nějaký zvláštní význam? 

Mám rád tetování jako takový grafický doplněk, barvy a obrazce. Jediné, které má skutečný význam je Flower of Life, květ života, který nosím na zádech. Věřím, že symboly programují obsah nádoby, tedy mého těla, v tomto případě buňky a všechno, co mám uvnitř. Proto nosím jeden z nejsilnějších symbolů planety. 

Je tetování závislost? 

Myslím, že ano, většina lidí se prostě u jednoho nezastaví. Až mě přestane bavit ta počmáraná ruka, tak ji nechám celou začernit, blackworkem. Nebo přibude něco jiného někde jinde (smích). 

Tetování je bezesporu součást image a k vám neodmyslitelně patří. Co je ještě součást vaší image, co nemůže na vystoupení Tokhiho chybět?

Samozřejmě kromě bicího nástroje. Asi piercing, nebo náušnice, taky chci být celkově fit, na nějakých záběrech to vypadá fajn (smích). A hlavně se mi i lépe hraje. A asi nejde vynechat úsměv. Podle fotek se směju na akcích víc než dost (smích). 

Proč jste si vybral právě bicí nástroje a ne třeba kytaru nebo klavír? 

Protože mě to prostě baví. Baví mě výrazné pohyby, miluji zvuk a podstatu těch nástrojů, neměl bych asi nervy na vybrnkávání nějakého kytarového sóla. U klavíru mi zas vadí to, že tam často ani není vidět na ruce. Nikdo z koncertu kapely nepozná, co reálně hraje klávesák, co jede třeba z halfplaybacku. Bubny mi přijdou úplně ryzí a už z dávných dob intenzivní a původní nástroj, i když na klavír i kytaru jsem se učil. 

Kromě vystoupení s kapelou se věnujete také sound healingu, řekněte nám o něm něco více. V Čechách zatím tato terapie zvukem není příliš známá...

To je asi na delší text, více o tom bych doporučil dohledat na našich stránkách, www.soundhealing.cz, ale baví mě ta podstata. Je dokázané, že vibrace prospívají, řešil jsem, že musí být ještě něco víc. Něco, co jsem doteď nepoznal, nebo není v "západním" světě úplně běžné. Přesto, že celá Asie tím žije po staletí, zmínky o této metodě pochází i z dávného Egypta, nebo staré Indie. V Japonsku a Číně, nebo samozřejmě Tibetu je to nedílná součást života. Asi jsem potřeboval nějaký další rozměr a mám touhu tuto zkušenost předávat dál. 

Kdo je vlastně Tokhi? Bubeník, terapeut, autor? 

Asi všechno dohromady a mnoho dalšího. Jsem hlavně kreativní člověk, nemám úplně rád škatulky, a nechci se nechat kastovat stylem: to je přeci bubeník, jak může napsat kvalitní text. Baví mě psaní, tak prostě můžu. Nebo to není zpěvák, ať radši hraje na bubny... Je mi jedno, co a jak vnímá veřejnost, co mě baví, tomu se prostě věnuji a chci se v tom zlepšovat. Lidi mají často strach z toho, co řekne jejich okolí, když se prostě budou věnovat nějaké nové činnosti, vystoupí ze zóny komfortu a budou posouvat své hranice směrem, který je láká. Ale není nic důležitějšího, než aby se člověk cítil svobodný a šťastný. 

Na vašich sociálních sítích jsme zaznamenali, že píšete i texty. Znamená to, že Groove Army bude nejen bubenická, ale pěvecká kapela? 

Pěvecká kapela to asi nebude nikdy (smích). Ale do chystaného singlu jsme zpívali všichni sbory a přesto, že ještě nemáme finální zvuk, vypadá to dobře. Kořeny ale vždycky budeme mít v bubnech, i když Royal Squad show celý koncept posouvá na úplně jinou úroveň a všichni se tak učíme něco nového. Ať je to způsob natáčení, práce se zvuky, samply, mix našich tracků, který si děláme sami - nebo cokoliv, co tahle paráda obnáší je potřeba to vyřešit. 

Blíží se festivalová sezóna, kam byste nás pozval na vystoupení Groove Army? 

Odehrajeme několik festivalů, Jako Paráda Fest, Přehrady, nějaké městské slavnosti, na podzim bychom rádi zopakovali úspěšnou Lucernu a případně přidali třeba dva další koncerty do větších klubů, uvidíme. Asi bude nejlepší sledovat naše stránky a facebook, případně další sociální sítě.

Fotogalerie