Formule 2 v Bahrajnu: Česká stáj hlavně sbírala zkušenosti




Stáj Sauber Junior Team by Charouz má za sebou Velkou cenu Bahrajnu Formule 2. V týmu panují rozporuplné pocity. Pozitivní je, že jezdci, kteří jsou v šampionátu nováčky, oba víkendové závody dokončili a v dalším průběhu seriálu mohou těžit ze získaných zkušeností. Ovšem s výsledky být spokojenost nemůže. 

První díl seriálu Formule 2 v Bahrajnu znamenal i premiéru jezdců juniorky Sauberu v této kategorii závodů FIA. Pilot Ferrari Driver Academy Callum Ilott a vývojový řidič Alfa Romeo Racing Juan Manuel Correa na okruhu Shakir International zaplatili nováčkovskou daň se vším všudy.

Už kvalifikace dávala tušit, že v bahrajnském vedru nebudou mít na růžích ustláno. Ilott startoval z osmnáctého místa, jeho kolega byl jen o šest příček lepší. Sobotní závod tento předpoklad jenom naplnil, když se oba zpočátku dopouštěli drobných technických chyb a doplatili i na malé zkušenosti v práci s pneumatikami. Právě to je přitom v Bahrajnu alfou a omegou a rozhoduje o výsledku. Nakonec z toho tedy bylo jen 14., respektive 16. místo.

V nedělním sprintu to chvílemi vypadalo, že se blýská na lepší časy. Když už se zdálo, že Američan Correa zasáhne do boje o body, přišel karambol a musel do boxů na výměnu předního křídla. Což v podstatě znamenalo konec nadějí, a i když se Correa vrátil na trať, závod dokončil 18. 

Jeho týmový parťák si nevedl o moc lépe. Přesto, že se chvíli pohyboval na bodované osmé pozici, v cíli z toho bylo pouze 16. místo. Ilott doplatil zejména na to, že na rozdíl od mnoha soupeřů nebyl v boxech a na opotřebených pneumatikách zkrátka neměl šanci.

Tým se nyní vrátí na svoji základnu na Žebráku, aby si uplynulý víkend vyhodnotil a pokud možno se lépe připravil na další závody. Ty se konají v ulicích Baku v Ázerbájdžánu od 26. do 28. dubna.

Antonín Charouz, majitel Charouz Racing System, řekl: „Pro nás to byl hodně těžký víkend. Ale jsem hrdý na úsilí, které jsme vynaložili, a myslím, že se jezdci hodně naučili. Máme před sebou dalších 22 závodů a věřím, že budeme konkurenceschopni. Teď musíme analyzovat data z Bahrajnu a udělat vše, co je v našich silách směrem k Baku. Do Ázerbajdžánu se moc těšíme.“

A jak viděli závod hlavní aktéři a ředitel týmu Bob Vavřík? „Pro naše nováčky to byla velice těžká prověrka a důkaz, že série F2 je velmi kvalitní. Výsledky byly zklamáním, ale povzbuzuje mě vědomí, že jsme pracovali jako tým, i styl, jakým jezdci na výzvy reagovali. Oba měli světlé momenty, ukázali, že dokáží jezdit rychle. Na tom budeme stavět, to je pro budoucnost pozitivní,“ zhodnotil závod Bob Vavřík.

„Byl to pro mě velmi těžký debutový víkend, hodně jsem se učil. Zároveň cítím, že si odnáším spoustu pozitiv. Po kvalifikaci jsem se přesvědčil o tom, jak důležitá je práce s pneumatikami. Ale závody jsem si moc užil. Nyní budu tvrdě pracovat, abych se posunul dál a v Baku se vrátil silnější,“ sdělil Callum Ilott

„Byla obrovská škoda, že jsem přišel o křídlo. Myslím, že jinak by bylo v mých silách dojet sedmý nebo osmý. Bojovali jsme, co to šlo, a myslím, že jsme se během tohoto víkendu naučili nejvíce ze všech jezdců. Je to pro nás moc důležité a v budoucnu budeme určitě lepší,“ s trochou hořkosti potvrdil Juan Manuel Correa

Fotogalerie