Široká nabídka lázeňských resortů vyhoví všem generacím!




Více než polovina Čechů letos strávila dovolenou v tuzemsku. Mnozí využili nabídky lázeňských měst a odpočinout si přijeli přímo do lázeňských resortů, které už dávno  nejsou jen místem pro léčení nemocných. Kromě léčebných a relaxačních procedur nabízejí širokou škálu sportovních aktivit i kulturního vyžití. Dovolenou si tu užijí mladí, staří i rodiny s dětmi.

Lázeňské resorty nabízejí svým klientům nejrůznější druhy a délky pobytů. I kratší lázeňské pobyty mají smysl. Aktivní odpočinek zlepší celkovou odolnost organismu a často inspiruje k aktivnějšímu životnímu stylu i po návratu domů. „Pobyt v přírodě je velice důležitý pro odbourání psychické zátěže, která je tak trochu znamením dnešního moderního světa. I během kratších lázeňských pobytů se klientům dostane odborné péče našich lékařů, fyzioterapeutů i výživových specialistů. Hosté si odpočinou efektivně a přesně tak, jak právě oni potřebují. Navíc jim odborný personál poradí, jak zlepšit kondici a správně relaxovat i po skončení pobytu,“ zdůraznil Robert Jahn, ředitel Spa Resortu Sanssouci.

Tradiční délka léčebných pobytů je dva až tři týdny, odpočinout si hosté jezdí nejčastěji na tři až pět nocí. „Rodiny s dětmi vybírají většinou kratší pobyty. Dnešní děti ale stále častěji bojují s poruchami imunitního systému, alergiemi a dalšími civilizačními nemocemi. Začali jsme proto nabízet i léčebné programy uzpůsobené potřebám našich nejmenších klientů. Rodin s dětmi všech věkových kategorií přibývá a tráví tu stále více času. Páry jezdící na léčebné, preventivní i relaxační pobyty využívají jak dlouhodobé, tak i krátkodobé varianty. Starší lidé a jednotlivci preferují obvykle delší návštěvu,“ upřesnil Robert Jahn.

Obliba tuzemských dovolených se díky bohaté nabídce v posledních letech velmi rozšířila. Do zahraničí lidé vyrážejí méně ať už kvůli hrozbě útoků či nebezpečí nákazy exotickými nemocemi. Pro rodiny s dětmi a starší generace je navíc dlouhé cestování do zahraničních resortů nepohodlné a velmi náročné. Mladí zase kvůli budování kariéry na dlouhé dovolené nemají čas. Odpočinek ale potřebují všichni. „I mladí lidé podléhají civilizačním chorobám a velice častým jevem jsou stres a deprese, vyvolané výběrem povolání, zvládáním kariéry a snahou o zajištění rodiny. Depresemi v současné době trpí přibližně 20 procent mládeže. Lázeňské resorty mají pro tyto návštěvníky připravenou širokou škálu relaxačních masáží, zábalů a koupelí. Mladí jezdí nejčastěji ve skupinách, ať už s kolegy či nejbližšími přáteli. Stále častěji a velmi rád tu vídám i spokojené páry. Na romantický víkend ve dvou je čas v jakémkoli věku,“ vysvětlil Robert Jahn.

Skladba návštěvníků se mění i v tradičních lázeňských městech, jako jsou Karlovy Vary. „Oproti loňskému roku se letos počet českých hostů zvýšil téměř o třetinu. Během posledních tří let je tento nárůst více než stoprocentní. Celkově jezdí do Karlových Varů turistů více než v minulých letech. Jejich složení je opravdu pestré, město navštěvují lidé z celého světa. Přijíždějí za lázeňskými procedurami, za kulturou i krásným okolím,“ uvedla Jitka Štěpánková, ředitelka infocentra města Karlovy Vary.

Úroveň českých ubytovacích zařízení se již dávno vyrovnala západním zemím. Zejména nabídka lázeňských měst je velmi různorodá, zábavu i relax tu najde opravdu každý. Lázeňská města jsou navíc obklopena krásnou přírodou, která k odpočinku doslova vybízí. „V okolí lázeňských měst najdete obvykle širokou nabídku stezek pro příjemné procházky i náročnější turistiku. Upravené cyklostezky, dráhy pro in-line bruslaře a golfové hřiště umožní vyžití i náročnějším sportovcům. K lázeňskému pobytu patří samozřejmě také procházky městem a odpočinek v upravených parcích a na kouzelných starých kolonádách,“ dodal na závěr Robert Jahn, ředitel Spa Resortu Sanssouci.

Fotogalerie