Petr Batěk vydal 3. sbírku básní a výtěžek jde na napadeného florbalistu




Petr Batěk není jen hercem, ale také hudebníkem, moderátorem, ale i básníkem. Po sbírkách veršů Ona má křídla a Výkřik motýla, poslal do světa Mezi svými rýmy. Momentálně působí v Národním divadle, na chebské a kladenské scéně a dotáčí seriálu Tomáše Magnuska Čechovi, kde má hlavní roli. Křest publikace se uskutečnil na první jarní den v Národní kavárně v Praze, kterou během její historie navštěvovala celá řada významných osobností - od Václava Havla, přes Jaroslava Seiferta, Karla Čapka, Jana Wericha i T. G. Masaryka. 

Role kmotrů přijali: herečka Kristýna Janáčková a herci Ladislav Frej, Ladislav Županič, Roman Štabrňák, dále režisér, producent a také předseda Obce spisovatelů ČR Tomáš Magnusek a režisér Patrik Ulrich. Nechyběl ani hudebník, saxofonista Felix Slováček. Kniha se křtila nastříhanými papírky s jednotlivými verši. „Ta knížka je úplně jiná, doslova svítí. Je bílá s černobílými ilustracemi od skvělé výtvarnice černobílých obrazů jedním tahem Michaely Žemličkové, jejíž obraz T. G. Masaryka mj. nyní visí v Českém domě v USA a díla od ní má řada osobností… Jsou to nádherné, křehké kresby, které se skvěle propojují s mými básničkami. Mám z toho velkou radost, zvláště proto, že se povedlo dát dohromady publikaci, která má ještě charitativní rozměr,” prozradil Petr Batěk.

Část výtěžku získá Radek Zelinka, mladý florbalista z Kadaně. Bohužel se vloni v listopadu, zcela náhodou a bez svého zavinění stal na ulici v Plzni obětí brutálního napadení agresivních útočníků z Ukrajiny. Jeden z nich ho třikrát bodl zákeřně ze zadu do boku. Mladý nadějný sportovec pak několik dnů bojoval na oddělení ARO o život. Boj vyhrál, ale s trvalými následky, přišel o část nohy.  S osudem se však díky obrovské podpoře kolegů spoluhráčů, přátel, rodiny a přítelkyně pere statečně. Před nedávnem byl propuštěn z nemocnice a pokouší se zapojit do běžného života.

„Já to nevzdávám. Stalo se to a život jde dál, musí. Jsem rád, že mám kolem sebe tak skvělé lidi a moc děkuji za to, že si Petr Batěk a jeho přátelé vybrali právě mě a touto nádhernou knihou se rozhodli mi pomoct. Moc si toho vážím,” řekl velmi skromě Radek Zelinka, který na křest dorazil s partnerkou a manažerem florbalového klubu DDM Kati Kadaň. Kromě knihy dostal k svátku, který ten den slavil také speciální a ve světě unikátní krystalové víno a od Michaely Žemličkové, která je i autorkou návrhu etiket vín Jarmila, také originál kresby, kterou si sám vybral

„Já jsem dostala v minulosti pár žádostí o to, zda bych někomu ilustrovala sbírku básní. S úctou jsem vždy odmítla, ale Petrovi jsem neuměla říct ne. Ty verše jsou totiž tak krásné, křehké a je to něco s čím se sama ztotožnuji, co sama cítím a  když jsem ho poznala i lidsky, nemohla jinak. Jsem za to moc ráda zvláště, když tím mohu ještě jakkoli pomoci tak úžasnému a statečnému člověku, jakým Radek Zelinka je. Pro mě je ctí, že jsem něčeho takového součástí,” doplnila výtvarnice Michalea Žemličková.

Kniha Mezi svými rýmy je výjimečná i po nakladatelské stránce.  „Když jsme se s Petrem Baťkem poprvé nad jeho nápadem potkali, tak jsem mu zcela otevřeně řekl: Já se vydáváním veršů příliš nezabývám, ani nejsem žádným znalcem. Když jsem pak ty jeho básničky viděl a dostal jsem i tu výtvarnou část od paní Žemličkové, řekl jsem okamžitě - ano, jdeme do toho! A také proto, že publikace má ten charakter přímé pomoci. Jsme moc rádi, že můžeme být s kolegy u něčeho tak hezkého, jako tato sbírka básní je, a ještě užitečného,” podotkl Pavel Mészáros z vydavatelství AOS Publishing, které nedávno vydalo knihu poslední Werichovy hospodyně Evy Tůmové - A taky jsem vařila u Werichů a na příští týden připravuje vydání publikace k 50 výroční první Československé Popelky s názvem Popelka & spol.

Každý, kdo si knihu Petra Baťka Mezi svými rýmy zakoupí, například přes e-shop vydavatelství nebo v sítích prodejen knihkupectví, přispěje na již zmíněného mladého handicapovaného sportovce.

Objednávat knihu básní lze přímo na e-shopu vydavatelství: http://aos-knihy.cz/kniha/mezi-svymi-rymy/

Ti, kteří si ji touto formou zakoupí, ji dostanou také od autora podepsanou.

Foto: Jaroslav Hauer

Fotogalerie