Pacto Navio - když se kubánský rum potká s francouzským vínem




Doby velkých mořeplavců, bělostný písek kubánských pláží a francouzské vinařské oblasti, kde dozrávají ty nejsladší hrozny, nejsou tak úplně pryč. Přidejte k tomu neúnavně žhnoucí slunce, jemnou chuť kvalitního rumu, odvahu v srdci a touhu po dobrodružství a získáte nový rum Pacto Navio pocházející ze San José. Pití pirátů, smetánky i obyčejných lidí se smyslem pro kvalitu a výjimečnou lahodnou chuť.

Pacto Navio je ryzí novinkou v rozsáhlé produkci kubánských rumů značky Havana Club. A přestože má ve své rodině velkou konkurenci, je opravdu výjimečný. Oproti těm ostatním se pyšní nejen jemnou polosladkou chutí, ale také něčím navíc – vínem! Tento jedinečný rum dozrává v sudech po známém francouzském víně Sauternes a tvoří ho směs až deseti bází rumů 10 – 12 let starých z jednoho lihovaru. Sladkost do něho není přidávána sladidly ani cukry, ale je jí dosaženo díky tří měsíčnímu zrání v sudech právě po víně Sauternes. Po celou dobu přípravy a doby zrání na něho bedlivě dohlíží Maestros Roneros, profesionálové v oboru, kteří místní rum vyrábí pomocí tradičních kubánských metod.

Chutná jako…

Mahagonová barva se zářivým jantarovým odleskem rumu Pacto Navio voní po sušeném ovoci s nádechem květin. První chuť připomíná vanilku, která se následně rozvine v komplexní výbuch skořice, citrusů a koření. V závěru intenzivní chuť ustoupí do pozadí, aby ji mohly vystřídat pikantní sladké tóny po francouzském víně a sušeném ovoci, načež nenápadně odezní.

Vznikl, když…

Rum Pacto Navio vznikl v dobách, kdy se obchodníci plavili na svých lodích přes Atlantik, aby do Nového světa přivezli ty nejjemnější vína. Na zpáteční cestě byly v Havaně sudy od vín naplněny tím nejkvalitnějším rumem, a tak se do Evropy dostala temná chuť se sladkým duchem. Rum vynikal vůní a bohatou chutí, kterou měly na svědomí barely nasáklé vínem a dostatečně dlouhá doba na lodích, během níž se chuť i aroma mohly plně rozvinout. Jak to tak ale bývá, v nejlepším zasáhne moc shůry. V době, kdy obchod jen vzkvétal vypukla válka a Havana, šperk španělské koruny, byla odříznuta od svých milovaných vín. Zlomový okamžik přišel v roce 1815, kdy spolu Francie a Španělsko uzavřely námořní mírovou dohodu, která znamenala průlom při otevření globálního námořního trhu, migraci a distribuci kubánského rumu. A právě po této dohodě získal své jméno tento jedinečný rum - Pacto Navio!

Rum Havana Club PACTO NAVIO:

Objem: 0,7 l

Ceníková cena: 700 Kč

 

Fotogalerie