Harley-Davidson elektrifikuje motocyklovou budoucnost s modelem LiveWire™




Harley-Davidson předvedl očekávaný model LiveWire™ 2020 spolu se třemi elektrickými koncepty budoucnosti na mezinárodní výstavě Geneva International Motor Show. Vedle aktualizovaných technických specifikací produkční verze modelu LiveWire výrobce oznámil spuštění systému pro mezinárodní předběžné objednávky modelu LiveWire již letos v dubnu na adrese h-d.com/LiveWire. První dodávky motocyklů do většiny evropských zemí a Kanady jsou očekávány ve čtvrtém čtvrtletí 2019. Předběžné objednávky pro USA již jsou spuštěny.

Společnost Harley-Davidson oznámila finální technické specifikace produkční verze modelu LiveWire:

  • Zrychlení z 0 na 100 km/h za 3,0 s, zrychlení ze 100 na 130 km/h za 1,9 s.
  • Dojezd 225 km ve městě nebo 142 km při kombinovaném provozu se zastavováním a jízdou po dálnici podle měření na základě testů MIC City a MIC Combined (113 km/h). *
  • Standardní technologie DC Fast Charge nabije 0-80 % energie v baterii za 40 minut, 0-100% za 60 minut.

Harley-Davidson vystavuje dva lehké elektrické koncepty budoucnosti, které byly nedávno odhaleny na veletrhu CES, a nový prototyp elektrického dětského motocyklu se značkou Harley-Davidson. Tento nový dětský motocykl je výsledkem právě oznámené akvizice firmy StaCyc, Inc. a navazuje na rozšiřování portfolia elektrických strojů Harley-Davidson, které nyní zahrnuje i elektrické motocykly pro děti ve věku od 3 let s hmotností do 34 kg.

„Motocykl LiveWire je vyvrcholením nové éry elektrického pohonu od společnosti Harley-Davidson. Jako vedoucí síla v čele úsilí o elektrifikaci motocyklové oblasti demonstrujeme náš závazek nabídnout kompletní řadu elektrických motocyklů pro nejmladší zájemce i pro ty, kteří hledají prémiový zážitek z jízdy na silném elektrickém stroji,říká Marc McAllister, viceprezident pro portfolio a plánování produktů.

Rostoucí portfolio elektrických motocyklů Harley-Davidson je základním prvkem strategie More Roads to Harley-Davidson na vybudování nové generace jezdců pomocí nových produktů v dalších motocyklových kategoriích, zpřístupnění značky a produktů širšímu okruhu zájemců a úsilí o podporu a posílení pozice dealerů na celém světě.

 

Nový jízdní zážitek s elektrickým pohonem

Motocykl LiveWire je perfektní kombinací výkonu a nových technologií. Přináší vzrušující svezení pro zkušené jezdce i jednoduché ovládání pro začínající motorkáře. Hlavní vlastnosti:

  • Výkon a dojezd optimalizované pro jízdu po městě: Vysokonapěťová baterie umožňuje dojezd 225 km ve městě nebo 142 km při kombinovaném provozu se zastavováním a jízdou po dálnici podle měření na základě testů J2982 MIC City a MIC Combined (113 km/h)*. K nabíjení motocyklu LiveWire™ lze využít rychlonabíječky DC Fast Charge (DCFC) s konektorem SAE J1772 (nabíjecí konektor CCS2 – IEC typ 2 na evropských a některých mezinárodních trzích). Všichni dealeři Harley-Davidson, kteří budou prodávat model LiveWire™, také budou provozovat veřejnou nabíjecí stanici DCFC. Technologie DCFC nabije 0-80 % energie v baterii za 40 minut, 0-100% za 60 minut.
  • Ohromující zrychlení: 0 na 100 km/h za 3,0 s, 100 na 130 km/h za 1,9 s. Okamžitý příval výkonu elektrického motoru H-D Revelationdokáže nabídnout 100 procent jmenovitého točivého momentu ihned po otočení rukojetí plynu. Díky tomu je za každé situace k dispozici 100 procent síly. Maximální rychlost je 177 km/h.
  • Jednoduché ovládání twist-and-go: Elektrický motor modelu Livewire nepotřebuje spojku ani řazení převodových stupňů a podstatně zjednodušuje ovládání pro začínající jezdce. Všichni jezdci ocení brzdný účinek rekuperačního režimu, který ukládá energii zpět do baterie. To je vhodné zvláště při častých rozjezdech a brzdění při jízdě v městském provozu.
  • Ovládání: Motocykl LiveWire je vybavený systémem elektronického ovládání podvozku ECC (Electronic Chassis Control) využívajícím systém ABS s možností aktivace v náklonu, systém kontroly trakce TCS (Traction Control System) a systém řízení prokluzu DSCS (Drag-Torque Slip Control System). Díky nim dokáže monitorovat a ovládat záběr a brzdný účinek předního i zadního kola i točivý moment motoru na zadní kolo a zlepšovat ovladatelnost a vyvažovat výkon vozidla v různých jízdních podmínkách. Tento systém je plně elektronický a obsahuje nejnovější jednotku pro měření setrvačných sil (IMU) a poslední technologii snímače ABS. Jednotlivé funkce systému ECC spolupracují a zvyšují bezpečí a jistotu při řízení v nepříznivých jízdních podmínkách.
  • Funkce H-DConnect: Motocykl LiveWire je vybaven (v závislosti na konkrétním trhu) funkcí H-D™ Connect, která dokáže spárovat jezdce s jeho motocyklem prostřednictvím jednotky Telematics Control Unit a cloudových služeb využívajících nejnovější verzi aplikace Harley-Davidson™ Pomocí funkce H-D Connect jsou sledována potřebná data, která jsou přenášena do aplikace a poskytují jezdci prostřednictvím mobilního telefonu následující informace:
    • Stav motocyklu: Informace dostupné pomocí služby H-D Connect zahrnují údaj o nabití baterie a dojezdu ve všech oblastech s pokrytím mobilním signálem. To jezdci umožňuje na dálku zkontrolovat stav nabíjení včetně úrovně energie a zbývající doby do plného nabití. Jezdec snadno najde nabíjecí stanici díky integrovanému vyhledávači v aplikaci H-D App.
    • Výstraha při nárazu či manipulaci a pozice vozidla: Služba H-D Connect zobrazí pozici zaparkovaného motocyklu LiveWire a v případě manipulace s motocyklem či při jeho pohybu může zaslat výstrahu na telefon jezdce. Příjemnou jistotu poskytne také sledování motocyklu pomocí GPS v případě odcizení. **
    • Upozornění na servis: Zašle jezdci připomínky týkající se blížícího se servisu a další upozornění na péči o vozidlo.
  • Špičkové komponenty: Prémiové high-performance zadní odpružení SHOWA® BFRC(Balanced Free Rear Cushion-lite) typu monoshock je plně nastavitelné a naladěné pro pohodlnou jízdu a precizní ovládání. Prémiová přední vidlice SHOWA® SFF-BP® (Separate Function front Fork-Big Piston) odpovídá výkonu a možnostem nastavení zadní jednotky a zaručuje výjimečně kvalitní tlumení při nižších rychlostech ideální pro kombinovanou jízdu v typickém městském prostředí. Přední brzdiče Brembo® Monoblock se zakusují do dvou kotoučů o průměru 300 mm s výbornou reakcí, citlivostí i dostatečným výkonem při brzdění.
  • Výrazný zvuk Harley-Davidson, minimální vibrace: Elektrická pohonná jednotka H-D Revelationminimalizuje vibrace, vyzařování tepla a hluk, což přispívá k vysokému jízdnímu komfortu. Model LiveWire je konstruován tak, aby při akceleraci a zvyšování rychlosti vydával nový charakteristický zvuk Harley-Davidson. Tento nový futuristický zvuk skvěle vystihuje uhlazenou elektrickou sílu motocyklu LiveWire.

Odhadovaný dojezd je uváděn na základě testovacího postupu SAE J2982 a vychází z očekávaného výkonu plně nabité baterie při používání za specifikovaných podmínek. Skutečný dojezd se bude lišit v závislosti stylu jízdy, počasí a stavu výbavy.

 

 

Fotogalerie