MOTOSALON 2019 lámal rekordy v počtu vystavovatelů i návštěvníků




Desátý ročník mezinárodního veletrhu motocyklů, čtyřkolek, příslušenství a oblečení Motosalon se letos konal v režii Veletrhů Brno na výstavišti v pražských Letňanech od 28. února do 3. března 2019. Tradiční zahájení motorkářské sezóny navštívilo 64 000 návštěvníků. Největší počet lidí dorazil v sobotu, kdy prošlo výstavištěm téměř 26 000 motocyklových fanoušků. V tiskovém středisku se akreditovalo 160 novinářů.

Motosalon se bude konat i v dalších pěti letech střídavě v Brně a Praze. Na tomto se dohodli zástupci motocyklové sekce Svazu dovozců automobilů, která je pořadatelem výstavy, a zástupci společnosti Veletrhy Brno a.s., která je organizátorem výstavy.

Motosalon byl umístěn díky rostoucímu zájmu vystavovatelů v pěti halách letňanského výstaviště, doprovodné programy probíhaly na pódiu, na expozicích vystavovatelů a na volné ploše před vstupní halou. Na ploše 22 000 metrů čtverečních se veletrhu zúčastnilo celkem 162 vystavovatelů a dalších 70 zastoupených firem s více než 366 značkami. Na Motosalonu vystavovaly všechny velké značky, které působí na českém motocyklovém trhu. „Letošní Motosalon odrážel sílící český trh motocyklů, pozitivní náladu spotřebitelů a celkově dobrou ekonomickou situaci,“ sdělil Jiří Kuliš, generální ředitel společnosti Veletrhy Brno.

Velké zastoupení měly čtyřkolky, které obsadily největší plochu v historii veletrhu. Motosalon se odehrál ve znamení oslav prvního kulatého jubilea, hlavním tématem pro komunikaci ročníku 2019 byla „motorka jako člen rodiny“.

Novinkou pro veletrh Motosalon bylo rozšíření mobilní aplikace BVV Trade Fairs, které umožnilo návštěvníkům skenovat QR kódy u jednotlivých motorek, skútrů a čtyřkolek. Poté se jim v mobilu zobrazil produktový list daného modelu a mohli si i rezervovat testovací jízdu. Do rozšíření se zapojilo 19 firem, návštěvníci si do svých mobilů uložili téměř 3 000 produktů.

Důraz na bezpečnost

Bezpečnost motorkářů byla zdůrazněna hned na slavnostním zahájení a prolínala se i doprovodným programem. Rok 2018 byl pro motorkáře nejtragičtější od roku 2010. Nejvíce se skloňovala odpovědnost jezdců, stav silnic a bezpečnostní výbava, například airbagová vesta. Premiérově bylo v hale 6 instalováno dopravní hřiště pro děti.

Motorkářský program plný adrenalinu

Vyhledávanou součástí Motosalonu byla venkovní Show Arena. Adrenalinová vystoupení předvedli kaskadéři z Crazy Day, ukázky moto soutěží si přichystali moto gymkhaneři a nechyběl ani Míra Lisý. V sobotu do areálu výstaviště dorazili i harleyáři z HOG Praha Chapter. 

Znovuzrození českých motocyklových značek

Na veletrhu se představila značka Čezeta strojem, který navazuje na modely 501 a 502 vyráběné ve Strakonicích. Skútr pohání elektromotor. Velký zájem byl také o znovuzrozenou značku ČECHIE-BÖHMERLAND. Tyto motocykly se vyráběly v severních Čechách v letech 1924 až 1939, na Motosalonu 2019 se prezentovaly dvě studie, podle jedné z nich vznikne do roka prototyp.

Motorkářské osobnosti

Ve čtvrtek 28. února ve 13 hodin se uskutečnilo na pódiu v hale 5 slavnostní zahájení. Jeho hosty byli Jiří Kuliš, generální ředitel Veletrhů Brno, Tomáš Lerch, ředitel Služby dopravní policie ČR, Adam Žert, předseda motocyklové sekce Svazu dovozců automobilů, Tomáš Neřold, pověřený řízením Samostatného oddělení BESIP Ministerstva dopravy ČR a Františel Petrtýl, radní Středočeského kraje pro dopravu. Ve druhé části zahájení přišli na pódium kaskadér Pepa Sršeň, závodník Ondřej Ježek, jezdec freestyle motokrosu Petr Pilát, generál Petr Pavel, herečka Vanda Hybnerová, závodník Karel Hanika, zpěvák Matěj Ruppert, zpěvačka Helena Zeťová, herci, dobrodruzi a cestovatelé na motorkách Honza Révai a Pavel Liška. Počet hostů připomenul desáté jubileum Motosalonu. Své fanoušky dále na Motosalonu přišli pozdravit i závodnice Ollie Roučková, Veronika Hankocyová, motokrosař Ervín Krajčovič, účastník Rallye Dakar Milan Engel, závodník Michal Indi Dokoupil, propagátor bezpečné jízdy, závodník a motokaskadér Míra Lisý, jezdci supermoto Pavel Kejmar a Jan Ulman a moderátor a sportovec Roman Šebrle. Dobrodruh a cestovatel na motorce Jarda Šíma oslavil na Motosalonu 1 500 000 km ujetých na motorce.

Motocyklem roku 2019 se stal BMW R 1250 GS

V sobotu 2. března byly na slavnostním večeru vyhlášeny výsledky ankety Motocykl roku 2019 v České republice. Nejvíce hlasů a tedy absolutní vítězství získalo enduro BMW R 1250 GS. Mnichovská značka má letos ještě další trofeje – s modelem BMW C 400 GT zvítězila v kategorii skútry nad 125 cm3, dále s BMW 1250 RT v kategorii silniční motocykly a s BMW S 1000 RR vystoupala nejvýše v kategorii sportovní silniční motocykly. Mezi skútry do 125 cm3 vyhrála Čezeta typ 506, kategorii klasik ovládl Indian FTR 1200 S a italská Ducati Diavel 1260 S získala nejvyšší metu mezi naked bikes. Čtyřkolky soutěžily ve dvou kategoriích. Z nominovaných čtyřkolek ATV vybrala porota a veřejnost CAN AM Outlander, z čtyřkolek side by side pak Polaris GENERAL 1000 EPS. Anketu Motocykl roku 2019 v České republice vyhlašuje Svaz dovozců automobilů, organizátorem je akciová společnost Veletrhy Brno. Od roku 2015 je anketa spojena s veletrhem Motosalon.

Příští ročník Motosalonu se koná od 5. do 8. března 2020 v Brně.

Fotogalerie