Jak efektivně bojovat proti vráskám kolem očí




Mimické vrásky od smíchu jsou přirozené a dodávají nám charakter. Věkem a životním stylem se ale mohou změnit v neestetický doplněk, který může přidat na vzhledu i pár let. Péče o křehké oční okolí by měla být proto důkladná a dlouhodobá. Kůže v okolí očí je velmi jemná, delikátní a je v ní spousta mimických svalů, díky tomu má větší sklon ke tvorbě vrásek.  Vrásky od smíchu jsou hezké, s těmi není potřeba bojovat, postupem věku, už od třiceti let se mohou prohlubovat.

Neusínat s obličejem na polštáři

S prevencí začněte doma. Zkuste například neusínat na břiše, protože tím, že spíte se zkrabatělým obličejem na polštáři se vrásky prohlubují. Samozřejmostí by měl být i kvalitní hydratační krém, určený speciálně na oční okolí. S vhodnými očními krémy je dobré začít již od 25.let. Aplikujte je vždy jemným poklepáváním. Důležité je také dodržovat dostatečný pitný režim a omezit kouření, které výrazně přispívá ke stárnutí pokožky. Dobrým doplňkem je i užívání vitamínů ze skupiny A, C a E. Sluneční brýle noste nejen v létě, chrání před slunečními paprsky a zabraňují mžourání do sluníčka, které prohlubuje mimické vrásky.

Mezoterapie očního okolí

Pokud jsou vrásky kolem očí již viditelné, tak bohužel prevence ani „zázračné“ krémy nepomohou. Skvělou volbou, jak dodat pokožce vláhu a zmírnit vrásky kolem očí je mezoterapie očního okolí. „Jedná se o velmi účinný anti-agingový zákrok, při kterém se aplikuje speciální regenerační roztok s přídavkem kyseliny hyaluronové do citlivé pokožky v oblasti očí. Výsledkem je intenzivní hydratace s následným vyhlazením a zpevněním pokožky,“ říká dermatoložka Lucia Mansfeldová z Perfect Clinic Dermatology. Aby ale byl zákrok dlouhodobý, je důležité opakovat ho až 3x s odstupem týdne až dvou.

Na výrazné vrásky a vějířky kolem očí je ideální botulotoxin. Samozřejmě sval se jeho aplikací deaktivuje pouze v takové míře, aby se omezila mimika a neprohlubovaly vrásky. „Aplikace botolutoxinu má také velmi pozitivní vliv na celkové uvolnění nežádoucího výrazu obličeje.  Efekt aplikace přetrvává obvykle 4 - 6 měsíců, ale jelikož po tuto dobu omezíme částečně mimiku, vrásky se vyhladí a zůstávají méně výrazné i po dobu delší. Rozhodnete-li se využít botulotoxinu, je třeba dbát opatrnosti při volbě lékaře, který předejde aplikaci v nadměrné míře, jež způsobuje nepřirozeně strnulý výraz s výrazně omezenou mimikou. tzv. přepíchnutí. „Tady platí při každé aplikaci méně je více, vždy se dá efekt po pár dnech ještě povzbudit,“ dodává dermatoložka Lucia Mansfeldová.