Zlatko Míčka obdržel řád za zemědělské zásluhy




Dne 21. září 2017 předal francouzský velvyslanec Roland Galharague insignie důstojník Řádu za zásluhy v zemědělství panu Zlatko Míčkovi za dlouhodobý přínos podporující francouzsko-českou spolupráci. Je to gesto, vyjadřující vděk Francie, za neúnavné zasazování se o šíření jejího dobrého jména. U příležitosti tohoto výjimečného dne byla uspořádaná recepce v reprezentačních prostorách Buquyského paláce. Sešla se zde celá řada znalců vína a milovníků Francie.

Díky Zlatku Míčkovi, přednímu českému sommeliérovi a vínoznaleci poznáváme v České republice od roku 1995 ušlechtilá francouzská vína. Stal se skutečným průkopníkem, v čele společnosti  Merlot, v oblasti distribuce prestižních francouzských vín. V roce 2002 stál u zrodu společnosti Merlot d’Or, která dováží vína ze všech oblastí Francie. Spolupořádá tradiční degustaci Audienci Grand Cru Classé Bordeaux, kde se představují nejprestižnější vinařství z Bordeaux, regionu s velkou tradicí. Tato oblast při ústí řeky Garonny patří mezi nejznámější vinařské oblastí na světě.

„Udělení tohoto řádu mi dodává novou energii na své cestě objevující úžasné vlastnosti vín z Francie, vín, která nejsou jen tekutinou k zážitku při jejich konzumaci, ale představují životní příběhy, úspěchy i pády, ale i historii celých oblastí, vesnic nebo konkrétních rodin! Je skvělé, když dostanete tak prestižní ocenění za "službu" vínu, za poslání které se stalo vaší životní filosofií, děkuji a slibuji, že budu dál pokračovat v tomto počínání!“ komentuje Zlatko Míčka

Audienci Grand Cru Classé Bordeaux je setkání, kde se dozvíte mnoho zajímavých informací, které nejsou běžně veřejnosti dostupné, a to přímo od samotných vinařů a sklepmistrů z kraje Bordeaux. Ti se neomezují pouze na vína, ale dávají nahlédnout i do života Francouzů z nejúrodnější oblasti vinné révy. Tato akce je považována za zcela unikátní vinařskou událost ve střední Evropě.

Zlatko Míčka, a specialista na investice do vína, zasedá v předsednictvu jediného investičního fondu zaměřeného na vína v ČR – Wine Investment Partners.

Řád za zemědělské zásluhy je udělován od roku 1883 a je odměnou za služby v zemědělství. O jeho udělení rozhoduje ministr zemědělství na doporučení rady Řádu za zemědělské zásluhy.

Fotogalerie