Žebírka na medu




Není lepšího než žebírka v medové marinádě, navíc je připravíte snadno a rychle a nezkazí je ani kuchařský začátečník.

Ingredience:

  • 2 kg vepřových žebírek
  • 1 citron
  • 3 lžíce worcesterové omáčky
  • 4 lžíce oleje
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžička sladké papriky
  • ½ lžičky drceného kmínu
  • 1 lžička mletého sušeného česneku
  • ½ lžičky mletého pepře
  • 2 lžičky kremžské hořčice
  • 2- 3 snítky rozmarýnu
  • 1 lžička soli

Postup:

  1. V misce nejdříve spojíme šťávu vymačkanou z citronu a s medem. Postupně přidáme vyjmenovaná koření, pak do směsi přidáme olej, kremžskou hořčici, worcester a podle chuti dosolíme.
  2. Žebra nakrájíme po kosti na jednotlivé dílky, nasolíme je, potřeme marinádou a vyskládáme je do pekáčku, přidáme rozmarýn. Dáme je péct při 220 °C do předem vyhřáté trouby a zhruba po 15 minutách, oheň zmírníme na 180 °C a pečeme ještě zhruba 35 minut.
  3. Upečená žebra vyjmeme z trouby a zalijeme zbytkem marinády a dopečeme je při teplotě 160 °C.  Marinádu zkaramelizuje a dá žebírkům skutečný šmrnc.