Potravinářské veletrhy v Brně se přesouvají na duben




Potravinářské veletrhy na brněnském výstavišti patří k těm, které bývají netrpělivě očekávány. Mezinárodní potravinářský veletrh SALIMA se řadí dokonce mezi ty nejstarší specializované výstavy u nás. Postupně se k ní přidaly další akce – veletrh mlynářství, pekařství a cukrářství MBK a veletrh zařízení pro obchod, hotely a veřejné stravování INTECO. Doplňuje je i vinařský veletrh VINEX. Dohromady tak tvoří komplex veletrhů, který udává nové směry v potravinářských oborech.

V průběhu let se veletrhy postupně měnily a profilovaly. Při uplynulém ročníku se od SALIMY důsledněji vydělily potravinářské technologie pod hlavičkou SALIMA Technology. „Větší oddělení veletrhů vnímají vystavovatelé i návštěvníci pozitivně. Došlo tak k jednoznačnému vymezení nejen po obsahové, ale i po prostorové stránce. V jednom pavilonu se prezentovaly potraviny a nápoje, ve druhém se představily technologické novinky v oboru. Návštěvník se tak seznámil s koncovými produkty i s výrobními procesy,“ komentuje koncept ředitel potravinářských veletrhů Martin Videczký.

Potravinářské veletrhy v dubnu

Další ročník potravinářských veletrhů se přesouvá do nového termínu ve druhé polovině dubna. Uskuteční se od 20. do 23. 4. 2020. „Změnu hodnotí pozitivně většina významných vystavovatelů, svazů a partnerů. Duben je vhodnější termín také z hlediska menšího počtu konkurenčních veletrhů,“ sdělil Videczký. Potravinářské veletrhy budou opět zaměřeny zejména na odborné návštěvníky, kteří na výstaviště přijedou za obchodním účelem. Pro širokou veřejnost bude určen Festival chutí, který potrvá až do víkendových dnů. Dubnový termín je příznivější i z pohledu počasí. „Otevírá se možnost využití volných venkovních ploch výstaviště. Potravinářské veletrhy chceme navíc v roce 2020 soustředit do centrálních moderních pavilonů,“ doplňuje Videczký. Souběžně s potravinářskými veletrhy se uskuteční v novém termínu i Mezinárodní veletrh obalů a tisku EmbaxPrint.

Ohlédnutí za ročníkem 2018

Ročník 2018 prokázal, že potravinářské veletrhy patří mezi důležité obchodní platformy pro dané obory. „Veletrhů se zúčastnilo celkem 889 vystavujících a zastoupených firem, což byl významný nárůst oproti minulým ročníkům. Mezi nimi bylo 48 procent firem zahraničních,“ doplňuje Videczký. Vysoká mezinárodní účast je jedním z hlavních přínosů veletrhů. Oficiální expozice s vládní podporou otevřely Řecko, Bělorusko, Tunisko a Indonésie. Incomingové mise podnikatelů přijely z Ruska, Srbska, Spojených arabských emirátů a Tuniska. Z doprovodného programu zaujaly soutěže Pekař roku 2018 – Junior a Atraktivní výrobek roku v pekařské a cukrářské kategorii. Pozornost návštěvníků si získal i Festival chutí, který byl v letošním roce věnován zejména prezentaci minipivovarů.

 

Aktuální informace o nadcházejícím ročníku najdete na www.salima.cz.

Fotogalerie