Jaroslav Svěcený je právem pyšný otec!




Když má být otec proč pyšný, tak je to jistě v pořádku. Přesně to platí pro Jaroslava Svěceného, dcera Julie doslova a do písmene dobývá svět hudbou. Potvrdila to opětovně před několika dny úspěšnou účastí na Mezinárodní houslové soutěži Tibora Vargy ve švýcarském Sionu.

Jsem dojatý a pyšný zároveň, je za tím obrovská několikaletá dřina. Tato soutěž je opravdu prestižní,“ sdělil nám Jaroslav Svěcený, uznávaný houslový virtuóz. Na hudební klání se sjeli hudebníci téměř z celého světa. Talentovaná Julie Svěcená v silně obsazené soutěži získala 3. cenu. Dokázala, že patří nejen mezi českou, ale i světovou elitu.

Program soutěže byl velmi náročný, během jednoho týdne musela proběhnout všechna čtyři kola. V prvním přednesla dvě části z Bachovy partity č. 2, první větu z Beethovenovy Kreutzerovy sonáty č. 9 a Bartókovu Ciacconu pro sólové housle. Ve druhém kole 2. a 3. větu z Kreutzerovy sonáty, Janáčkovu sonátu a virtuosní Tzigane Maurice Ravela. Třetí kolo bylo zaměřeno na komorní hru, Julii byli přiděleni švýcarští kolegové - klavíristka a violoncellista a s nimi zahrála Čajkovského trio, Brahmse Trio č. 3. Soutěž uzavřela povinnou skladbu Trio č. 4 od skladatelky Lery Auerbach, které bylo napsáno přímo pro Mezinárodní houslovou soutěž Tibora Vargy. Čtvrté kolo bylo prý nejnáročnější, protože soutěžící měli možnost pouze dvou hodinových zkoušek, kdy časový limit byl ostře střežen a nesměl své vymezení přesáhnout ani o minutu.

Ve finále povinně musela zaznít druhá věta z Mozartovy Koncertantní symfonie pro housle, violu a komorní orchestr. Následoval houslový koncert, Julie přednesla Houslový koncert č.2 Dmitrije Šostakoviče za doprovodu Komorního orchestru z Lausanne, který dirigoval uznávaný maďarský dirigent Gabor Takácz-Nagy. Tomuto koncertu měli možnost naslouchat všichni příznivci vážné hudby, byl totiž přenášen ho totiž přímo do éteru stanicí Radio Television Swiss.
Julie Svěcená je studentkou Royal Academy of Music v Londýně, ve třídě bývalého koncertního mistra londýnských a newyorských filharmoniků, profesora Rodneyho Frienda. Letos v červenci promovala s titulem Master of Arts a obdržela červený diplom spolu se zvláštní cenou pro jednoho z nejlepších studentů. Od září bude pokračovat v postgraduálním studiu.
Royal Academy ji na tuto soutěž zapůjčila ze svých sbírek krásné housle Giovanniho Battisty Guadagniniho z roku 1753.

 

Fotogalerie