Bravo! Charouzův pilot Zendeli předčasně mistrem německé F4!




Předposlední podnik německého šampionátu Formule 4 přilákal do srpnové výhně Nürburgringu jen rekordně nízký počet 17 účastníků. Lídrovi šampionátu německé Formule 4 Lirimovi Zendelimu to ovšem mohlo být jedno. Za příznivých okolností mohl chráněnec Antonína Charouze již o tento víkend předčasně zajistit titul mistra.

Byly to ale nejen okolnosti, které Zendeliho mistrem korunovaly. Jezdec z Bochumu ovládl podnik suverénním způsobem, jakým před tím vládl již celou sezonu a s chladnokrevností opravdového šampiona rozhodl ve svůj prospěch. „Jsem hrdý na to, že se povedlo vyhrát hned v první sezóně. Doufám, že ještě přidáme titul mezi týmy. Děkuji za podporu všem partnerům, obzvlášť Autoklubu ČR. Samozřejmě se pro Lirima budu snažit zajistit co nejlepší tým pro rok 2019,“ usmíval se Antonín Charouz.

  1. sobotní závod:

Hned při kvalifikacích pro oba sobotní závody udělal v německu žijící 18letý Makedonec z týmu US-Charouz pro tento cíl maximum a dojel si pro dvě pole-positions. Na startu do prvního závodu v sobotu dopoledne se za ním museli seřadit Enzo Fittipaldi, Oliver Caldwell (oba Prema-Theodore), druhý tabulky, teprve 16letí Liam Lawson s Frederikem Vestim (oba Van Amersfoort) a 15letý Brazilec Gianluca Petecof (Prema Theodore). Jediný Čech v poli Tom Beckhäuser se kvalifikoval jako 13.

Po zhasnutí startovních světel demonstroval Zendeli znovu svou převahu. Do první zatáčky dosprintoval jako první a již po několika následujícíh kolech ujel Enzovi Fittipaldimu natolik, že malý Brazilec nemohl ani pomyslet na útok. Do karet Zendelimu při tom hrála i skutečnost, že jeko hlavní konkurent Lawson předvedl slabší start, po kterém se musel zařadit na 6. pozici. Začátkem závodu se dostal Vesti před dobře startujícího Schumachera na 3. místo a špička poté dojela v pořadí Zendeli, Fittipaldi, Vesti a Schumacher až do cíle. Lawson se dlouho pokoušel vylepšit své postavení, před 5. Petecofa se ale nedokázal propracovat. Smůlu měl i Tom Beckhäuser, který dojel po dobrém závodě jen 11. a tím propásl bodík o jediné místo...

Výsledek 1. sobotního závodu:

  1. Lirim Zendeli, US-Charouz
  2. Enzo Fittipaldi, Prema-Theodore
  3. Frederik Vesti, Van Amersfoort
  4. David Schumacher, US-Charouz
  5. Gianluca Petecof, Prema-Theodore
  6. Liam Lawson, Van Amersfoort

  1. sobotní závod

Na startu odpoledního závodu číhali za Zendelim na jeho nejmenší chybičku Vesti s Fittipaldim a jeho týmoví kolegové Mick Wishofer s Davidem Schumacherem. Čtvrtý jezdec stáje US-Charouz, Tom Beckhäuser směl tentokrát vyrazit ze 12. pozice.

„Doufám, že budu mít po tomto závodě na Lawsona náskok alespoň 75 bodů a zítra by tak na zisk titulu stačilo dojet jednoduše před ním,“ těšil se na druhý závod víkendu poleman, zatímco musel Lawson z 6. místa věřit v pomoc osudu.

Favorit ovšem opět neudělal nic špatně. Po startu se ujal suverénně vedení před Vestim, Wishoferem, Fittipaldim, Vestim a Schumacherem. Hůře so počínal  Beckhäuser Byl příliš nedočkavý, vyrazil příliš brzy a musel si proto později odpykat trest „Drive-Through“.

Po 4 kolech se osud postavil i proti Lawsonovi: Novozélanďan se pokusil předjet Wishofera, při tom si urazil přední spoiler a Rakušanovi přitom rozpáral pneumatiku.

Zendeli se tentokrát nedokázal od svých soupeřů odpoutat. Naopak: Od poločasu se na něj Vesti, Fittipaldi i Schumacher začali silně tlačit. 10 minut před koncem Dán Vesti skutečně převzal vedení a vyhrál. Druhý Zendeli nechtěl a nemusel riskovat kolizi v boji o první místo -  i tak splnil svůj závazek a 2. místem zvýšil svůj náskok na Lawsona na 81. bodů.

Výsledek 2. sobotního závodu:

  1. Frederik Vesti, Van Amersfoort
  2. Lirim Zendeli, US-Charouz
  3. Enzo Fittipaldi, Prema-Theodore
  4. David Schumacher, US-Charouz
  5. Charles Weerts, Van Amersfoort
  6. Gianluca Petecof, Prema-Theodore

 

  1. nedělní závod

Zendeliho výchozí pozice byla v neděli ráno jednoduchá: Když dojede před Lawsonem, tak se stane novým mistrem německé F4. Málokdo si myslel, že se mu to nepodaří...

Na špičce se po startu díky obrácenému startovnímu pořadí soboty směli projednou slunit Mückeho jezdci Krütten a Köhler, pozorovatele ovšem zajímal spíše progres Zendeliho a Lawsona. Zatímco se Zendeli s přehledem zažadil na osmou pozici, zůstal Lawson viset na chvostu pole a po 3 kolech dokonce zavítal do boxů, čímž se z duelu o titul de facto rozloučil. Jen chvilku před tím korunovali svůj krajně nepovedený víkend Charouzovi jezdci Wishofer s Beckhäuserem. Při nájezdu do Querspange Tom sestřelil Micka a ten zustal stát. Tento incident může stát v konečném hodnocení teamu  první místo  team US Charouz.

Dále vepředu se nedisponovaný Köller propadával polem a kolem poločasu proto znělo pořadí Krütten, Petecof, Fittipaldi, Weerts, Doohan a Zendeli. Dobrý syn bývalého mistra motocyklů Micka, Jack Doohan si ovšem při souboji s Weertesem poničil vůz a nebodoval. Jezdecky vyzrálý Zendeli se podobným šarvátkám vyhnul, dojel si pro 5. místo  a tím i pro titul. Naplno tedy splnil plán svého šéfa Antonína Charouze a s velkou převahou se stal šampionem. Teď je na českém manažerovi, aby mu zajistil sportovní budoucnost, tedy postup do Formule 3.

Výsledek nedělního závodu:

  1. Niklas Krütten, Mücke
  2. Gianluca Petecof, Prema-Theodore
  3. Enzo Fittipaldi, Prema-Theodore
  4. Charles Weerts, Van Amersfoort
  5. Lirim Zendeli, US-Charouz
  6. Frederik Vesti, Van Amersfoort

Celkový stav šampionátu před posledním podnikem:

  1. Lirim Zendeli 292 b.
  2. Enzo Fittipaldi 213 b.
  3. Liam Lawson 201 b.
  4. Frederik Vesti 196 b.
  5. Charles Weerts 140 b.

Text: Roman Klemm

Foto: Roman Klemm a Formula 4

Fotogalerie