Český film slaví úspěch: nezávislý debut Rekonstrukce bude soutěžit v Locarnu.




Snímek režisérů Ondřeje Nováka a Jiřího Havlíčka a producentky Dagmar Sedláčkové bude v srpnu 2018 uveden ve světové premiíře na švýcarském festivalu. Scénář filmu kombinuje prvky dokumentu a fikce. Vychází z reálného případu vraždy bezdomovce spáchané dvojicí teenagerů v roce 2015 a následného vyšetřování. Jeden z pachatelů činu, sedmnáctiletý Olda (Jaroslav Květoň), čeká na soud ve vazební věznici pro mladistvé a jeho jednotvárný život protínají vzpomínky na policejní rekonstrukci činu. Filmu explicitně nezobrazuje průběh činu, ale příběh autorům slouží především jako nástroj pro obecný komentář k fenoménu bezdůvodného násilí.

Hraný film Rekonstrukce je prvním společným snímkem režisérské dvojice Novák-Havlíček, pro Nováka je film také producentským debutem. Film vznikal navíc zcela nezávisle na prostředí obvyklé státní a soukromé podpory, o to výraznějším úspěchem je zařazení do soutěžní sekce krátkých filmů Pardi di domani na mezinárodním festivalu v Locarnu. Ten patří mezi nejprestižnější filmové přehlídky na světě a koná se ve Švýcarsku od r. 1946. Dramaturgie festivalu je zaměřena na nové filmové tvůrce a světovému publiku představuje aktuální tendence filmového vyjádření. Uvedení filmu Rekonstrukce znamená pro český film návrat do soutěžní sekce festivalu po 17 letech. Z českých snímků porota v minulosti ocenila například film Noční hovory s matkou režiséra Jana Němce, který si v roce 2001 odnesl cenu Zlatý leopard v sekci video.

Mezinárodní filmový festival v Locarnu se koná od 1. do 11. srpna 2018, premiéra filmu Rekonstrukce je naplánovaná na neděli 5. srpna 2018.

Informace potvrdila a foto poskytla Dagmar Sedláčková prostřednictvím služby PROTEXT

 

Fotogalerie