Bio Vysočina z Biofarmy Pod Hájkem je delikatesou s dokonalým gurmánským zážitkem




Bio Vysočina pod značkou Krkonošské hovězí, kterou již dlouhá léta vyrábí Biofarma Pod Hájkem, pochází výhradně z lokálních surovin a toho nejkvalitnějšího hovězího bio masa. Krkonošská delikatesa s bohatou chutí a máslovou konzistencí báječně doplní vaše večerní posezení u vína i lahodných sýrů. Nezklame vás však ani samotná či tradičně s křupavým chlebem, okurkou a hořčicí.

Suché zrání, při kterém se maso nechává ležet při nízké teplotě po dobu několika týdnů, zajistí jedinečný chuťový zážitek. Během zrání totiž dochází k přirozeným procesům, které dodávají křehkost a pomohou zvýraznit chuť. Ta se koncentruje zejména kvůli ztrátám vody, čímž se snižuje kyselý nádech. Při následném zpracování se přidává hlavně pepř, který dokreslí typické aroma Vysočiny.

Ekologická farma Pod Hájkem je vyhlášena pro své masné výrobky, jako jsou paštiky, šunky, párky, klobásy a pochopitelně naporcované hovězí. V nabídce najdete ale také vývar, tuk nebo domácí demi-glace omáčku, která báječně ladí se šťavnatými steaky.

Salám můžete koupit na farmářském tržišti nebo od 290 Kč za 500 g na www.shop-biomaso.cz.

Tip na závěr: Pokud preferujete lokální produkty v bio kvalitě, nezapomeňte hledat správné označení loga biolistu a biozebry na obalech, které vám zaručí, že je výrobek skutečně bio!

Ten pravý únik do přírody

Malá rodinná ekologická farma dlouhodobě hospodaří na úpatí Krkonoš nedaleko Vrchlabí a Jilemnice. „Již od roku 1868 zde hospodařili manželovi prarodiče, kteří statek koupili. Je tomu tedy již více než 150 let, co se naše rodina rozhodla pro život a práci na farmě,“ popisuje historii statku majitelka Hana Řehořková. Za svou neúnavnou práci a produkci výjimečných produktů v režimu ekologického zemědělství obdržela farma v roce 2020 titul Ekofarmy roku. Na bezmála 70 hektarech půdy se zde chová primárně skot plemene Charolais a Limousine.

Pro kvalitu konečného produktu je podstatná i míra stresu před porážkou, proto se majitelé rozhodli vybudovat svou vlastní bourárnu. Smysl vidí paní Řehořková především v psychické pohodě zvířat: „V okamžiku, kdy se zvíře dostává do stresu, tak se vyplavují stresové hormony do krve, a tím se přirozeně snižuje také kvalita masa.“  Právě kvalita masa je však pro výrobu poctivých a chutných bioproduktů rozhodující. Díky vlastnímu bourání je tak zajištěna kompletní kontrola nad humánností i na zpracování masa samotného. Za výslednými produktem tak od A do Z stojí Řehořkovi.

Biofarma Pod Hájkem je skvělým spojením ekologického zemědělství a agroturistiky. Kromě nákupu lokálních potravin se zde můžete i ubytovat ve faremním penzionu nebo si pochutnat na lokálních dobrotách v místní restauraci. Řehořkovi se dále věnují různým vzdělávacím aktivitám týkajících se problematiky venkova, zdravého životního stylu, vaření a pečení. Na návštěvu se rozhodně vyplatí uvolnit celý víkend a druhý den se vydat na prohlídku obhospodařovaných pozemků v Krkonošském národním parku.

Fotogalerie