Několik důležitých pravidel pro cestování s kočkou a se psem




Cestování se psem nebo kočkou vyžaduje pečlivou přípravu. Nepodceňte znalost pravidel, která se v různých zemích liší. Zohlednit musíte individuální potřeby i bezpečnost vašich zvířecích mazlíčků. Zde je proto několik obecných tipů, které je dobré mít při cestách na paměti.

Přizpůsobte dovolenou věku zvířete

Výběr společné dovolené především se psem byste měli uzpůsobit plemeni psa, věku zvířete a také jeho fyzické kondici a zdatnosti. Pro štěňata určitě nebudou vhodné dlouhé cesty, které by je akorát zbytečně stresovaly. I v případě staršího pejska vybírejte dovolenou, kde nebude muset být tolik aktivní. “V tomhle případě je ideální relaxační dovolená bez výšlapů a túr do hor, na druhou stranu, jestli máte mladého psa, který je ve výborné fyzické kondici, hory jsou pak volbou číslo jedna. Zvažte proto velmi dobře, zda pes dovolenou zvládne a užije si ji, tak jako vy,” sděluje odborník Martin Pučálka ze společnosti Krmiva Pučálka a upozorňuje, abyste měli na paměti veškeré zdravotní potřeby vašeho psa, včetně přístupu k veterinární péči. Proto si zjistěte předem, kde je veterinární stanice ve vaší dovolenkové destinaci nejblíže.

Zjistěte podmínky pro cestování i vstupu do země

Jestliže jste se rozhodli pro typ dovolené v zahraničí, máte i vybranou cílovou destinaci, vyhledejte, jaká jsou pravidla pro vstup vašeho čtyřnohého mazlíčka na území jiných států.  Ujistěte se, že vaše zvíře má mikročip a je správně zaregistrováno pro případ, že by se v cizině ztratilo. Pokud čip nemá, hrozí vám pokuta. V případě, že byste si nebyli jistí, zda do dané země se psem vycestovat, poraďte se se svým veterinářem.

Zkontrolujte platnost očkování a dokladů

Někde bude stačit cestovní pas, jinde potřebujete několik měsíců platné očkování proti vzteklině apod. Pro cestování v rámci EU je potřeba mít evropský pas zvaný Pet Passport pro domácí zvířata, který obsahuje záznamy o očkování. Díky tomu tak předejdete nepříjemnostem na hranicích v dané zemi a zvířata nemusí podstupovat karanténu.

Dbejte na bezpečnost

Bezpečnostní opatření na vaší dovolené s mazlíčky se týkají především cestování v dopravních prostředcích. Nejčastější jsou cesty autem, kde byste měli používat speciální bezpečnostní pásy pro psy nebo přenosné boxy pro kočky, aby vaši mazlíčci zůstali v klidu a přitom ochráněni. Platit by také mělo zásadní pravidlo, abyste nenechávali mazlíčky samotné v autě, obzvláště v teplých dnech, kdy může dojít k přehřátí a úmrtí. Také dejte pozor na příliš silnou klimatizaci.

Pro cestování letadlem či vlakem je nutné se informovat u konkrétního dopravce na podmínky pro přepravu zvířat a zda do prostředku vůbec mohou. Některé společnosti jako například Ryanair, Wizz Air či easyjet dovolují pouze výjimku v případě vodících a asistenčních psů. U jiných společností však za přepravu mazlíčků počítejte s vyššími náklady, protože potřebují svou letenku, která vyjde zhruba na 1500 Kč pro malá plemena do osmi kilogramů. Velká plemena by musela do zavazadlového prostoru, ale to je pro ně velmi stresující. Zvláštní opatření se využívají v případě bojových plemen.

Mějte dostatek jídla a vody

Před cestou vždy zabalte dostatek jídla, vody a misky, aby váš pes či kočka zůstali během jízdy dostatečně hydratovaní a spokojení. “V létě se může zvíře mnohem rychleji přehřát a je to pro něj extrémně nebezpečné. Proto, ať už cestujete jakýmkoliv dopravním prostředkem, mějte po ruce vždy pet láhev s vodou a cestovní misku. Vhodné jsou například misky Aminela, které jsou lehké, skladné a snadno omyvatelné. Díky tomu bude mít váš domácí mazlíček přísun tekutin po dobu celé cesty,“ říká Martin Pučálka z Krmiva Pučálka a doporučuje přibalit také pamlsky a vývary v kapsičkách, které pomáhají při zavodnění organismu.

V autě berte také ohled na délku jízdy a dělejte pravidelné přestávky, aby váš pes mohl vykonat potřebu a trochu se protáhnout stejně jako vy. Dobré je zkusit udržet rutinu i na cestách, což znamená, abyste se snažili krmit i venčit vašeho mazlíčka podle jeho obvyklého domácího režimu.

Plánování a příprava jsou klíčové pro bezproblémovou cestu. S přihlédnutím k těmto radám a pravidlům zajistíte, že cestování bude bezpečné a příjemné jak pro vás, tak pro vašeho psa.