Zázračná rostlina konjac je rozhodně vhodným dárkem




Necítí se vaše žena komfortně, touží po krásné pleti, po dokonale štíhlé linii a dobře fungujícím trávení. Možná pro vás máme jeden zajímavý tip. Velmi důležitou látkou, která je potřebná pro správné fungování trávení, je vláknina. Jde o směs nestravitelných sacharidů, která se vyskytuje v některých druzích potravin. Zahrnuje pektin, celulózu nebo lignin. Trávicím traktem prochází v téměř nezměněném stavu. Pro tělo je mimořádně prospěšná, protože na sebe váže odpadní látky, které pomáhá lépe odvést ven. Dělí se na rozpustnou a nerozpustnou vlákninu, přičemž obě jsou pro zdraví a správné fungování organismu nezbytné.

Rozpustná vláknina

Rovnou můžeme zapomenout na představu, jak se lžička cukru rozpouští ve vodě. Takto to nefunguje. Tento druh vlákniny dokáže navázat velké množství vody, v těle bobtná a stane se z ní rosolovitý gel. Během průchodu střevem je částečně metabolizována a využita doslova jako "substrát" pro bakterie, na které má pozitivní účinek. Působí totiž jako prebiotikum. Nachází se zejména v ovoci, luštěninách, obilovinách, semínkách, ořeších či v psylliu.

Nerozpustná vláknina

Tento druh vlákniny při kontaktu s vodou nebobtná. Urychluje však pohyb jídla a odpadních látek v našem těle, když zvětšuje objem natrávené potravy. Charakteristická jsou pro ni silná vlákna, která v praxi lze poznat podle slupek a nití zůstávajících mezi zuby. Vyskytuje se zejména v semínkách, zelenině a ovoci (konkrétně ve slupce a zrnkách), luštěninách, ořeších a obilovinách.

Glukomannan

Díky svým pozitivním účinkům na trávení je vláknina výborným pomocníkem při hubnutí a také zlepšuje pleť. „Zvýšené množství vlákniny v potravě pomáhá snižovat riziko zánětlivých procesů v trávicím traktu. Redukuje tvorbu kyselin a napomáhá tak udržování acidobazické rovnováhy. Při překyselení se totiž organismus snaží neutralizovat přebytek kyselin minerály ze zásob (z kostí, vlasů, zubů...). Tím však ochuzuje tkáně o minerály – kosti a vlasy jsou křehké a lámavé, pleť ztrácí pružnost a zvyšuje se tvorba akné a ekzémů,” vysvětluje výživová poradkyně Mgr. Zuzana Macková z pohybově-regeneračního centra DEVA Gym.

Dámám, které touží po štíhlé postavě, dokáže být nápomocný zejména glukomannan. Jde o druh přírodní vlákniny, která se využívá zejména jako doplněk při hubnutí. Tato ve vodě rozpustná vláknina se získává z kořenů zmijovce indického, známého také jako konjak, který pochází z jihovýchodní Asie. Sušina hlízy zmijovce obsahuje asi 40% glukomannanu. Využívá se v bylinných směsích a potravinách jako jsou tofu, těstoviny či konjakové želé. Velmi populární je i jako přísada do nápojů na hubnutí, například Choco Slim.

Pozitivní účinky na tělo

Konjak přispívá ke snížení váhy díky tomu, že je nízkokalorický. Navíc v žaludku nabírá na objemu, čímž navozuje pocit sytosti a také oddaluje vyprazdňování. Jedním z nejdůležitějších pozitiv je působení konjaku na střevní mikroflóru, pro kterou se stává potravou. Vytvářejí se tak mastné kyseliny jako například kyselina máselná, u níž se prokázala schopnost zabraňovat růstu tukových zásob. Na podobné bázi funguje i nápoj Choco Slim, který nejenže skvěle chutná, ale především je výborným pomocníkem v boji proti nadváze. A jako bonus zůstává po něm krásná pleť bez nechtěných pupínků.

-mh-

Fotogalerie