Desítky kilometrů nových optických kabelů a tisíce připojených domácností. To jsou letošní cíle Suntel Czech




Společnost Suntel Czech, člen investiční skupiny DRFG, se i letos zaměřuje na výstavbu a rozvoj optických sítí a přípojek FTTH (Fibre To The Home). Těmto aktivitám se věnuje již několik let a zahrnují vše od projekčních a inženýrských činností až po výkopové práce a pokládku optického kabelu. Celkem už tak vybudovali přes 63 kilometrů sítě a připojili k fixnímu internetu tisíce domácností.

"Myšlenka vybudování nového realizačního oddělení, které by mělo na starosti výstavbu optických sítí a realizaci FTTH přípojek, vznikla už v roce 2019. V řešení fixního internetu tímto způsobem jsme viděli budoucnost, protože je to jeden z nejmodernějších a zároveň nejrychlejších způsobů připojení, což je v dnešní době, kdy téměř vše řešíme v reálném čase a on-line, zcela klíčová věc," říká Michal Mrázek, ředitel Suntel Czech.

První FTTH projekt, do kterého se realizační tým pustil, byl ve městě Fulnek. Tam byly vybudovány optické sítě o délce přesahující 21,5 kilometru, ke kterým bylo následně připojeno 382 přípojek, převážně domácností. Investorem projektu byla společnost CETIN, která může zásuvky zároveň dále pronajímat poskytovatelům vysokorychlostních datových služeb.

"Realizace projektu i jeho příprava trvala sedm měsíců. Získali jsme tak ale velmi cenné zkušenosti a znalosti, které jsme při dalším budování už mnohokrát zužitkovali. Máme za sebou v ČR dalších 40 úspěšných projektů a například v minulém roce jsme vybudovali 50 kilometrů optických sítí. V letošním roce máme v plánu vybudovat dalších skoro 75 kilometrů a vytvořit 3 tisíce nových přípojek pro zákazníky," dodává k plánům a projektům Michal Mrázek.

Optické sítě ale nejsou jedinou oblastí, které se společnost Suntel Czech věnuje. Do portfolia jejích služeb patří výstavba, modernizace, údržba a servis telekomunikačních sítí, výstavba fotovoltaických elektráren i parkovacích automatů. V minulém roce navíc realizovali jednu rozhlednu.