Známý český designér Jaroslav Bejvl začal spolupracovat se sklárnou Ave Clara




Světově uznávaný designér Jaroslav Bejvl nově začal také spolupracovat s tradiční českou sklárnou Ave Clara v Polevsku u Nového Boru a vzoruje zde pro své zakázky. Věhlasný návrhář Bejvl se rozhodl spolupracovat se severočeskými skláři na svých dalších uměleckých projektech. Vzájemná spolupráce sklárny Ave Clara a Bejvla se během letošního roku prohloubila a přerostla v další tvorbu skleněných komponentů pro různé umělecké projekty luxusních svítidel do zahraničí.

„Hledal jsem multifunkční sklárnu, která by byla schopna reagovat rychle a velice odborně. Oceňuji zde profesionalitu a kvalitu řemeslné práce místních sklářů. Připravujeme právě teď například velkou zakázku do zahraničí,“ shrnuje své působení ve sklárně Jaroslav Bejvl.

„Namíchali jsme speciální kouřovou barvu skla, které říkáme pracovně ´únorová modř´, jež je unikátní svým vzhledem od kouřově modra až do šeda. Posledního půl roku se věnujeme míchání barev, abychom zákazníkům mohli nabídnout něco jedinečného, co jinde nenajdou. Nově vyvinutou barvu naleznete již v dalších návrzích a světelných objektech Jaroslava Bejvla,“ upozorňuje ředitelka společnosti Ave Clara, Adéla Šifová.

Jaroslav Bejvl mladší

Jaroslav Bejvl mladší, pokračovatel rodinné tradice sahající do roku 1962, je známý jako návrhář svítidel a instalací, které naleznete po celém světě.  Časopis Commercial Interior Design (CDI) zařadil Jaroslava Bejvla mezi 50 nejvlivnějších osobností z oblasti interiérového designu, které v posledních letech významně přispěly k rozvoji tohoto odvětví na Středním východě.  Studoval design, sochařství a kresbu. Ve známém ateliéru Chihuly ve městě Seattle měl možnost odhalit některá tajemství technologie zpracování skla.

Realizace Jaroslava Bejvla se vyznačují používáním tradičních materiálů a řemesel technik, a také nejnovější technologií, a to často v interaktivních instalacích. Tímto způsobem tvoří moderní umělecká díla s jasnou vizí.  Možná proto byla jeho díla již třikrát zařazena do výběru prestižního magazínu Commercial Interior Design (CID) v rámci projektu „100 Objects of Desire“, který je designovou biblí pro celý svět.

Je synem slavné osobnosti českého sklářství, Jaroslava Bejvla staršího, který skoro 50 let navrhoval světelné instalace na Středním východě. Uspěl také v realizaci návrhů mincí a medailí.

Zdroj: Nikol  Poselová

 

Fotogalerie