Mazlení má pozitivní vliv na spánek




Ne nadarmo je fyzický dotek považován za jeden z pěti základních jazyků lásky. Ať už se objímáte, hladíte nebo jen držíte za ruku, s vaším tělem to dělá divy. Věděli jste ale, že kromě udržování partnerských vztahů souvisí mazlení také se zdravím a tím, jak se v noci vyspíte?

Nové vědecké poznatky odhalují, že pravidelné mazlení může mít pozoruhodné zdravotní přínosy, včetně zmírnění stresu, snížení krevního tlaku, zlepšení nálady, zmírnění bolesti a posílení imunity. Jak dokáže, tak prostá věc, jako jsou doteky, ovlivňovat spánek?

Zmírnění stresu

Vědecké studie prokázaly, že při mazlení se v těle uvolňuje oxytocin, známý také jako „hormon lásky“. S jeho pomocí dochází ke snížení hladiny stresového hormonu kortizolu, jenž ve většině případů stojí za problémy s usínáním nebo udržením spánku. V tomto směru pomáhá mazlení uklidnit mysl a usnadnit proces usínání, což v konečném důsledku přispívá i k plnohodnotnějšímu spánku.

Snížení krevního tlaku

Není žádným tajemstvím, že zvýšený krevní tlak ovlivňuje riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění, podobnou měrou ale ohrožuje i spánek. Přetížené cévy totiž mohou způsobovat takové příznaky, jako jsou bolesti hlavy, potíže s dýcháním nebo bolesti na hrudi, což má za následek nespavost i spánkovou apnoi. Mazlení, které zvyšuje hladinu oxytocinu a snižuje krevní tlak, tak může přispět k lepšímu spánku a celkovému zdraví.

Zlepšení nálady

Bylo zjištěno, že masážní techniky při mazlení (jako je hlazení nebo mačkání při objímání) zvyšují hladiny neurotransmiterů dopaminu a serotoninu, které jsou spojeny s pocitem štěstí a pohody. Kromě toho, že odbourávají úzkosti a špatné pocity, tyto látky pomáhají také regulovat cyklus spánku a bdění, což vede k lepšímu nočnímu odpočinku.

Zmírnění bolesti

Mazlení není jen způsobem, jak svému partnerovi prokázat lásku, může jít také o emocionální podporu, která je obzvlášť ceněná při bolestech. Při pořádném objetí (trvajícím déle než pět sekund) se uvolňuje oxytocin, jenž může pomoci blokovat signály bolesti. Funguje dokonce tak dobře, že se lékaři snaží přijít na to, jak léčit lidi jeho laboratorně vyrobenou formou.

Posílení imunity

Díky mazlení může mozek produkovat optimální hladiny oxytocinu a serotoninu, což může podpořit vaši imunitu. A právě silný imunitní systém je důležitý pro udržení celkového zdraví a kvalitního spánku.

Prostředí jako stvořené k mazlení

Kromě samotného mazlení je důležité i to, kde k němu dochází. Pokud se k utěšujícím dotekům uchýlíte na místo, které je pro vás oázou bezpečí a pohodlí, efekt na vaše zdraví a spánek se ještě prohloubí. Také vás jako první napadla postel? Pak nezapomeňte, že i ta by měla splňovat určité nároky. Kvalitní matrace, jako ty od českého výrobce MORAVIA COMFORT, vám pomůže zajistit patřičný komfort nejen během mazlení, ale i další řadu zdravotních výhod, jako je podpora správné polohy těla, uvolnění svalů a snížení bolesti zad. A to všechno přispěje k lepšímu spánku a vašemu celkovému zdraví.