Na tanečním workshopu se to osobnostmi jen hemžilo




V sobotu 26. srpna se v Kulturním centru Novodvorská v Praze konal taneční workshop určený pro děti z dětských domovů v rámci projektu, který se zrodil již před jedenácti roky. Předcházela mu správná myšlenka, jak smysluplně a především motivačně lze pomáhat dětem z dětských domovů.  Prostřednictvím projektu Hejbejte se a zpívejte s Hankou Kynychovou se děti mohou věnovat různým stylům tance a muzikálovému herectví.

Velkým tanečním workshopem byla odstartována druhá desítka fungování Nadační fond Hanky Kynychové, který se svými kvalitami mohl rovnat evropským tanečním akcím. Lekce si pro děti připravili kromě Kynychové také přední čeští tanečníci a choreografové v čele s Leonou Qašou Kvasnicovou, Petrou Parvoničovou či Markem Dědíkem známým ze soutěže StarDance. Všichni akci podpořili bez nároku na jakýkoliv honorář, stejně ta jako herci a zpěváci, kteří přišli děti pozdravit a popovídat jim o svojí práci.

Ivana Jirešová předala dětem cenné rady ze soutěže Tvoje tvář má známý hlas a také zkušenosti ze seriálu Ordinace v růžové zahradě, kde působí už dvanáct let. Lucie Benešová svěřila, že s trémou bojuje celý život: „Já jsem se s trémou nenaučila pracovat. Mám jí pořád. Proto moje rada zní, že jí musíte prostě přežít a říkat si, že až to bude za vámi, bude líp,“ motivovala děti známá herečka, která má sama osvojenou holčičku z dětského domova v Plzni, který se akce také zúčastnil. Benešová dorazila se synem Štěpánem, který pár chvil před akcí dorazil z letního tábora a neváhal maminku doprovodit na bohulibou akci.

Kaira Hrachovcová dětem doporučila, že je dobré hrát, zpívat či tančit pro jednu konkrétní osobu. „Dostala jsem v životě takovou radu, že když mám před představením trému, je dobré si představovat, že hrajete pro někoho konkrétního, koho máte rádi. V myšlenkách si ho představíte a hrajete pouze pro něj.“ A na koho myslí Kaira, když má trému? „Já myslím často na svého kolegu Petra Čtvrtníčka, s kterým jsme hráli v Přístavu a jsme si lidsky i profesně velmi blízcí,“ vysvětlila Kaira svoje fígle na zvládání trémy. Hanka Kynychová se pak dopustila maléhou faux pas, když Kaiře sdělila, že je doslova celá Milena z Přístavu. Kaira má ale smysl pro humor a obě se situaci zasmály.

Herečka Šárka Vaculíková povídala dětem o tom, jak se točí seriál Ulice. „Natáčení jedno dílu trvá tak jeden až dva natáčecí dny. Je to opravdu hodně textu. Jsme ale dobrá parta a práce mě moc baví,“ motivovala děti mladá herečka.

 „Motivace a vzor je totiž pro děti z dětských domovů důležitý. Děti musí vidět, že bez práce nejsou koláče, že se musí tvrdě dřít a makat. Je také fajn, že vidí a slyší, že i jejich oblíbení herci a zpěváci mají trému, stejně jako oni. Proto jsem moc ráda, že nás známé osobnosti chodí podporovat a jsou ochotni dětem předávat cenné rady a zkušenosti,“ vysvětlila Kynychová, proč na každou akci svojí nadace zve známé osobnosti.

Zpěvačka a hlasová koučka soutěže Tvoje tvář má známý hlas Linda Finková dětem nejen zazpívala, ale také si připravila dvě hodiny lekce zpěvu a hlasového poradenství pro děti, které se v rámci Hejbejte se a zpívejte věnují muzikálu. Děti byly nadšené, šťastné a Linda dětem předala tolik rad a zkušeností, že to na jejich pěveckých výkonech na finálové taneční show bude jistě vidět. Poslední lekci uzavřela slovy: „Je jedno, jestli se zpěvem budete nebo nebudete živit. Ale vždycky budete vědět, že něco hezky umíte. Že umíte třeba hezky zpívat, a i když budete pracovat v kanceláři, může se vám jednou hodit, že hezky zpíváte. Zkrátka budete umět něco na víc, budete výjimeční. A to platí ve všem, ne jen ve zpěvu, tak na sobě pracujte!“

Idol všech dětí Milan Peroutka si ve svém opravdu nabitém čase našel chvilku, aby děti podpořil a zpíval jim. Brzy ráno natáčel jako host pořad Tvoje tvář má známý hlas, na necelou hodinku pak přijel za dětmi do Kulturního centra Novodvorská a hned zase spěchal na nádraží a odjížděl pracovně na Moravu. Vůbec na sobě nedal znát stres. Neodmítl přídavek, s dětmi se ochotně fotil a dalo by se říci, že se mu z akce nechtělo odejít.

„Kdyby všichni mladí umělci byli tak pokorní a měli tak dobré srdce, jako třeba Milan nebo ostatní umělci, kteří nás zdarma podporují, byl by český showbyznys o něčem jiném,“ připomněla na Peroutkovu adresu Kynychová. Na akci jí pak přišla podpořit ještě kamarádka Olga Lounová či čerstvá maminka Míša Tomešová. Obě Hanku podporují už léta a snaží se na žádné její akci nechybět, pokud jim to pracovní povinnosti jen trochu dovolí.

Míša Tomešová účast na akci ocenila nejen proto, že udělala dobrý skutek, ale protože její syn mohl trávit více času s manželem. „Roman zkouší tři muzikály – Sestru v akci, Madagaskar a Krysaře, proto přes léto není moc doma. Dnes má výjimečně volno, a tak je rád, že může být s malým sám doma a užít si ho. Já jsem zase ráda, že můžu pomoct a pozdravit také kamarády tanečníky od nás z divadla, kteří Hanku také podporují,“ sdělila Tomešová.

Akci již tradičně podpořil také Karel Voříšek, který je navíc patronem Dětského domova Staňkov, Radim Schwab, který je navíc klientem Hančina fitka nebo třeba herečka Kristýna Janáčková, která projekt podporuje od jeho začátků, kdy začínala v seriálu Ordinace v růžové zahradě.

Celý workshop se konal ve spolupráci Nadačního fondu Hanky Kynychové s Městskou částí Praha 4 a produkční a PR agenturou KF production. Děti přišel pozdravit místostarosta Prahy 4 Ing. Zdeněk Kovářík, který dětem dokonce přinesl dárkový koš plný sladkostí, aby děti po několikahodinovém tanečním maratonu mohly doplnit cukry.

Kromě mediálně známých osobností podporují projekt Hejbejte se a zpívejte s Hankou Kynychovou také tanečníci a zpěváci, kteří s dětmi aktivně nacvičují choreografie a připravují je na finálovou show, která se letos uskuteční v Praze na Žofíně, kde s pak děti utkají mezi sebou za medaile. Za zmínku určitě stojí jména jako Radek Fišer, Filip Jankovič, Martin Ivanecký, Igor Šustr, Lucie Škrobalová či Honza Hönig nebo Petra Doležalová. Taneční workshop pak dále podpořili také tanečníci Jiří Minařík, Lukáš Prokop nebo Sofie Karochová Filippi, která je dcerou herečky Gabriely Filippi, mezi lektory nechyběla také muzikálová zpěvačka Petra Slaninová.

Celý 11. ročník projektu Hejbejte se a zpívejte s Hankou Kynychovou by se neobešel bez podpory partnerů. Nadační fond Hanky Kynychové proto děkuje zejména firmě Úsovsko Food – výrobce tyčinek Fit a dále pak firmám SlimPasta, Gatorade (Pepsico), MaxSport, Milujukokos, Beko a Dannone.

Fotogalerie