Přerovská výstava představí knižní tvorbu Kamily Holáskové ilustrovanou fotografiemi Jindřicha Štreita




Březen, měsíc čtenářů, nabídne v Galerii města Přerova netradiční výstavu - knižní přehlídku tvorby olomoucké spisovatelky Kamily Holáskové. Prezentované publikace na stěnách doplní fotografie Jindřicha Štreita, a sice soubor, jímž ilustroval právě některé spisovatelčiny kriminální příběhy. Vernisáž proběhla v Galerii města Přerova 21. března, přičemž o hudební doprovod se postarali Richard Mlynář na piano a Petr Chrobák na saxofon.

„Světově uznávaný fotograf Jindřich Štreit, který se do naší galerie vrací během posledního desetiletí v roli vystavovatele již potřetí, a spisovatelka Kamila Holásková spolupracují již několik let. Kamila Holásková tu bude prezentovat svoji bohatou literární tvorbu, kdy mnohé tituly ilustrují právě Štreitovy snímky. Je na nich patrný autorův velmi netradiční odklon od zvykově dokumentárního rukopisu k fotografii reportážní, což znalce Štreitovy tvorby bezesporu zaujme,“ informuje vedoucí galerie města Přerova Lada Galová.

Oběma autorům se podařilo společnými silami publikovat již tři povídkové soubory, Freudova pohovka, Kláda a Merkátor, doplněné fotografiemi. „Jednotlivé příběhy zachycují obyčejného člověka, který ne vždy dokáže vyřešit situaci, jež ho zasáhla. Fotografie Jindřicha Štreita dotvářejí atmosféru děje příběhem okamžiku skutečných lidí, třebaže je nelze spojovat s hrdiny povídek a novel. Příběhy žijících postav na fotografiích Jindřicha Štreita prožívají stejné emoce jako postavy povídek Kamily Holáskové,“ popisuje kurátor výstavy Martin Šilar, ředitel TRINITY ART Olomouc.

Kamila Holásková se narodila v roce 1959 ve Šternberku, do plnoletosti však žila v Přerově. V současnosti bydlí v Olomouci. Základní školu absolvovala v Přerově a rovněž maturovala na přerovském gymnáziu. Vystudovala Filozofickou fakultu UP v Olomouci a od roku 1988 vyučuje na UP psychologii. Kromě odborných publikací vydala deset beletristických titulů. Publikuje především krátké prózy, které se zabývají vztahy v rodině.

Výstava, kde hrají hlavní roli barevné i černobílé snímky Jindřicha Štreita potrvá do 21. dubna 2024.

Foto Robert Rohál