Deštný prales uprostřed betonové džungle? Urban jungle vám poradí, jak na to!




V rámci každodenního shonu, který je typický pro život ve městě, člověk občas zatouží odcestovat do přírody, kde načerpá novou svěží energii pro budoucí pracovní dny. Pro navození takovéto atmosféry však nemusíte vážit dlouhé cesty. Urban jungle se postará o to, aby se z vašeho domova stala oáza klidu a odpočinku.

Co znamená urban jungle?

Urban jungle je stylem postaveným na kontrastu rušného městského života a klidné přírody. Šedá betonová džungle, která vás doprovází na každém kroku, se při otočení klíčem od vašich dveří mění v oázu klidu překypující rostlinami, dřevem a přírodními motivy či barvami. Primárním cílem je vnést do vašeho domova relax a přirozenost, které jen těžko najdete na rušných ulicích či v maličkatých parcích poblíž vytížených silnic. 

Hlavní inspirací tohoto designu jsou bohatost a krása přírody. Syté a divoké barvy lučního kvítí, svěží vánek ochlazující právě vypálené hliněné misky, paprsky slunce prostupující větvemi vysokých jehličnanů. Fantazii a osobitosti se meze nekladou, proto se nebojte zvolit takové prvky, které vám navodí kýženou atmosféru. Proměňte svůj domov v džungli plnou různorodých rostlin, dřevěného nábytku či lesních a květinových motivů. Nebojte se interiér povznést i kousky, které na první pohled nejsou živé nebo vyrobené z přírodních materiálů. Spotřebiče, nádobí a dekorace zemitých barev či pestrých zelených odstínů prostor obohatí stejně intenzivně jako živé květy. Urban jungle je životním stylem, který vás pohltí a dodá vašemu každodennímu režimu špetku odpočinku.

Zeleně není nikdy dost!

Zdá se vám, že rostlin máte v domácnosti dostatek? Nebojte se přidat! V rámci stylu urban jungle zeleně není nikdy dost, ba naopak. Popínavý filodendron, který svými liánami dosahuje až na druhý konec pokoje, monstera významných rozměrů vnášející svou energii do temného rohu místnosti či drobné sukulenty a kaktusy zdobící sluncem zalitý parapet. Rostlin, kterými může zpestřit svůj domov, je celá řada. Je čistě na vašich osobních preferencích, jaké pokojovky zvolíte. Pokud jste pragmatický člověk, můžete vnést kousek přírody do místností také pomocí bylin. Trefíte tak dvě mouchy jednou ranou. Čerstvá bazalka v keramickém květináči dodá svěžest a vůni nejen vaší kuchyni, ale především samotným pokrmům.

Kombinujte barvy, velikosti i tvary jednotlivých rostlin. Především se nebojte množství, jelikož řádnou a divokou džungli nevytvoříte pouze pomocí dvou maličkatých kaktusů, ale nespoutanými pestrými listy a

Jedinečnost přírodních materiálů

Mimo rostlin se urban jungle také soustředí na přírodní materiály, díky kterým budete zase o krok blíž navození vytoužené harmonie v interiéru. Dřevo, keramika či len jsou prvky, jejichž hodnota spočívá především v jejich kvalitě a dlouhověkosti. Tohoto faktu si byly vědomy už naše babičky, proto není divu, že v jejich kuchyních stále nacházíme keramické hrnce či porcelánové nádobí, které, přestože jsou častokrát starší než my sami, neztrácí na své kráse a funkčních vlastnostech. Pokud tedy toužíte po interiéru, který jde ruku v ruce s přírodou a její podstatou, určitě by vaší pozornosti nemělo uniknout vybavení, nábytek či doplňky vyrobené z přírodních materiálů.

Příroda je typická svou divokostí a nespoutaností, ale také vyzařuje jemnost a lehkost. Těmito zdánlivými protiklady se můžete inspirovat také v interiéru. Nebojte se sytých barev, jako jsou všechny tóny zelené. Přirozeně a nenásilně doplní živé rostliny, a ještě více podtrhnou ducha džungle. 

Nevyhýbejte se ani přírodním ornamentům a motivům. Přírodu do interiéru lze přenést i kreativním způsobem, který nevyžaduje nikterak náročnou péči. Textil či nádobí s květinovými vzory či dekory listů do místnosti vnesou energii přírody stejně jako živé rostliny a dřevěný nábytek.

Fotogalerie