V Praze se na podzim představí to nejlepší z oblasti biotechnologií. Vystoupí například Christian A. Stein a Petr Jansa




Již podruhé přivítá česká metropole Prague.bio Conference, akci, na kterou se do Prahy sjedou špičky z oblasti biotechnologií, zástupci významných investičních fondů, právníci specializující se na právo transferu technologií a další experti z oboru biotech a medtech. Hlavním tématem setkání jsou investice do start-upů, spin-offů a komercializace technologií. Představitelé vědy a byznysu si osobně vymění své zkušenosti s vývojem a financováním nových léků, diagnostiky, lékařských technologií a dalších oblastí.

Mezinárodní akce má podporu ministryně pro vědu výzkum a inovace Heleny Langšádlové, ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely a záštitu nad ní převzal primátor hlavního města Prahy Bohuslav Svoboda. Konference je určena akademikům, investorům a lidem z průmyslu z celé střední Evropy. Zkušení investoři, zástupci předních farmaceutických i diagnostických společností a kanceláří pro transfer technologií se setkají s nadějnými start-upy, vědci a studenty, aby jim pomohli radami a postřehy při komercializaci jejich vědeckých nápadů. Pro zástupce průmyslu a investory bude konference zajímavým prostorem pro výměnu nápadů a navázání další spolupráce.

Letošní ročník zná již své hlavní řečníky. Prvním z nich je Christian A. Stein, generální ředitel společnosti Ascenion, jednoho z největších technologických transferových pracovišť v Německu. Byl vedoucím patentového a licenčního úřadu v německém projektu lidského genomu, prezidentem ASTP (největší evropské asociace pro transfer technologií), založil různé úspěšné biotechnologické a jiné firmy a nyní působí rovněž jako člen představenstva Aliance pro transfer v Německu. Vedle doktorátu z molekulární biologie má také titul Master of Science (MSc) v oboru Management duševního vlastnictví. Na konferenci seznámí účastníky s tím, jak se liší podmínky a potřeby při zakládání spin-offů z pohledu zakladatelů, investorů a vědců.

Dalším klíčovým vystupujícím je expert ze Silicon Valley Petr Jansa, spoluzakladatel Pallando Therapeutics a dalších úspěšných start-upů. Jeho expertíza navazuje na spolupráci s prof. Antonínem Holým a na vývoji nových léčiv v Gilead Sciences. V současné době se intenzivně věnuje start-upové scéně, ať už na pozici vedoucího vývoje v Bridgene Biosciences, jako poradce California Life Science FAST program (program pro začínající start-upy) nebo jako konzultant Biotech start-upů a investor inovativních projektu. Ve své přednášce shrne mimo jiné to, jaké zdroje inovací v současné době hýbou světem biotechu v Silicon Valley.

„O loňský první ročník Prague.bio Conference byl velký zájem. Přivítali jsme zástupce české vlády, primátora metropole a významné reprezentanty vědy a byznysu všech okolních zemí. Velmi nás těší pozitivní ohlasy. Lidé napříč spektrem, tj. z univerzit, vědy a výzkumu, prostředí spin-offů i start-upů, malých a středních inovativních firem, stejně jako velkých pharma a diagnostických společností se potkali s lukrativními investory, patentovými zástupci i špičkovými právníky. A to nejen při formálních částech akce, ale také osobně v rámci neformálního večerního programu. Šlo skutečně o unikátní networking,“ uvádí Petra Kinzlová, ředitelka klastru Prague.bio, který akci pořádá.

Vedle přednášek budou součástí konference také panelové diskuse s investory nebo zástupci právních firem specializujících se na právo transferu technologií. Právě tato část byla v loňském roce jednou z nejlépe hodnocených částí programu.

Na akci se mohou přihlásit i zajímavé vědeckovýzkumné nápady, registrované projekty posoudí odborná komise.

Konference se uskuteční 24. září v Praze ve Slovanském domě a registrace pro zájemce o účast je již otevřena na webu https://conference.prague.bio/.