Svátky příchodu jara, jak je neznáme. Zažijte netradiční Velikonoce v Portugalsku




Jaro a Velikonoce v nejzápadnější zemi Evropy jsou magickým obdobím. Příroda se probouzí k životu, celá země se začíná zelenat a objevují se první pestrobarevná poupata. Portugalsko s jeho bohatou historií, tradicemi a nádherným pobřežím nabízí mnoho způsobů, jak tuto radostnou roční dobu strávit. Během jarních měsíců tam kromě osvědčených lákadel a památek najdete i zajímavé akce a festivaly, které jinde a jindy nezažijete.

Když v Portugalsku nastane období Velikonoc, v celé zemi propukne slavnostní atmosféra. Velikonoce neboli Páscoa jsou pro Portugalce nejvýznamnějším církevním svátkem. Slaví se celý týden a v každém regionu trochu jinak. Tisíce poutníků se schází tradičně v městě Braga, kde sídlí arcibiskup. Po celé zemi se pak konají velké průvody, v jejichž čele je nesena socha Ježíše. V průběhu Velkého týdne, nazývaného „Semana Santa“, se konají náboženské průvody a slavnosti v mnoha částech země.

Zapomenutá Braga v samém srdci Portugalska

V historické metropoli Braga je Semana Santa proslavený zejména procesím bosých poutníků tzv. Farricocos. Kromě nich jdou v průvodu ale také kajícníci zakuklení v purpurových kápích a děti ve zdobených tradičních šatech nesou svíčky a lucerny. Cesty jsou, stejně jako v jiných městech, posypané květinami a vyzdobené světly a motivy Svatého týdne. Braga je ale krásná i sama o sobě. Překypuje kostely a je tu i nejstarší katedrála v zemi, která jako jediná sakrální stavba ve městě unikla rozsáhlým barokním přestavbám. Pokud jste fanoušci umění, neměli byste vynechat ani místní poklad, tedy „tesouro“. Jde o sbírku uměleckých předmětů, včetně kříže, který byl použitý při první mši v nově objevené Brazílii.

Na začátku května se ve městě Barcelos v provincii Braga koná tradiční festival Festa das Cruzes (volně přeloženo jako „slavnost všech křížů“). Hlavním prvkem oslav je vyzdobení města tisíci květinovými kříži, které jsou umístěny na různých místech včetně kostelů, náměstí a dalších veřejných prostorů. Oslavy zahrnují také různé kulturní a náboženské události, jako jsou průvody, koncerty a bohatě zdobená procesí.

Oslavy Božího těla (Corpo de Deus) se pak obvykle slaví 60. den po Velikonocích v rozmanitých koutech Portugalska. Do průvodů, které procházejí městy a vesnicemi, se zapojují mnozí věřící. V čele jde pak kněz a nese monstranci a posvátnou hostii. Ostatní duchovní jsou pak tradičně oblečeni do bohatých liturgických kostýmů.

Netradiční Lisabon o Velikonocích

Zřejmě nejznámější poutí je ale Festa de São António v Lisabonu. Kořeny má také v katolicismu, ale v současné době jde spíš o oslavy folklóru a kulturní událost. Oslavy obvykle probíhají mezi 12. a 13. červnem a zahrnují tradiční procesí, ale také modlitby, hudbu a tance. Lidé se scházejí na ulicích, kde si užívají různé akce a slavnosti. Oblíbenou tradicí je pak svatební průvod, ve kterém místní páry vstupují do manželství. Kromě toho se podávají tradiční jídla a nápoje – zejména tedy sardinky a chléb.

Barevné a rytmické Porto

Další skvělou příležitostí k poznání portugalské kultury, tradičního jídla a hudby je Festa de São João v Portu. Veselé oslavy začínají ráno 23. června a vrcholí večer, přičemž se často protáhnou až do druhého dne. Oslavy jsou spojené s letním slunovratem a mají podporovat plodnost a chránit lidi před zlými duchy. Nejtypičtější tradicí spojenou s tímto svátkem je poťukání hlavy za použití tzv. „martelinhos“ (malá plastová kladívka). Nechybí ani ohňostroje, tanec, hudba a samozřejmě průvody. Lidé také skáčou přes ohně a řeka Douro je plná malých lodí a plavidel s oslavujícími.

Historické templářské město, Tomar

Ne všechny oslavy a festivaly jsou ale nutně spojené s náboženskou tradicí. Jedním z takových je třeba Festa dos Tabuleiros v Tomaru v centrálním Portugalsku. Vrcholem tohoto několikadenního festivalu oslavujícího příchod jara je průvod, ve kterém místní dívky nosí na hlavách vysoké ozdobné květinové podnosy, tzv. tabuleiros. Na událost se připravují měsíce dopředu. Papírovými květinami a ozdobami zkrášlují celé ulice a vytváří v nich kouzelnou atmosféru.

Je libo příroda?

Jaro je ale také ideálním obdobím k prozkoumání krásné portugalské přírody. Návštěva vinic v Douro Valley, procházky podél útesů Algarve nebo výlety do horských oblastí Peneda-Gerês jsou vynikajícími způsoby, jak si užít teplé jarní dny. Pomyslnou třešničkou na dortu je ochutnávání lahodného portugalského vína, které je známé po celém světě.

Campiri, platforma na pronájem obytných vozů, se navíc postará, že vaše cestování po Portugalsku bude příjemné a dostupné. „Do konce března mohou zákazníci využít akční nabídku na jednosměrné přistavení vozu do Lisabonu, kdy místo standardní ceny 800 eur zaplatí maximálně lehce přes 500 eur nebo i méně v závislosti na délce pronájmu,“ říká spoluzakladatel a CEO Campiri Lukáš Janoušek.

Ať už se rozhodnete prozkoumávat historická města, úchvatnou přírodu, nebo se zúčastnit tradičních Velikonočních slavností, Portugalsko vám nabízí nezapomenutelný zážitek. S přátelskými lidmi, vynikajícím jídlem a krásným prostředím se stává Portugalsko jedním z nejlepších míst k prožití jara a Velikonoc.

Fotogalerie