Hudební festival Musica Holešov slibuje žánrovou rozmanitost i slavné umělce




Již patnáctý ročník festivalu Musica Holešov, jehož jarní část se nese v dramaturgii a režii Karla Košárka a Zdeňka Nováka, nabídne další sérii kvalitních koncertů. Názvy koncertů a mezinárodně proslulých umělců napovídají žánrovou rozmanitost. Všechny koncerty v rámci jarního cyklu se uskuteční v nádherném prostoru holešovského zámku.

Program nazvaný Kříž u potoka a Listy důvěrnéve kterém bude účinkovat Pražský komorní balet a Zemlinského kvarteto, proběhne v neděli 17. března od 18 hodin ve velké sále holešovského zámku. Říká se, že tanec je zhmotněním hudby. Že je to pravda dokazuje Pražský komorní balet ve svých baletně hudebních projektech již mnoho let. Nádherným a ukázkovým příkladem jsou dvě mistrovské choreografie Aleny Peškové a Petra Zusky - Kříž u potoka a Listy důvěrné s hudbou Antonína Dvořáka a Leoše Janáčka. Síla prožitku pohybového vyjádření hudby je ještě umocněna přímým účinkováním smyčcového kvarteta, v tomto případě jedním z našich nejlepších souborů, a to Zemlinského kvarteta. Mimochodem, právě Pražský komorní balet nadchnul publikum v Holešově před lety svým večerem Carmina Vetera. 

Hravě mezi klasikou a jazzem je název dalšího program, kde vystoupí velké hudební hvězdyn (Jana Boušková – harfa, Karel Košárek – klavír, Petr Vronský – kontrabas, Jiří Stivín – bicí). Termín připadá na neděli 14. dubna v 18 hodin a celý program se bude odehrát v sala terreně holešovského zámku. Je možné, že se někomu bude zdát spojení harfy, klavíru, kontrabasu a bicích velmi zvláštní a nesourodé. Tento náš koncert dokáže, že tomu tak není. Když slavný francouzský jazzman Claude Bolling psal Koncert pro kytaru a jazzové klavírní trio, věnoval ji známému kytaristovi Alexandru Lagoyovi. Kdyby ale znal umění, talent a jaké neuvěřitelné věci dokáže na harfu Jana Boušková, minimálně dodatečně by skladbu musel věnovat jí. Nejenže je zvuk harfy plnější než kytarový, ale výborně se doplňuje také s ostatními nástroji. V průběhu koncertu se budou nástrojová uskupení různě střídat a nabídnou vedle Bollinga i hudbu neméně slavných skladatelů Astora Piazzolly nebo Dave Brubecka. 

V neděli 21. dubna v 18 hodin se může publikem těšit na program s názvem Chlapcův kouzelný roh, kde ve velkém sále holešovského zámku vystoupí Roman Hoza (baryton) a Philharmonia Octet Prague s repertoárem velikánů Bacha, Mozarta a Mahlera. Koncert dechového souboru PhilHarmonia Octet byl na festivalu Smetanova Litomyšl jedním z těch nejlepších. Roman Hoza byl ozdobou večera. Mahlerovým písním dal to, co jim dávají jen výjimeční zpěváci… Takové věty se pravidelně objevují v recenzích koncertů tohoto mimořádného souboru, který je složen ze špičkových českých hráčů na dechové nástroje. Zcela určitě bude jejich koncert patřit k vrcholům podzimní koncertní řady.

Letem hudebním světem s Boni pueri. Tak jmenuje hudební program, který proběhne v neděli 12. května od 18 hodin ve velkém sále holešovského zámku. Koncert bude oslavou padesáti let dětského pěveckého sboru Moravské děti – Holešovský dětský sbor, který působí v Holešově. Jeho koncertní i soutěžní úspěchy nejen u nás, ale i v mezinárodním měřítku dokazují, že jsme právem považováni za sborovou velmoc a že vynikající sborová tělesa nemusí být jen ve velkých hudebních centrech. Gratulanti k tomuto výročí přijedou ti nejpovolanější - chlapecký sbor Boni pueri z Hradce Králové. Sbor, který bez nadsázky reprezentuje české sborové umění po celém světě, například v roce 2022 v Belgii už podruhé získal titul kulturních velvyslanců sborové federace při Evropské unii, je znám pro svoji repertoárovou všestrannost a různorodost, profesionalitu a neobyčejně vysokou pěveckou úroveň. Program koncertu bude poctou nejen v tomto Roce české hudby jubilujícím skladatelům, ale též autorům současným, kteří tvoří obrovskou základnu neuvěřitelně kvalitního a rozmanitého repertoáru mimo jiné právě dětských pěvecký sborů. 

Vynikající americká zpěvačka Wanda Johnson představí s klavírním a kytarovým doprovodem černošské blues a tradicionály a vlastní skladby inspirované kořeny bluesové hudby. Její program Blues mého srdce je na programu v neděli 19. května v 19 hodin a bude se odehrávat v sala terreně.

Právě spolek MUSICA Holešov navazuje na kulturní život na zámku Holešov hlavně za hraběte Františka Antonína Rottala a Rudolfa Eugena Wrbny s cílem přivést do krásně zrekonstruovaných prostor holešovského zámku hudbu barokní, klasickou i jazzovou. Sdružení zajišťuje organizaci mezinárodního festivalu Musica Holešov, který se koná právě na zámku Holešov.

Robert Rohál

Foto: archiv autora

Fotogalerie