Hraje vaše dítě rádo budovatelské strategie na počítači? Pak z něj může být dobrý logistik!




Přemýšlíte nad tím, jaká škola je vhodná pro vaše dítě? Pak rozhodně čtěte dál! Systém, kterým se rodiče a žáci přihlašují na střední školy doznal dalších změn. Vyhodnocují se priority, hledají se vhodné obory pro první, druhou a třetí pozici. U řady z nich si běžný smrtelník, ať už dítě nebo rodič, dokáže představit, co se za daným oborem skrývá, pokud ale u oboru vidíte slovo logistika, napadne vás maximálně něco s dopravou a víc ani ťuk. Přitom ve školních lavicích možná sedí řada potenciálně skvělých lidí, kteří jsou v oboru velmi žádáni.

Schválně – hraje vaše dítě na počítači budovatelské hry, vytváří sítě železnic, napojuje přidružené továrny, přesouvá zboží a hledá způsob, jak vše co nejefektivněji propojit? Měli jste pocit, že do teď to byla ztráta času? A co když to, s trochou nadsázky, byla ideální přípravka pro dráhu v logistickém byznyse?

Logistika je krevním oběhem společnosti

Obecně se logistika zabývá toky zboží, peněž a informací. Na středních školách se proto často studuje ve spojení s finančnictvím nebo ekonomií. Při samotném studiu se studenti setkávají s předměty, jako je matematika, fyzika a informatika, ale i právo, management, nebo třeba dopravní infrastruktura. Ani velmi nadání žáci se tak nudit rozhodně nebudou.

V praxi je logistika naprosto klíčovým odvětvím, díky kterému si můžeme denně v obchodech kupovat čerstvé potraviny, stejně jako širokou škálu spotřebního i luxusního zboží. Reálně tyto toky zajišťují přepravní společnosti, jako je například nadnárodní logistická firma Raben, ve které je pro vystudované profesionály vždy místo. "Na pozice, které se věnují například plánování a koordinaci přepravy, potřebujeme lidi kvalitně vzdělané v oboru. Typicky jsou to absolventi oboru logistika," říká Jakub Trnka, generální ředitel společnosti Raben Logistics Česko a Slovensko.

"V Raben Group se věnujeme přepravě různých druhů zboží včetně čerstvých potravin napříč všemi evropskými zeměmi. K přesnému a včasnému pohybu tak velkých objemů nákladu jsou potřební kvalifikovaní profesionálové, stále vyšší jsou například nároky na práci s různými softwarovými řešeními nebo i AI," doplňuje Trnka.

Možností jsou střední, vyšší odborné i vysoké školy

Pokud se proto vaše ratolest cítí ve svém živlu při komplexním plánování procesů, třeba právě při hraní her, může pro ni logistika být ideálním profesním uplatněním. Začít se dá už na střední, v Česku jich tento obor nabízí celkem dvanáct, pokračovat pak studenti mohou na dvě vyšší odborné nebo rovnou na některou z osmi vysokých škol.

Ze snahy přitáhnout k oboru mladé perspektivní lidi se v posledních letech stala u řady firem priorita. "Chceme-li přitáhnout nové mladé kolegy, musíme zapracovat také na celkovém profilu našeho oboru, tedy posílit informovanost na úrovni firem i našeho a příbuzných svazů a asociací. V nedávné době jsme evidovali rostoucí zájem logistických firem o spolupráci s vybranými středními školami," uvádí Petr Rožek, výkonný ředitel Svazu spedice a logistiky ČR.

V Rabenu spolupracují se Střední školou informatiky, poštovnictví a finančnictví v Brně. „Studenti navštěvují naše depa, kde se mohou prakticky seznámit s prací v zákaznickém centru a z blízka poznat klíčové logistické operace,“ říká Jitka Kocálová, marketingová manažerka Raben Logistics pro Česko a Slovensko. Společnost studentům nabízí také praxe.

V letošním roce mohou uchazeči podávat na střední školy až tři přihlášky, zájem o studium na „střední“ je přitom poměrně velký, jenom vloni se na ně hlásilo celkem 82,4 tisíc žáků. Je proto dobré uvažovat i o oborech, které sice nejsou první volbou, ale časem se jí mohou stát. Logistika může být jedním z nich, a to nejen pro děti, které rády hrají na počítači.