MOTOSALON 2024 zaznamenal hned několik rekordů




MOTOSALON letos obsadil 4 haly, rekordních 35 000 metrů čtverečních, na kterých se představilo 150 firem zastupujících 300 značek z toho 60 motocyklových a 10 čtyřkolek. Ve znamení rekordů se nesla také návštěvnost. Za čtyři dny přilákala výstava neskutečných 71 000 návštěvníků. Nejsilnější byla sobota, kdy na výstaviště dorazilo 28 000 lidí.

Dva pavilony P a F byly zaplněné expozicemi motocyklů, čtyřkolkolek a příslušenstvím. Ve třetí zážitkové hale G1 s podtitulem „Přijďte se projet“ si mohli návštěvníci zajezdit na nových modelech BMW. Ve čtvrté hale Z pod názvem Burger Festival ARENA všechny čekalo chutné „motorkářské“ občerstvení. Venku, místo jedné jízdní plochy, byly rovnou dvě stuntriderské arény. Doprovodný program plný divokých kousků na motorkách přilákal davy nadšených diváků.

„Mám velkou radost, že se podařilo obsadit rekordní výstavní plochu za účasti všech významných značek působících na českém trhu. Úspěch akce byl potvrzen i návštěvností, která předčila veškerá naše očekávání. Podstatou veletrhů jsou emoce, lidé se potřebují potkávat a seznámit se s produkty osobně. To je hlavním důvodem, proč zájem o veletrhy obecně roste,“ uvedl Jan Kubata, generální ředitel společnosti Veletrhy Brno.

První den akce patřil tradičně novinářům a odborníkům. Své největší novinky představily na tiskových konferencích značky BMW, Faber Moto, Harley-Davidson, Indian Motorcycles, Jawa, Royal Enfield, Triumph nebo Vmoto. Nejdražší představená motorka se pohybovala v cenové relaci 2,5 milionu korun.

Spanilá jízda a zahájení za účasti významných hostů

Za zvuků klaksonu a burácení motoru přijeli do pavilonu F účastníci spanilé jízdy z řad významných hostů, známých osobností, závodníků i kaskadérů. Davy návštěvníků přivítali generální ředitel Veletrhů Brno Jan Kubata, primátorka statutárního města Brna Markéta Vaňková, náměstek ministra dopravy České republiky Václav Bernard, hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich, první náměstek policejního prezidenta Tomáš Lerch, ředitel Krajského ředitelství Policie Jihomoravského kraje Leoš Tržil, předseda motocyklové sekce Svazu dovozců automobilů Petr Krajča a vedoucí samostatného oddělení BESIP ministerstva dopravy Tomáš Neřold.

Po zdravicích hostů požehnali novou motorkářskou sezonu představitelé římskokatolické církve, faráři Romuald Štěpán Rob a Pavel Lazárek. Zaplněné hlediště také pozdravili herci David Matásek, Pavel Liška, zpěvák Kamil Střihavka i motorkářské ikony Pepa Sršeň, Ollie Roučková, Veronika Hankocyová, Katka Jandová, Míra Lisý, Adam Peschl, Karel Abraham a Igor Brezovar. „Díky skútru jsem se seznámil se svou ženou. Není to pro mě jen životní styl, ale i vášeň. Bez motorky si už život neumím představit,“ popsal svůj vztah k motorkám David Matásek, který byl i hlavní tváří letošního ročníku.

Hosté, ke kterým se připojila i členka zastupitelstva Statutárního města Brna Kateřina Jarošová, si poté šli projít trasu po pavilonech, kde obdivovali historické renovované motocykly i novinky vystavovatelů.

Anketa Motocykl roku 2024 zná své vítěze

V sobotu večer se uskutečnilo vyhlášení oblíbené ankety. Šest strojů bylo oceněno v jednotlivých kategoriích a jeden jako absolutní vítěz ankety. Nominováno bylo celkem 49 motocyklů a počet hlasujících překonal hranici deseti tisíc. Kategorii skútry ovládla VESPA PRIMAVERA, v kategorii endura včetně cestovních zvítězila HONDA CRF1100L AFRICA TWIN ADVENTURE SPORTS. Vítězem kategorie klasik včetně chopperů a cruiserů se stal Harley-Davidson® Low Rider™ ST a v kategorii naked bikes to byl KTM 1390 Super Duke R. V kategorii cestovní silniční motocykly patřilo prvenství modelu DUCATI Multistrada V4 RS, třída sportovní silniční motocykly má vítěze v podobě BMW M 1000 XR. Absolutním vítězem ankety Motocykl roku 2024 je BMW R 1300 GS.
Liška, Révai, Písařík i motoškoly

Páteční dopoledne zcela zaplnili publikum fanoušci Pavla Lišky a Honzy Révaie. Oba herci přijeli do Brna krátce představit svoji dobrodružnou motovýpravu Vandráků po destinaci Papua Nová Guinea i trailer k chystanému celovečernímu filmu. Hosty sobotního programu na pódiu byli známí cestovatelé z pořadu Po jedné stopě Igor Brezovar a Martin Písařík. Vystoupili také Czech Samurais z Dakar Classic, Wonder Women Racing Team, Orion Moto Racing Group nebo kaskadéři Special Brothers. Oblíbené byly také workshopy, které připravil Automotodrom, Motoškola BEZPEČNĚ NA MOTORCE akademie i Motoškola Míra Lisý. O respektu mezi motorkáři povídali Blue Knights a řada témat byla zaměřena právě na bezpečnou jízdu.

Kaskadéři zvedli adrenalin všem

Na venkovní Show Areně mezi pavilony P a Z se konaly dechberoucí Special Brothers Show – Rychle a Zběsile či Full Attack, enduro jízdy Míry Lisého a také Stuntriding show Martina Krátkého. Moto dráha mezi pavilony P a F hostila prestižní závod kaskadérů Czech Stunt Grand Prix 2024, po úvodních kvalifikacích se uskutečnilo nedělní finále, kde se utkala stuntriderská špička.

Závody na Čezetách

Deset let s motocykly JAWA-ČZ přiblížil v hale F divákům Moto Kenny a v sobotu uspořádal divácky atraktivní závod celebrit. Na staré historické stroje, především JAWA-ČZ, naskočily ve venkovní Show Areně známé tváře, jako Martin Písařík, Ollie Roučková, Míra Lisý, David Pabiška nebo Milan Engel. Nebyla to jen obyčejná projížďka, ale pořádný závod. Jeho dramatický průběh vyvrcholil vítězstvím Míry Lisého před Davidem Pabiškou.

Zážitková hala s testováním bavoráků i skútry na venkovní ploše

Pavilon G1 od rána do večera nabízel zážitkové jízdy na modelech BMW GS v rámci projektu Přijďte se projet! Zájemci přitom nemuseli mít řidičský průkaz a mohli si vyzkoušet jeden z 11 připravených modelů BMW. Kromě toho byla v hale možnost vyhrát další ceny nebo si koupit předváděcí motorky za lepší ceny. Zajezdit se dalo také na volné ploše, kde probíhalo testování skútrů značky Honda a CLS.
Burger Street Festival ARENA prodala na 30 000 burgerů

O blaho návštěvníků i vystavovatelů se postarala také hala nabitá 60 prodejci Burger Festival ARENY, mezi nimiž dominovali výrobci chutných burgerů ze šťavnatého masa či jejich stále oblíbenější „vege“ verze. Za čtyři dny odhadují pořadatelé neuvěřitelných 30 000 prodaných burgerů a řadu dalších oblíbených pokrmů. Na odbyt šlo skvěle také pivo z rodinných pivovarů. V hale Z jste našli dobré jídlo i stylovou zábavu – konaly se tu kulinářské show za účasti známých kuchařů a nechyběly soutěže – v pojídání maxiburgerů vážících 1,5 kilogramu nebo speciální závod v pojídání extra pálivých chilli pokrmů.

 

Řekli o veletrhu
Harley-Davidson, Michael Carney, marketing manažer EMEA

Jsme hodně spokojení! Máme tady opět velký prostor a počet zájemců o naše motocykly byl úžasný. Vůbec jsme neočekávali, že bude tak vysoká návštěvnost, a to po všechny dny. Bylo to jedním slovem fantastické.

Indian, Ondřej Hrůza, country manager

Ohlas na výstavu? Přišel jsem o hlas. Za nás jedna z největších výstav, kterou jsme zažili. Obrovský zájem, prodává se. A to, že se na výstavě vyloženě prodávají motorky, jsem nezažil už x let. Návrat tohoto veletrhu jednoznačně dává smysl. Jsme všichni unavení, ale spokojení, moc se nám to líbí!

BMW, Petr Krajčo, country manager, BMW Motorrad

Za nás super, návštěvnost veliká, v sobotu až moc. Navíc přístup brněnského výstaviště je vždycky výborný. Za nás výborný veletrh.

Yamaha, Martin Tománek, PR manažer

Jsme překvapeni vysokou mírou návštěvnosti a také pozitivním naladěním návštěvníků, kteří měli konkrétní dotazy a zájem. Konečně se sezóna rozjela stejně jako ve zlatých časech brněnských Motosalonů.

Honda, Petr Hubáček, PR manažer

Výstava byla úplně úžasná, davy lidí, usměvavé tváře, motorky obsypané návštěvníky, fantastická atmosféra. Příště do Brna rozhodně pojedeme. Navíc jsme vyhráli v anketě Motocykl roku 2024 v té nejobsazenější kategorii Endura, z toho máme taky obrovskou radost.

CFMOTO, Eduard Šlampa, generální ředitel

Můj ohlas je jasný, téměř jsem přišel o hlas. Naše expozice byla v obležení od rána do večera, bylo to famózní. Do Brna se zase moc těšíme!

Suzuki, František Golis, prodejce

S výstavou jsme spokojení, přišlo hodně lidí, kterým se naše motorky líbí. Na Motosalonu chybět nemůžeme.

Royal Enfield, Jan Loužecký, výkonný ředitel

Jsme nadšení, návštěvnost tady byla určitě větší než v Praze, a to už tam byla obrovská. Je vidět, že je to zpátky, přišlo spoustu lidí a opravdu dobrých lidí. Navíc se naše novinky líbily, tahle sezóna bude super.

JAWA, Jiří Kraft, výkonný ředitel

Jsme pozitivně překvapení, protože stánek je od čtvrtečního rána v obležení návštěvníků. Ale i zájem spoluvystavovatelů byl veliký. Rozhodně jsme nečekali, že každý den v 9:05 hod. bude poslední okamžik, kdy vidíme naše motorky, protože od té chvíle je tady plno. Nám to dělá obrovskou radost. Motosalon se letos vyloženě povedl.

Kawasaki Česká republika ASKO KC, Petr Majer, ředitel společnosti

Návštěvnost letošního Motosalonu je opravdu velká, po té pauze je to asi logické, ale i tak to předčilo všechna očekávání. Na naše motocykly jsou hodně pozitivní ohlasy, zvlášť u značky QJmotor, kterou máme v portfoliu teprve od loňského roku. Příště se tady určitě uvidíme, protože máme Brno rádi.

Faber Moto, Adam Žert, country manager pro Českou republiku

Za Faber Moto jsme nadšení a potěšení, že jsem zase tady. Lidé nám dali vědět, že je o motorky velký zájem. Jednoznačně bych vyzdvihl, že jsme mohli navýšit výstavní plochu, protože ty davy byly velké. Za mě to opravdu dává smysl.

Ducati, Vladimír Hrudík, manažer prodeje motocyklů

Nám se tady hodně líbí, spousta lidí, příjemné prostředí, výborná spolupráce s výstavištěm, hezké holky a fajn chlapi. Návštěvnost byla „přísná“, skoro bych řekl že minimálně v sobotu to byl opravdu masakr. Navíc jsme vyhráli cenu v anketě Motocykl roku, z čehož máme taky velkou radost.

Triumph, Jonáš Jelen, prodejce

S letošním ročníkem Motosalonu jsme velice spokojeni, od čtvrtka až do neděle bylo opravdu hodně lidí, navíc lidí, kteří se o motorky opravdu zajímají. Hodnotíme to jako hodně úspěšný veletrh a jsme moc rádi, že je o naše motorky takový zájem.

Nevima Group, Libor Nevima, majitel

Výstava byla úplně super, jsme překvapení z množství návštěvníků. Máme tady 80 motorek a všechny byly v obležení. Moc díky brněnskému výstavišti.

YUKI, Jakub Špaček

Motosalon se nám velmi líbí, protože po čtyřech letech je to konečně akce, která má úroveň. Je tu spousta lidí a je vidět, že zájem je velký.

VOGE, Tomáš Kleint, manažer dealerské sítě

Letošní výstava byla hodně úspěšná. Chvílemi jsme si říkali, kdo nám ukradl motorky, protože přes ty davy lidí vůbec nebyly vidět. Největší ohlas byl na naši novinku VOGE 900 DSX, dokonce už máme všechny prodané, takže to bude chvíli nedostatkové zboží. Chodili nám tady zákazníci, kteří si ji prohlíželi, ptali se a pak nám řekli, že už ji mají objednanou, jen ji chtěli vidět na vlastní oči.

Segway, Jan Gabriel

Jsme velice spokojení, navíc máme Brno rádi. Na letošní Motosalon přišlo opravdu hodně zákazníků, s kontakty budeme určitě pracovat, protože jsou zajímavé.

Interphone, Dušan Mikeš, marketing manager

Za mě to byla nejlepší výstava za posledních asi 17 let, protože bylo cítit, že se tady jedná o návštěvníky. Byl bych rád, kdyby byla výstava jenom v Brně, protože Brno je veletržní město a je tady vidět ta vysoká úroveň výstavnictví.

Motoškola Přijďte se projet, David Carda

Jsme maximálně spokojeni, nám se to líbilo! Myslím si, že zážitková hala se osvědčila, měli jsme stále plno. Takže se moc těšíme zase za dva roky.

 

Fotogalerie