125 let Miele: Od legendárních modelů K a Melior k bezdrátovým a robotickým vysavačům




Společnosti Miele, výrobce oceňovaných prémiových přístrojů pro domácnost, slaví letos 125. výročí svého založení. Při té příležitosti jsme se rozhodli nahlédnout zpět do bohaté historie vývoje a výroby pomocníků, kteří zásadně ulehčili každodenní práci domácnostem po celém světě. Tentokrát zavítáme do království vysavačů, které se od prvního přístroje ve tvaru hrnce posunuli k někdy až futuristickému designu a technologiím, o nichž předchozí generace mohly jen snít.

Ikonické modely K a Melior – nová éra pohodlí v domácích pracích

Předchůdci vysavačů se začaly objevovat ve Velké Británii už na přelomu 19. a 20. století v podobě jakéhosi druhu odprašovacího zařízení v podobě litinového „monstra“. Konstrukcí a velikostí přístroj připomínal kombinaci servírovacího vozíčku a parního kladiva. V bohatších domácnostech se daly najít i pojízdné, ale velmi těžké vysavače. Teprve ve 20. letech 20. století umožňují menší a rychleji běžící elektromotory zmenšit ventilátor vysavačů, zvětšit výkon a zkonstruovat kompaktní přístroje.

Od roku 1927 začíná takové vysavače vyrábět i Miele. Nový přístroj ve tvaru hrnce navazuje na obchodní ideu usnadňovat spolehlivými pomocníky práci v domácnosti (tehdy především) ženám. Problém s hmotností vyřešila pojízdná nádoba, v níž je umístěn motor, ventilátor a sběrač prachu. Jen trubice se sací hubicí jsou vedeny ručně. Ocelový hrnec je z bezešvého plechu, vysokovýkonná turbína s velkým sacím účinkem pochází z vlastní výroby. Prachová nádoba je mimořádně velká. Prach sedá na obvodovou část filtru, a tak se dá snadno odstranit. Motor je ochlazován filtrovaným proudem vzduchu.

Po prvním modelu s označením K, zavedeném právě v roce 1927, následuje brzy další přírůstek – model Melior. Oba jsou doporučovány pro velké byty a kanceláře. Všechny elektrovodivé díly jsou v těchto hrncových vysavačích uloženy v opláštění motoru, vyrobeném z izolačního materiálu. Tato izolační lisovaná hmota s obchodním názvem Bakelit je první umělou hmotou, která se v domácnostech i průmyslu začala používat. Motorové opláštění z bakelitu spolehlivě zabraňuje případným zkratům. Díky elastickému závěsu motoru je dosaženo nepřekonatelného odhlučnění.

Kromě vysávání pomáhá Melior i při údržbě ostatního zařízení. K tomu slouží standardně dodávaná malá sací hubice na polstrovaný nábytek, záclony a potahy, úzká hubice pro záhyby a prohlubně, sací kartáč na nábytek a zdi a sací štětec na obrazy, rámy a sochy. Dokonce se dodává i skříňka na vysavač a příslušenství.

Vybavený Melior vyjde na 165 říšských marek, skříňka na vysavač na dalších 30.

Speciální příslušenství dělá z Melioru víceúčelové zařízení. Kromě nástavců na vysávání topných těles a knih existují i rozprašovací bombičky s prostředkem proti molům, hubice na rozprašování tekutin, a dokonce i kartáč pro péči o domácí mazlíčky.

V čem tkví tajemství úspěchu vysavačů Miele?

Design i schopnosti přístrojů se od té doby pochopitelně změnily, ale jedno vysavačům Miele zůstává: díky mimořádné kvalitě použitých materiálů a technologií patří k nejlepším bojovníkům s prachem a dalšími nečistotami. Momentálně nabízí firma vysavače pro všechny typy domácností. Ať už máte doma choulostivé dřevěné podlahy, velké kobercové plochy či huňaté domácí mazlíčky nebo trpíte alergiemi na prach a pyl, nic není pro přístroje Miele problém. Vybírat lze z klasických podlahových sáčkových vysavačů řad Complete, Classic a Compact, bezsáčkových podlahových modelů Blizzard a Boost, robotických přístrojů Scout či hvězdných akumulátorových modelů Triflex.

 

Akce ke 125 letům Miele – jubilejní modely vysavačů

Ke 125letému výročí naděluje Miele svým zákazníkům speciální kolekci vybraných modelů přístrojů. Nejinak je tomu v případě vysavačů. Vybírat můžete mezi jubilejním modely klasických podlahových Complete (Complete C3 125 Edition, Complete C3 125 Gala Edition), bezsáčkových Boost (Boost CX 1 125 Gala Edition, Boost CX1 125 Edition) i akumulátorových vysavačů Triflex (Triflex HX2 125 Gala Edition, Triflex HX2 125 Edition). Zákazníci, kteří si některý z těchto přístrojů zakoupí, získají dárek v podobě hodnotného příslušenství nebo možnost volitelné prodloužené 125týdenní záruky (dle modelu). Bližší informace k akci najdete na https://www.miele.cz/c/125-podminky-5594.htm.

Náš tip:

Bezsáčkový podlahový vysavač Boost CX 1 125 Gala Edition v kompaktním futuristickém designu je opravdu všestranným pomocníkem. Vysoký čisticí výkon zajistí technologie Vortex a filtr Hygiene AirClean zachytí i ty nejmenší částice. Přístroj je nejen extrémně výkonný, ale i mimořádně kompaktní. Díky jeho praktické velikosti je ideální volbou pro úzké obytné prostory, kde je jen málo místa. Lze s ním zcela pohodlně manipulovat a je velmi skladný. Vzhledem k jeho nízké hmotnosti jej také můžete bez problémů přepravovat. Díky funkci TrackDrive vás bude přístroj poslušně následovat na každém kroku. Boční kolečka se postarají o mimořádnou stabilitu a snadnou manipulaci. Tak se při vysávání nepoškodí ani nábytek ani dveřní zárubně. Navíc i jindy složité manévrování je s ním jednoduché a pohodlné – pro ty nejlepší výsledky vysávání bez zbytečné námahy. A vysávání vám tak půjde snadno od ruky.

Přehled jubilejních modelů najdete zde:

www.miele.cz  #MamMiele

Fotogalerie