Masopustní makové motance




Zatímco ulice zdobí zářivé barvy karnevalových dekorací a vzduch se plní smíchem a veselím, na stolech se skrývá tradiční český klenot. Řeč není o ničem jiném než o jemně zavinutém pečivu s bohatou náplní – makovém motanci. Dejte se do pečení tohoto lahodného moučníku a přidejte ho jako sladkou tečku na masopustní tabuli. Mák má navíc kulturní význam v různých částech světa a semena symbolizují hojnost a prosperitu. Příprava motance není složitá a my vám slibujeme, že si na něm jisto jistě pochutnáte vy i vaši přátelé!

Co víme o Masopustu?

Masopust má na českém území dlouhou tradici, slaví se již od 13. století. Začíná svátkem Tří Králů, tedy 6. ledna, a končí Popeleční středou (14. 2. 2024), jejíž datum je navázáno na termín Velikonoc (29. 3. 2024). Masopust tedy připadal na dobu zimního klidu, kdy lidé netrpělivě vyčkávali na jaro, kdy jim opět začaly povinnosti v hospodářství a na poli. V průběhu masopustu se konaly svatby, hody, zabíjačky, tancovačky a mnoho dalších oslav. Nejdůležitější byly poslední tři dny od neděle do úterý. Ty ukončovaly období oslav a započínaly období čtyřicetidenního půstu trvajícího až do Velikonoc. Vrcholem masopustních oslav byl vždy úterní průvod. Lidé se převlékali do všemožných masek a kostýmů, které byly typické pro daný region. Čím grotesknější, tím lepší. Tradicí ve všech regionech potom bylo odměňování masek. Koledníci dostávali za své kostýmy peníze nebo naturálie ve formě vajec, uzeného masa anebo právě pečených dobrot. Pojďme si s receptem s vůní kynutého těsta tyto časy připomenout.

Vychytávka na kynutá těsta

Máte za sebou již nějaké pekařské neúspěchy a vyhýbáte se proto kynutým těstům obloukem? S tímto je navždy konec, s touto ingrediencí se pro vás kynutá těsta stanou rutinní záležitostí. Hladká mouka na kynutá těsta Babiččina volba vás totiž při jejich přípravě rozhodně nenechá ve štychu a makové motance díky ní budou nadýchané, kypré a vláčné.

Mouka také dodá těstu objem, a to pak bude krásně tažné a pružné a bude dobře držet svůj tvar. Tato mouka lépe váže vodu, proto při míchání těsta doporučujeme přidat o něco více tekutiny, než dáváte do běžné mouky. Díky mouce je tak příprava nejen těchto motanců sázkou na jistotu. Hodí se skvěle do jakéhokoliv druhu kynutého pečiva a je vyrobena z pečlivě vybraného obilí. Vyzkoušejte mouku v akci a napečte dobroty na masopust s námi!

Ingredience

  • 350 g hladké mouky Babiččina volba na kynutá těsta
  • 50 g změklého másla
  • 1 žloutek
  • 150 ml mléka
  • 40 g třtinového cukru
  • 22 g čerstvého droždí (asi polovina kostky)

 

Maková náplň:

  • mletý mák
  • 250 g změklého másla
  • 300 ml plnotučného mléka
  • 40 g třtinového cukru
  • 1 lžíce marmelády nebo rumu (nemusí být)

Postup

V menší mističce si založte kvásek z vlahého mléka, droždí a cukru. Po 15 minutách je čas vypracovat v robotu hnětačem těsto ze všech surovin. Nechte robot pracovat i několik minut, musí být pružné, nelepivé a kompaktní. Takovéto těsto pak dejte pod utěrku kynout 40–60 minut podle teploty v místnosti.

Mezitím si nachystejte náplň. Mléko pomalu v hlubším rendlíku přiveďte k varu; dávejte pozor, aby mléko z hrnečku neuteklo. Přidejte mák, vmíchejte a stáhněte ihned z ohně. Přidejte zbytek surovin a znovu míchejte. Podle použití můžete do náplně přidat i libovolné suroviny jako rum nebo marmeládu. Nechte před použitím zcela vychladnout, občas zamíchejte. Náplň v lednici vydrží i tři dny, když ji nespotřebujete najednou.

Těsto po vykynutí rozdělte na bochánky o váze asi 80 g a vyválejte je do úzkého obdélníku. Naplňte makovou náplní a zaviňte do roládky (na délku). Poté podélně rozřízněte až na konec (asi 1–1,5 cm), kterým necháte těsto spojené, stočte do uzlíku a konce stočte pod motanec, aby se během pečení nerozpletl. Pokládejte na nepřilnavý plech nebo na plech s pečicím papírem s dostatečnými odstupy.

Nechte ještě dokynout pod utěrkou asi 25 minut. Předehřejte troubu na 180 °C. Před pečením ještě potřete prošlehaným vejcem s mlékem. Pečte asi 20 minut.