Co se stane, když režisér řídí improvizaci?




Improvizační soubor My kluci, co spolu chodíme připravil na 6. února do pražského divadla Jatka78 premiéru nové inscenace s názvem Deus ex mikrofona, která nabídne unikátní koncept. Naživo na jevišti přímo před diváky budou členové tohoto souboru, který je znám svými bezbřehými pohybovými improvizacemi, zkoušet s významnou režisérskou osobností - při jednotlivých uvedeních vždy jinou. Inscenace tak nabídne neopakovatelný vhled do zákulisí divadelních zkoušek. Jaký bude výsledek? Co se stane, když Režisér běžně nerežíruje před diváky a Kluci běžně neimprovizují s režisérem?

6. února se jako Režisér představí Jiří Havelka, při dalších reprízách 2. března Štěpán Gajdoš a 14. června je zatím v jednání několik dalších tvůrců. Více informací a vstupenky najdou zájemci na webu Jatek78.

„Chceme hlavně poukázat na paradox vlastní tvorby; (ne)možnost režírovat improvizované představení. Pozvali jsme si na každou reprízu jinou režijní osobnost s jinými režijními přístupy. Společně s našimi hosty budeme právě tohle divákům odkrývat, představíme jim, kdo jak může pracovat v “živém přenosu”. Často jsou dialogy a práce herec-režisér skryté, a proto chceme vytvořit prostor pro hru, pro dialog, pro exhibici i niternost,“ říká Lukas Blaha, jeden z Kluků.

Představení Deus ex mikrofona je o divadle, režii, zkoušení, divadelních kuloárech a zákulisních vztazích, ale hlavně je o improvizaci. Z divadelní zkoušky se může stát improvizace, a naopak, improvizace se může stát divadelní zkouškou. Hranice připraveného a spontánního se vytrácejí. Kdo vládne na divadle? Kde končí hercova svoboda? Co všechno si pokaždé jiný Režisér dovolí vůči Klukům? Na tyto otázky hledají My kluci odpověď společně s dramaturgem Jiřím Šimkem v tomto novém projektu, který svou neopakovatelností navazuje na improvizační tradici souboru.

V této inscenaci se diváci stanou svědky zákulisního ruchu a vztahových potyček, které obyčejná divadelní zkouška pro herce obnáší. Dokáží se naši čtyři performeři při každé repríze vypořádat s úplně novým vedením? Na každé repríze se totiž bude měnit Režisér, což  může vážně zamíchat kartami. Někdy půjde o autorské divadlo, někdy půjde o hudební divadlo a jindy třeba i o divadelní anarchii. To u Kluků nikdo nemůže vědět dopředu.

Po úspěšném uvedení inscenace Hostina je tato inscenace pro Kluky další příležitost prozkoumat vody rámcové improvizace, kdy je možná předem daný začátek nebo konec, ale co se stane uprostřed, nikdo nikdy neví. Pro fanoušky jejich improvizačních večerů se najde oblíbený element klučičí nerozvážnosti a pro náročnějšího diváky Deus ex mikrofona nabízí od projekcí až po největší režijní osobnosti naší doby.

My kluci, co spolu chodíme je parta čtyř, kteří si k sobě našli cestu již při studiích na HAMU a DAMU. Pohybová improvizace je pro ně typická a klíčová. Pravidelně vystupují na Jatkách78 a jinak se s nimi během léta dá setkat i na Lodi tajemství a divadelních festivalech jak u nás, tak v zahraničí.

Členy Kluků jsou konkrétně Václav Wortner, Andrej Lyga, Šimon Pliska a Lukas Blaha. Ovšem nebývají v tom sami a hudebně je doprovází Tomáš Kůgel. O vizuálnost nové inscenace se postaral scénograf Honza Tomšů a light-designer Jonatán Vnouček. Vše běží bez jakéhokoliv scénáře. Pro naše performery, tak diváky je to vždy nepředvídatelný večer. Kombinace improvizace a pohybového/tělesného divadla je na naší kulturní scéně nevídaná a osvěžující.

Projekt vznikl za podpory Jatek78, Městské části Praha 7 a Hlavního města Praha.

premiéra DEUS EX MIKROFONA - 6.2.2024 19:30

reprízy - 2.3.2024 / 14.6.2024 19:30

Více informací naleznete na: https://www.jatka78.cz/cs/inscenace/deus-ex-mikrofona

Fotogalerie