Aristokratka ve varu přilákala první týdnu 100 000 diváků do kin




Komedie pro celou rodinu, tak hodnotí velká část diváků nový film Jiřího Vejdělka Aristokratka ve varu, který měl premiéru v kinech 18. ledna. Během prvních dnů v kinech se na rodinu Kostků a jejich příběhy ze života na zámku přišlo podívat více než 100 000 lidí nejrůznějšího věku. Jak se totiž ukázalo, film baví nejen dospělé, ale i děti a mládež. Velkou měrou k tomu přispěla Simona Lewandowska, která ztvárnila postavu divoké Denisky, diváci ale vyzdvihují také roli pana Krásy – Pavla Lišky, či paní Tichou Elišky Balzerové, i s její typickou ořechovkou.

Na slavnostní premiéru filmu, který vznikl podle knižní předlohy jednoho z nejprodávanějších současných autorů Evžena Bočka, dorazili téměř všichni představitelé hlavních rolí. A také sám autor knižní série o Marii Kostkové z Kostky. „Natáčení Aristokratky ve varu bylo vůbec nejdelším, které jsme u nás na zámku zažili. Všichni od herců po štáb byli ale tak milí a sympatičtí, že jsme ty tři týdny nějak přežili,“ svěřil se s vtipem sobě vlastním píšící kastelán Evžen Boček, který na zámku Milotice na jihu Moravy působí už od roku 1992. Film viděl poprvé s ostatními až na premiéře v Lucerně a po projekci jásal. „Musím říct, že se mi pokračování líbilo ještě víc než první film. Dokonce jsem se i několikrát zasmál,“ dodal se smíchem autor, který prodal více než půl milionu výtisků svých knih.

Mezi hosty zářila také zpěvačka Helena Vondráčková. Ta nejen že pro tento film přezpívala jeden ze svých největších hitů Lásko má, já stůňu, ale zahrála si v něm i samu sebe. „O knihách pana Bočka jsem slyšela už dřív, a dokonce se mi doneslo, že je tam zmínka o mně. Takže jsem byla velmi potěšena, když mi přišla nabídka, abych si v jednom z dílů zazpívala. Byla to pro mě velká čest, protože na první film, co jsem slyšela, byly ohromně pozitivní ohlasy,“ vysvětlila svoje zapojení do procesu vzniku filmu oblíbená zpěvačka, jež se objeví na scéně ve druhé polovině filmu na svatbě dua Petra Nesvačilová a Tomáš Jeřábek.

Ještě před oficiální premiérou proběhlo několik předpremiér v regionech a reakce prvních diváků byly velmi pozitivní. Například v Kyjově, kde se v den první projekce vyprodaly tři plné kinosály. Komedie Aristokratka ve varu byla první víkend naprogramována v téměř 230 kinech po celé republice. Vznikla v produkci společnosti Evolution Films, koproducenty jsou Česká televize, slovenská společnost PubRes a společnost innogy, film podpořili Státní fond kinematografie a Jihomoravský filmový fond. Distributorem je společnost Falcon. Na Slovensku se film objeví 25. 1.

Tvůrci:

Scénář a režie: Jiří Vejdělek

Spolupráce na scénáři: Petr Zelenka

Knižní předloha: Evžen Boček

Producenti: Karla Stojáková, Silvie Michajlova, Ondřej Zima, Pavel Berčík

Koproducenti: Česká televize – TPS Kateřiny Ondřejkové, PubRes (SK), innogy

Kameraman: Vladimír Smutný

Architektka: Mariana Hädler

Kostýmní výtvarnice: Michaela Horáčková Hořejší

Masky: Jana Bílková, Miroslava Krepsová

Střih a hudba: Ondřej Hokr

Zvuk: David Titěra, Tomáš Zůbek

Obsazení:

Frank: Hynek Čermák  

Vivien: Tatiana Dyková

Marie: Yvona Stolařová

Tichá: Eliška Balzerová

Josef: Martin Pechlát

Krása: Pavel Liška

Max: Zdeněk Piškula

Deniska: Simona Lewandowska

Vostrá: Petra Nesvačilová

Šváb: Tomáš Jeřábek

Instalatéři: Marek Taclík, Martin Sitta

Helena Vondráčková: Helena Vondráčková

Fotogalerie