Kiwanuka se vrací do Prahy. Přiveze čarovnou směs soulu, psychedelie, funku a gospelu




Londýnský zpěvák s ugandskými kořeny Michael Kiwanuka patří k největším objevům britské hudební scény. Do povědomí se dostal hostováním na koncertech Adele. Brzy na to byl vyhlášen největší hudební nadějí roku v anketě BBC Sound Of 2012. Debut Home Again ho vynesl na vrchol britských hitparád a přinesl mu nominaci na Mercury Prize. Skladba Cold Little Heart ze stejného alba zněla v titulcích amerického seriálu Sedmilhářky. Druhou desku Love & Hate natočil s americkým producentem Danger Mousem (The Black Keys, Gorillaz, Beck). Jeho třetí album s názvem KIWANUKA se stalo nejlepší deskou roku 2020 v žebříčku Mercury Prize. Porota složená z hudebních novinářů, šéfů vydavatelství i muzikantů pro něj hlasovala jednomyslně. Deník Guardian ji označil za jednu z nejlepších desek dekády. V letošním roce tento výjimečný muzikant zavítá na pražské Výstaviště v rámci Metronome Prague 2024.

Kytara, smyčce, dechové nástroje a perkuse vytvářejí čarovnou směs soulu, psychedelického rocku, funku a gospelu. Michael Kiwanuka zpívá vřelým hlasem o úzkosti i naději, o rasismu a policejní brutalitě, víře v sebe sama i o tom, co dnes znamená být lidskou bytostí. Sám odmítá být považován za mistra, a co víc, před několika lety se vážně zamýšlel nad ukončením své hudební dráhy kvůli nedostatečnému sebevědomí. Přestože všechna jeho dosavadní alba byla nominována na prestižní cenu Mercury. Kiwanuka je zkrátka skromný umělec, který neholduje excentrickým projevům a nachází inspiraci ve zvucích amerického soulu z období sedmdesátých let minulého století.

„Michael Kiwanuka je jedním z nejuznávanějších britských umělců. Představte si, jako by se potkal Van Morrison s Curtisem Mayfieldem, a jste doma. V roce 2016 se jeho druhé album Love & Hate dostalo na první místo ve Velké Británii. V roce 2019 bylo zase jeho album Kiwanuka vydáno s jednohlasnými nadšenými recenzemi. Magazín Mojo dokonce uvedl, že jde o mistrovské dílo definující kariéru. Je to skvělý umělec, který do svých úžasných živých vystoupení vkládá každou část svého srdce a duše. Michael Kiwanuka je zkrátka opravdový tahák,“ říká speciálně pro Metronome Prague 2024, Rob Cass, Abbey Road Studios Producer.

Michael Kiwanuka vyrůstal v severní části Londýna, konkrétně ve čtvrti Muswell Hill. Jeho rodiče pocházeli z Ugandy a opustili svou zemi, aby unikli režimu, který nastolil prezident Idi Amin přezdívaný řezník z Kampaly. Absolvoval Fortismere School v roce 2005 s výbornými výsledky. Během své školní kariéry byl známý jako přátelský a skromný student s rozsáhlým kruhem přátel a hlubokým porozuměním různým hudebním žánrům. Už během školního období koncertoval s basou a jazzovou kytarou. Po ukončení střední školy pokračoval ve studiu na Westminsterské univerzitě v Londýně.

Pořadatelé Metronome Prague 2024 pro diváky připravují na 80 hudebních a uměleckých vystoupení. Vstupenky jsou v prodeji již nyní.

Za hranice hudby

I letos Metronome Prague nabídne mnoho překvapení, která návštěvníci objeví až během samotného dění a také bohatý doprovodný program. Celou akci navíc příjemně doplní pohodlné zázemí s nevšední gastro zónou. Pořadatelé nyní také nabízí možnost nákupu vstupenek a rezervace „festivalového“ ubytování ve vybraných hotelech ve výhodném balíčku.