Poslední reálná etapa je za nám




Jezdci kategorií Dakar Classic poprali s jedním navigačním testem, se dvěmi rychlostními testy, a aby toho nebylo málo, i s jedním dunovým testem. Tím de facto letošní Dakar Classic skončil a už jen velká smůla případně zabrání posádkám spatřit cíl.

 

"Finálová dvanáctá etapa už by měla být bez větších potíží, ale i tak může být rozhodující. Posledních čtyřicet sedm měřených kilometrů bude takzvaných mávacích, pro diváky. Ale i tak si myslím, že holky mají nervy k prasknutí, on je to nápor hlavně na nervy, aby vše klaplo. A holky Kačenku dovezly do cíle. A bude to vůbec první Citroën 2 CV v cíli Dakaru Classic a ještě k tomu s dámskou posádkou. Když se to povede, budou se přepisovat dějiny „kachnařů,směje se Ollie Roučková.

Dnes jsme se zeptali na názor na posádku Czech Samurajs týmu a pětatřicetikoňové vozítko Gabriela Žúbora. Ten navigoval v minulém roce Ondřeje Martince, kdy se zapsali jako nejlepší česká posádka napříč kategoriemi Dakaru Classic: 

"Holky jsou bomberky! Upřímně jsem před Dakarem nevěřil, že to budou s takovým autem dávat. Minulé ročníky jsme měli v týmu taky auto s nízkým výkonem motoru, ale Suzuki Samurai je aspoň čtyřkolka oproti Kachně. Je vidět, že si to holky užívají i když je to každou etapu stojí hodně námahy a co je hlavní, nevzdávají to!"

A jak vidíš poslední dvě etapy? "Budou samá díra a kámen. Pamatuji si z loňského ročníku etapy kolem měst Al Ula a Hailu jsou to většinou kamenité pisty a řečiště, kde zničit podvozek auta není problém. Holkám bych poradil už nikam nespěchat. O výsledek už jim nejde, tak bych se soustředil jen na to, aby Kačenu dovezli do cíle. A tím se dvě bláznivé Češky postarají o to, že Kačena konečně uvidí cíl v Rally Dakar Classic. A já jim k tomu budu držet palce.“

Zítra na dvojici Bára Holická – Lucie Engová čeká dvanáctá etapa z Yanbu do Yanbu s délkou 116 kilometrů, z toho měřených 46 km. Celý Czech Samurais tým pevně věří, že holky vyjedou na cílovou rampu s Citroenëm 2 CV i se šéfmechanikem Tomášem Nerudou.

Foto: Zbyněk Hozák

Text: Pavel Vydra 

Fotogalerie