Věděli jste, že sex je cestou ke zdravému mozku ve stáří?




Udržet si intimní aktivitu a užívat si potěšení ze sexu může mít významný dopad na duševní výkonnost u starších dospělých – to je výsledek nedávné studie publikované v časopise The Journal of Sex Research. Zjištění naznačují, že zaměřit se na sexuální pohodu ve zralém věku může být klíčovým faktorem pro udržení duševního zdraví ve stáří.

Sexualita je integrální součástí lidské životní zkušenosti, ale často je to aspekt, který je přehlížen v rámci seniorského věku. Jak lidé stárnou, diskuse o jejich sexuálním životě mají tendenci slábnout. Přitom zdaleka není pravda, že „sex není pro starý“. Příkladem mohou být právě tuzemské statistiky, podle nichž má 70 % zadaných Čechů nad 60 let pravidelný pohlavní styk a 54 % si někdy dopřává masturbaci.  

Předchozí studie se často zaměřovaly na fyzické a duševní zdravotní výhody sexuální aktivity, včetně zlepšení nálady, kardiovaskulárního zdraví a celkové pohody. Avšak, malá pozornost byla věnována tomu, jak může frekvence a kvalita sexu u starších dospělých ovlivnit kognitivní funkci – tedy zdraví mozku neboli duševní výkonnost. Přitom populace starších dospělých roste v mnoha rozvinutých společnostech a tito lidé čelí více zdravotním problémům, jimž je lepší předcházet, než je složitě řešit.

Rozhoduje frekvence i kvalita sexu

Aby prozkoumali vztah mezi sexualitou a kognitivním zdravím, využili autoři studie data o různorodé skupině starších dospělých čítající 1 683 respondentů starších 62 let, o nichž byly k dispozici kompletní údaje o kognitivní funkci a byli buď v manželství, partnerském soužití nebo měli romantického, intimního nebo sexuálního partnera. Vědci zkoumali tři rozměry partnerství a sexuality: frekvenci sexu (jak často respondenti měli sex), fyzické potěšení (úroveň tělesné rozkoše získané ze sexuální aktivity) a emoční uspokojení (za jak uspokojivé respondenti považovali své sexuální vztahy).

Sexuálně aktivní starší dospělí ve věku 75 až 90 let, kteří měli sex alespoň jednou týdně, vykazovali během pěti let lepší kognitivní funkce než ti, kdo během posledního roku nehlásili žádnou sexuální aktivitu. To naznačuje, že frekvence sexu může mít kognitivní přínosy pro nejstarší studovanou věkovou skupinu. Klíčovým faktorem u lidí ve věku 62 až 74 let ale byla kvalita sexuálních prožitků. Ti, kteří uvedli velmi nebo extrémně příjemné a uspokojivé sexuální vztahy, zažívali lepší kognitivní funkci ve srovnání s těmi, kdo nepovažovali své sexuální zážitky za uspokojivé.

Podle odborníků je proto zásadní na partnerské intimitě během stárnutí pracovat vědomě: „Je důležité přestat se řídit podle zažité rovnice sex = soulož, a namísto toho vnímat sex také jako hravou a smyslnou aktivitu. Místo touhy po dokonalém sexuálním výkonu se zaměřte na vzájemné dotyky a to, jak mohou potěšit váš protějšek,“ radí Barry W. McCarthy Ph.D., emeritní profesor psychologie na univerzitě v Michiganu a autor knih o zdravé sexualitě.

Kreativitě se meze nekladou

 

„Jestliže u muže dochází ke slábnutí erekce, nebo k prodlužování času potřebného k dosažení ztopoření, neměl by hned mylně předpokládat, že je na soumraku své sexuální kariéry. S postupujícím věkem někteří muži ztrácejí schopnost vzrušení ze samotných představ, ale mohou jej dosahovat pomocí fyzické stimulace,” vysvětluje MUDr. Marek Broul, Ph.D., MBA, FECSM, primář Sexuologického oddělení Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem a urolog Urologického oddělení nemocnice Litoměřice. Není však dotek jako dotek a různé muže vzrušují různé věci – uchopení určité části penisu, síla stisku dlaně nebo rytmus a rychlost pohybů.

„Protože může mít partnerka odlišné představy o tom, jak by měla stimulace rukou vypadat, je nejlepším řešením, aby se muž odhodlal ukázat a otevřeně popsat, co ho vzrušuje. Vhodnou pomůckou jsou také pánské masturbátory, jejichž používání nevyžaduje zasunutí penisu do uzavřeného prostoru – tedy ani erekci. Neztopořený penis se do takového stimulátoru buďto snadno vloží, nebo se vibrující pomůcka přikládá na různé partie podle toho, kde muž nejlépe vnímá vzrušení,” doplňuje Michal Večeřa z českého online sexshopu YOO.cz. 

Pokud je vaginální styk pro ženu z jakýchkoliv důvodů nepříjemný nebo bolestivý, je nejdostupnější alternativou vhodná stimulace klitorisu rukou nebo jazykem a ústy. Kromě toho existuje mnoho erotických hraček, které jsou určeny přímo na klitoris. „Navíc je pro mnoho žen právě dráždění klitorisu pro dosažení orgasmu důležitější, než samotná penetrace,” říká MUDr. Marek Broul.

To potvrzuje i statistika, podle které pouze 25 % žen pravidelně a spolehlivě dosahuje orgasmu během vaginální soulože. Toto číslo nepochází pouze z jedné studie, ale z komplexní analýzy 33 výzkumů za posledních 80 let od Elisabeth Lloyd v její fascinující knize The Case of the Female Orgasm. Autorka také vybízí ženy, aby se nezdráhaly partnera navigovat k takové formě stimulace klitorisu, která jim přináší nejvíce potěšení.