Poměr skvělé chuti a jednoduché přípravy mluví jasně v jejich prospěch: slané muffiny s pancettou!




Chutné a zdravé. To je kombinace, kterou mnozí z vás jistě často u receptů vyhledávají. A ještě o to více, když začíná nový rok a my se opět ocitáme na startovní čáře s pomyslně čistým štítem. Nových, chutných a zdravých receptů ale není nikdy dost, zejména pokud jsou hotové do pár minut. Všechny tyto parametry tento recept naštěstí splňuje a úspěch je tak zaručen! Upečte si s námi v lednu tyto lahodné muffiny, které se můžou stát hlavní složkou nejedné svačiny, a navíc uspokojí nejenom vaše chuťové pohárky, ale i váš mikrobiom!

Recept pro milovníky i odpůrce

Kefír má bezesporu mnoho výživových benefitů, nicméně jeho chuť je specifická. Proto se nabízí otázka – jak to máte s kefírem vy? Pijete jej po litrech, nebo ho nemůžete ani cítit? Pro oba tábory máme dobrou zprávu. Příznivci si mohou díky tomuto receptu dopřát svůj oblíbený nápoj v trochu jiné podobě, odpůrci zase mohou podpořit svůj mikrobiomu, aniž by kefír museli v jeho původní formě pozřít. A proč je vlastně kefír tak prospěšný? Tato některými označovaná probiotická superpotravina podporuje trávicí systém. Tento kvašený mléčný nápoj obsahuje vysoké množství probiotických bakterií, díky kterým podporuje proces trávení a zpracovávání potravy. Podle Národního zdravotnického informačního portálu mají probiotika příznivé lokální působení na střevní pohyblivost a díky tomu upravují zácpu či průjem. Zároveň jsou užitečné při srážení krve, a to především díky produkci bioaktivního vitaminu K. Kefírové nápoje ale obsahují mnohem více užitečných látek, kterými jsou například fosfor, vápník či hořčík, a pomáhá se tak podílet na posilování našich kostí. A to je nejeden dobrý důvod, proč tyto muffiny s kefírem vyzkoušet. Navíc podíl jejich dokonalé chuti a jednoduché přípravy mluví jasně v jejich prospěch a úspěch v kuchyni je téměř zaručen!

Jeden zázračný produkt

Také vás vždy odradí, když je seznam ingrediencí nějakého receptu delší než týden před výplatou? Nejlépe se nám totiž peče a vaří právě z věcí, které nemusíme kupovat, protože je máme doma, a jsou navíc využitelné pro mnoho dalších příležitostí a receptů. Věděli jste, že odteď vám na pečení bude stačit už jen jedna mouka? Babiččina volba totiž sjednotila arzenál tří nejpoužívanějších mouk do jednoho univerzálního génia. Babiččina volba univerzální pšeničná je unikátní v tom, že nabízí jednoduché řešení pro nepřeberné množství receptů, a můžete ji tak bezstarostně využít na pečení, obalování či zahušťování pokrmů, na slano i na sladko. Jestli se ptáte, jak je to možné, odpovědí je optimální struktura této mouky, která díky kvalitnímu lepku a škrobu kombinuje vlastnosti hladké i polohrubé mouky. Navíc je umleta ze 100% českého obilí, a je také doporučeným výrobkem platformy Testuj.to. K dostání je v hypermarketech Albert, Tesco a na kosik.cz

Ingredience

  • 250 g univerzální mouky Babiččina volba
  • 2 vejce
  • 200 ml podmáslí nebo kefíru
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • 100 g pancetty
  • 50 g goudy
  • 50 g parmazánu
  • 1 PL bylinkového másla
  • 1 cibule
  • 1 ČL másla
  • silikonové formičky na muffiny
  • lněné semínko a maldonská sůl na dokončení

Postup

  1. Na másle opečte cibulku a pancettu, nakonec nechte zavadnout špenát.
  2. V míse smíchejte vejce, mouku, podmáslí, prášek do pečiva a sůl. Vmíchejte nastrouhané sýry a opečenou pancettu se špenátem.
  3. Nadávkujte do formiček. Na závěr posypte lněným semínkem a solí.
  4. Pečte při 200 °C asi 20 minut. Nechte vychladnout a pak vyklopte z formiček.