Režisér Adam Sedlák odtajnil trailer seriálu ADIKTS




Režisér a scenárista Adam Sedlák se po úspěchu svého celovečerního filmu BANGER. pustil do dalšího unikátního projektu s názvem ADIKTS. Tentokrát jde o šestidílný seriál zaměřený na závislosti a konzumaci drog mezi mladými. Sérii půlhodinových epizod uvede digitální platforma České televize iVysílání od 9. ledna 2024 a od 24. ledna se seriál objeví také na televizních obrazovkách ČT1. V hlavních rolích se kromě nastupující generace herců představí Jan Hájek, Lenka Dusilová, Barbora Bočková nebo Jana Kolesárová.

Max, Mell, Ema, Robin a Soňa. Pětice studentů adiktologie se v rámci zodpovědného přístupu ke studiu rozhodne pro experiment – vzít si drogy, které by mohly na chvilku vyřešit problémy každého z nich. Jak říká profesorka Jensenová, drogy jsou zkratky k řešení problémů.  Experiment má ale jeden podstatný háček. Účinek drog se u všech stane permanentním. Zábava a nově nabyté „superschopnosti“ vedou mladé hrdiny až na hranu jejich možností, ale i sil. A to vše v situaci, kdy je v zemi zřízena funkce drogového koordinátora, který k drogové problematice přistupuje s maximální tvrdostí… 

Trailer: 

Postava Soni má například problémy s bulimií a sebepoškozováním. „Většinu své energie dává do toho, aby nikdo nepoznal, že ji něco trápí. Když pak vyzkouší pervitin, začne jí růst sebevědomí, má pocit euforie, neohroženosti, ale účinek drogy jí zůstane napořád a je tak pořád vykroucená a najetá. Je to jenom zkratka, člověk nevyřeší své problémy tím, že si něco vezme,“ vysvětlila představitelka studentky Soni Martina Jindrová, kterou diváci mohou znát například ze seriálu Odznak Vysočina a příští rok se objeví například ve filmech Sbormistr či Manželé Stodolovi.

„Moje postava Maxe a je vlastně neustále na drogách, což souvisí s jeho problémem, kterým jsou potlačované emoce a špatná rodinná situace. Vlastně si myslí, že jeho životní styl je jeho přednost. Zajímavě to tak poukazuje na zrychlenost dnešní doby a to, jak je důležité mluvit o svých problémech,“ svěřil se představitel jednoho ze studentů Petr Uhlík.

Režisér Adam Sedlák se po svém filmu BANGER. pokusil znovu vstoupit do vod závislostí, tentokrát však s určitým preventivním přesahem. „Snažili jsme se to pojmout odlehčeně, jako fikci, seriál o superhrdinských schopnostech získaných drogami. Má to bavit, ale zároveň mladým lidem ukázat, že drogy jsou opravdu jen zkratky a jejich užívání může přinést velké problémy,“ vysvětlil režisér, který zaujal už v roce 2016 svou seriálovou prvotinou Semestr.

V hlavních rolích seriálu Adikts se kromě Martiny Jandové a Petra Uhlíka představí také Luciana Tomášová,Kristýna Jedličková aTadeáš Moravec. Ve vedlejších rolích se objeví jako pedagogové studentů Jan Hájek nebo herecky debutující zpěvačka Lenka Dusilová. „Moje postava profesorky se opravdu zarputile snaží pomoci závislým lidem, má to jako poslání, pomáhat a měnit svět k lepšímu. Ví, že některé drogy pod oborným dohledem mohou člověku i pomoci, zároveň si ale uvědomuje nebezpečnost současné situace a bojuje proti nadužívání a zneužívání,“ vysvětlila zpěvačka s tím, že sama prošla v minulosti obdobím experimentování a proto dnes ví, že věci jdou vyřešit s čistou hlavou.  

Seriál bude mít premiéru na iVysílání České televize v úterý 9. ledna 2024. Od 24. ledna bude potom vysílán jednou týdně na ČT1. Koproducenty projektu jsou Česká asociace pojišťoven a Česká televize. Série navazuje na osvětovou kampaň zaměřenou na nepřiměřenou rychlost na českých silnicích před dvěma lety, jejímž vrcholem byl celovečerní snímek 13 MINUT.   

TVŮRCI 

Scénář a režie: Adam Sedlák 

Producenti: Jan Matoušek (Česká asoc. pojišťoven), Jakub Jíra, Kryštof Zelenka (Shore Points), Jakub Mahler (ČT) 

Kamera: Dušan Husár 

Střih: Šimon Hájek 

Hudba: Oliver Torr 

Zvuk: Jakub Jurásek, Jan Šulcek 

Casting: Maja Hamplová 

 

OBSAZENÍ 

Max: Petr Uhlík 

Mell: Luciana Tomášová 

Soňa: Martina Jindrová 

Robin: Tadeáš Moravec 

Ema: Kristýna Jedličková 

Prof. Jensenová: Lenka Dusilová 

Prof. Jelínek: Jan Hájek 

Carmen: Kristína Martanovičová 

Doktorandka: Barbora Bočková 

Ministryně: Jana Kolesárová 

Sociální sítě seriálu: INSTAGRAM 

Fotogalerie