David Pabiška se chystá na další Rallye Dakar, chce zabojovat o bednu




Motocyklový závodník David Pabiška se chystá na svojí další Rallye Dakar, tentokrát již patnáctou v pořadí. V té odstartuje v kategorii Original by Motul určené pro jezdce bez asistence a pojede pod hlavičkou vlastního týmu SP moto Bohemia racing. Aktuálně tak vrcholí jeho přípravy a tréninky. Motocyklové tréninky kombinuje se silovými a kardio, denně spí v hypoxickém stanu simulující reálné podmínky v nadmořské výšce téměř 3 000 m.n.m. a dbá i na správnou životosprávu. V blížící se Rallye Dakar by rád zabojoval o umístění na bedně, největší respekt má ze 48hodinové etapy, ale rozhodně nehodlá jet Dakar jako výlet ani nevěší hlavu z faktu, že bude ve své kategorii nejstarším závodníkem. Naopak, každý další Dakar je pro něj novou výzvou.

Český motocyklový závodník David Pabiška už doslova odpočítává dny do startu 46. ročníku legendární Rallye Dakar, do které se zapojí již po patnácté. Od 5. do 19. ledna tak bude v Saudské Arábii bojovat na svém dakarském motocyklové speciálu o to nejlepší umístění v kategorii Original by Motul, určené pro motocyklové jezdce bez asistence.

„Dakar je jednoznačně výzva i celoživotní vášeň. Rozhodně se ale nechystám do Saudké Arábie na výlet nebo dovolenou, ale hodlám závodit. Věřím, že jsem tréninky nepodcenil a pokud mi bude přát i štěstí, které je v takovéto rallye nezbytné, rád bych zaútočil na bednu,“ říká odhodlaně David Pabiška a dodává, že Dakar je skutečně nevyzpytatelný a přihodit se může kdykoli cokoli. Největší respekt má z 48hdinové etapy, a naopak věří, že pokud se v rallye dopracuje ke dni volna, je na místě už pomyslně vyhlížet cílovou pásku i to nejlepší umístění.

Tréninky a příprava na Dakar 2024 Davida Pabišku čekají ještě zhruba 2 týdny. Přesně na Nový rok, 1. ledna 2024 odlétá do Saudské Arábie, kde se i tentokrát Dakar pojede. Na start rallye se David se svým motocyklem postaví v pátek 5. ledna, kdy jej čeká úvodní prolog a poté až do 19. ledna 12 etap závodu.

„Věřím, že natrénováno mám, ale rozhodně s tréninky nekončím. Můj den vypadá tak, že začínám cvičením na orbitreku, pak absolvuju ještě posilovnu a silové tréninky. Pochopitelně nepodceňuju ani trénink na motorce a den zakončuji spánkem v hypoxickém stanu. Ten mi reálně simuluje podmínky, totožné s podmínkami panujícími při spaní v nadmořské výšce téměř 3 000 metrů a umožňuje mi aklimatizaci i zvýšení silových a vytrvalostních možností,“ vysvětluje David a dodává, že aklimatizace je zásadní nejen z fyzického hlediska, ale i proto, aby člověk na místě, přes všechno fyzické i psychické vypětí, nebojoval ještě s odlišnými klimatickými podmínkami.

Doplňme, že start Dakar Rally 2024 se odehraje 5. ledna ve starodávném městě Ula a cíl pak bude 19. ledna v přímořském města Janbu. Celý závod měří 7 923 km, z čeho je 4 676 km rychlostních zkoušek, rozdělených do 12. etap. Novinkou pro následující ročník bude absence takzvané maratonské etapy, kterou nahradí 48hodinová etapa, jejíž trať povede pouští Rub al Chálí, která je čtvrtou největší pouští na světě.

Fotogalerie