Petr Jákl se o vánočních svátcích za ničím nežene




Vánoční čas je poznamenaný obrovskou tragédií, ke které došlo před několika dny v budově Filosofické fakulty v Praze. Pouhý den před děsivou událostí jsme se ptali Petra Jákla, mezinárodně uznávaného producenta a režiséra, jak bude trávit svátky, které uzavírají kalendářní rok. Vrátil se akorát z pracovní cesty, která ho zavála do USA a do Kanady, při které se setkal s Anthony Hopkinsem a natáčel dokument o Mickey Rourkovi.

Jaké dodržujete doma vánoční tradice?

Vánoce naprosto miluju, ale na tradicích tolik nelpím. Takže jsem už místo kapra měl i květák. To jen proto, že jsem vegan. Ne že by mi kapr nechutnal. Miluju bramborový salát, zdobení stromku, který máme od půlky listopadu do půlky února.

Na jaké tradice nejraději vzpomínáš z dětství?

No nejvíc vzpomínám na to, jak jsme se všichni koukali společně na pohádky a přejídali se se cukrovím.

Co nesmí chybět na vánočním stole?

Hlavně perníčky. Ty miluju nejvíc. Ale já mám rád jen tvrdý, jako kámen. Takže mi nejvíc chutnají půl roku po Vánocích.

Jaký dárek jsi kdy dostal, na který nikdy nezapomeneš nebo Tě nejvíce překvapil?

Když sem byl malej, tak jsem dostal robota, který měl ruce, jako rakety, něco jako transformers. Bylo to za komunistů a dovezl ho táta z Japonska, kde byl trénovat judo. To jsem nevěřil svým očím. Tady nic takového ani podobného nebylo.

Jak, kde budeš trávit vánoční čas, Silvestra?

Vánoce trávíme vždycky doma s rodinou. Romči (pozn. redakce: manželka Romana Jákl Vítová) rodiče k nám přijedou a mezi Vánoci zase s našima a ségrou pojedeme na hory. A pak Silvestr zase doma. Velkých oslav nového roku jsem si už užil až až…,takže budu pěkně doma u telky.

Co by si popřál všem do nového roku?

 Abychom byli všichni více tolerantní a užívali jsme si toho, co máme a pořád jsme si na něco nestěžovali.