Harley-Davidson zahajuje Big Twin custom revoluci




Na počest oslav svého 115. výročí zahajuje Harley-Davidson® absolutní customovou revoluci! Dnešním dnem představuje osm nových modelů Softail® kombinující vynikající jízdní vlastnosti a výkon řady Dyna® s nepřekonatelným customovým vzhledem řady Softail.  Zcela nové motocykly modelového roku 2018 Fat Boy®, Heritage Classic, Low Rider®, Softail Slim®, Deluxe, Breakout®, Fat Bob® a Street Bob® získaly lehčí a pevnější ocelový rám i kyvnou vidlici se špičkovým předním a zadním odpružením, pohání je nový motor Milwaukee-Eight 107, případně 114 a pochopitelně jim nemůže chybět autentický styl Harley-Davidson kombinovaný s jedinečným designem, který jim dodává jejich neopakovatelný a strhující výraz. Zatím největší vývojový projekt Harley-Davidson právě odstartoval!

„Nové motocykly řady Softail jsou výsledkem nejrozsáhlejšího programu výzkumu a vývoje v dějinách celé naší značky. Nová konstrukce těchto cruiserů si vyžádala tisíce hodin výzkumu a testování. Soustředili jsme se na intenzivní jízdní zážitek, ve kterém se autentičnost, tradice a duše spojuje se špičkovými moderními technologiemi. Výsledkem je svezení, které musíš sám prožít, abys mu uvěřil,“ říká Paul James, Product Portfolio Manager Harley-Davidson.

Jako ztělesnění autenticity, designového DNA a historie značky Harley-Davidson v moderním pojetí přichází těchto osm nových Softailů s úplně novým stylem, který je výrazně odlišuje od jejich předchůdců a zároveň jeden od druhého. A jako nový standard stylu, komfortu a výkonu je tato nová generace továrních customových cruiserů připravena pro jezdce, kteří se chtějí posunout ještě dále a hledají jedinečné vyjádření své osobnosti.

„Autentičnost designu Harley-Davidson vychází z pečlivého sladění všech detailů od začátku až do konce – je těžké toho dosáhnout a je těžké to od nás okopírovat. Motocykly Harley-Davidson nejsou spotřební zboží - jsou předávány z generace na generaci. Pečlivě zvažujeme každý šroub a matici v motocyklu, všechny povrchové úpravy a každý detail. Nový rám řady Softail je jako umělecké dílo a čím víc je odkrytý, tím je krásnější. Jeho design svědčí o týmové práci, na které jsou založeny naše procesy návrhu a výroby,“ dodává Brad Richards, Vice-President of Styling and Design Harley-Davidson.

V rámci největšího vývojového projektu v historii značky tak dostaly nové modely pevnější a podstatně lehčí rám umožňující přenos masivního točivého momentu nových motorů Milwaukee-Eight® 107 a 114 s dvojitou vyrovnávací hřídelí. Díky vysoce výkonnému přednímu odpružení s dvojitým průtokovým ventilem a skrytému, snadno nastavitelnému zadnímu odpružení typu monoshock jsou modely Softail 2018 rychlejší, lehčí a lépe ovladatelné než kterýkoli z předchozích Big Twin cruiserů.

Nový podvozek, rám / kyvná vidlice & vysoce výkonné odpružení

Ovladatelnost motocyklů Softail nyní vstupuje do nové éry s lehčím a pevnějším rámem, který povyšuje myšlenku souladu funkce a formy na vyšší úroveň, a přitom si zachovává klasický vzhled hardtailu a přináší ryze moderní jízdní vlastnosti. Mezi výhody nového podvozku patří větší úhly náklonu v zatáčkách u většiny modelů, lepší odezva řízení při nájezdu do zatáčky, rychlejší akcelerace, větší obratnost, nižší hmotnost a snazší zvednutí z bočního stojanu než u předchozích modelů.

Jádro podvozku motocyklů Softail 2018 tvoří nový trubkový rám z vysokopevnostní uhlíkové oceli, který v kombinaci s kyvnou vidlicí podstatně zvyšuje pevnost podvozku. Samotný rám je o 65 % tužší než u předchozí řady Softail, což vede k 34% nárůstu celkové pevnosti podvozku. Jeho konstrukce se také vyznačuje jednodušší stavbou s 50% snížením počtu součástí a 22% omezením svarů.

Jsou používány dvě jedinečné kyvné vidlice, jedna pro úzké a druhá pro široké zadní kolo. Široký podvozek je o 5,89 kg (15 %) lehčí, zatímco úzký podvozek ušetřil 8,16 kg (20 %). Kyvná vidlice přenáší pohyb zadního kola do jednotky odpružení monoshock ukryté pod sedlem, takže si zachovává klasický vzhled hardtailového rámu.

Úplně nové vysoce výkonné přední odpružení využívá novou technologii s dvojitým průtokovým ventilem – poprvé bylo použito u modelů Touring 2017 – vyznačuje se výkonným tlumením podobně jako kazetová konstrukce, ale s vylepšeným, citlivějším charakterem tlumení. Se zdvihy 130 mm je optimalizované pro pohodlné brázdění krajiny i razantnější projížďky. Ovladatelnost také vylepšuje optimalizovaný závlek a úhel přední vidlice.

Nové zadní odpružení typu monoshock si zachovává klasický vzhled hardtailu, modernizovaná geometrie zlepšuje kvalitu jízdy, trakci a ovladatelnost. Snadno nastavitelné předpětí pružiny umožňuje rozsah nastavení zatížení 217 kg pro větší pohodlí spolujezdce a optimální ovladatelnost.

Nové modely Softail jsou až o 17 kg lehčí než dříve, nabízejí lepší poměr hmotnosti a výkonu s rychlejší akcelerací, lepším brzdným účinkem a dynamickým chováním v zatáčkách v kombinaci s většími úhly náklonu v zatáčkách u většiny modelů. Některé modely používají nové pneumatiky, které jsou speciálně vyvinuté pro nový podvozek Softail a využívají optimalizovanou konstrukci a vylepšené složení pro spolehlivý výkon a vysokou trvanlivost za všech jízdních podmínek. Nové materiály a konstrukce sedel nabízejí lepší tvary pro širší spektrum jezdců a větší pohodlí při dlouhých cestách.

Nová pohonná jednotka se dvěma možnostmi zdvihového objemu

Ve všech modelech Softail 2018 buší nové srdce v podobě nejvýkonnějších motorů, jaké kdy byly v nabídce Harley-Davidson Big Twin cruiserů, nové motory Milwaukee-Eight V-Twin 107 a 114. Motory Milwaukee-Eight si zachovávají 45stupňový úhel válců s široce rozkročenými hlavami se zvýrazněnou jednovačkovou konstrukcí, která umožňuje úzkou stavbu dolní části a atletický tvar.

Kotevní body nového rámu řady Softail jsou vyrobeny tak, aby těsně obepínaly motor a zvyšovaly tuhost podvozku. Motory Milwaukee-Eight pro modely Softail také využívají propracovaný systém s vyvažovací hřídelí, který vyrovnává vibrace motoru a současně zachovává charakteristický pocit Harley-Davidson. Charakteristický zvuk motorů Harley-Davidson potato-potato-potato je ještě zřetelnější díky tiššímu sání a slabším mechanickým zvukům.

Více informací o motocyklech Harley-Davidson pro modelový rok 2018 naleznete na www.harley-davidson.cz.

Fotogalerie