Tipy na vánoční dárky od umělce Hanuše Lamra




Letos se Hanuš Lamr opravdu nenudil a jeho diář je plný až do silvestra. Hned na začátku roku se s velkým ohlasem veřejnosti setkala jeho brož s názvem Květ růžového kaštanu, který vynesla u příležitosti vyhlášení vítězství ve volbách manželka prezidenta paní Eva Pavlová. Obdivovat ji můžete na výstavě První dámy – móda a styl v Nové budově Národního muzea do 10. prosince 2023.

Hanuš Lamr se v roce 2023 zúčastnil několika výstav v Česku a zavítal mj. do Svitav, Břeclavi, Ústí nad Orlicí, Kladrub nebo Náměšti nad Oslavou. Ve větší míře se letos s jeho prací setkávali i zahraniční milovníci umění, např. v rámci prestižní výstavy autorského šperku Radical Nature v Českém centru Mnichov, veletrhu šperku SIERAAD Art Fair v Amsterdamu nebo veletrhu Contemporaria v Barceloně. Diadém Sbírka, vytvořený pro Národní muzeum v rámci 200. výročí založení této významné kulturní instituce, doputoval na výstavu Brilliant Bohemian Garnets v Iowě. Expozice starožitností i modernějších předmětů s českými granáty ze sbírek Národního muzea je ve zdejším National Czech & Slovak Museum & Library k vidění do 14. 1. 2024.

Předadventní i adventní čas můžete vyplnit také návštěvou výstavy V kráse ornamentu, která se koná od 25. listopadu do 10. prosince v Hale 17 na Výstavišti Praha v Holešovicích. Projekt připravila Helena Dařbujánová a v rámci expozice současných umělců se na ní představí i Hanuš Lamr s manželkou Zlatkou.

Unikátní šperk jako výjimečný dárek pro vaše milované

Pokud hledáte pro své blízké výjimečný a osobitý vánoční dárek, přinášíme vám tipy v podobě nových přírůstků z ateliéru Hanuš Lamra. Šperky, inspirované krásou a jedinečností přírody, nabízejí perfektní kombinaci uměleckého mistrovství a přirozené elegance.

Kolekce "Dicentra" a "Fructus arteficialis" představují dva různé, ale stejně fascinující přístupy k designu šperků. Zatímco "Dicentra" čerpá inspiraci z okouzlujících květů srdcovky, symbolizující lásku a něhu, "Fructus arteficialis" v sobě nese odkaz na dary přírody, zachycené v živých barvách a unikátních formách.

Náhrdelníky z kolekce Dicentra

První dva šperky pocházejí z kolekce Dicentra, která je inspirována jednou z nejpůvabnějších okrasných rostlin – srdcovkou. Trvalku původem z Asie charakterizují květy ve tvaru srdíček, které jí propůjčily i lidové názvy „srdcovka“ či „srdce Panny Marie“. Britové jí přezdívají Lady in a Bath nebo Bleeding Heart. Květ je složen z vnějších růžových plátků, vnitřní plátky vyčnívají dole a jsou bílé. Listy jsou jemně zpeřené, po odkvětu zasychají a rostlina se zcela zatáhne do půdy tak, že zmizí ze záhonu.

V kolekci Dicentra pracuje Hanuš Lamr s uzavřeným, ale i otevřeným květem srdcovky, do kterého vkládá kameny ve tvaru slzy, nebo z ní nechává padat závoj řetízků. Kolekci doplňuje i kamennými korálky.

Bleděmodré srdce je unikátní stříbrný náhrdelník s přívěskem ve tvaru srdcovky a se světle modrým chalcedonem. Uvádí se, že chalcedon přináší štěstí, úspěch, krásu, sílu, radost a energii, zklidňuje a tiší rozjitřenou mysl a emoce. Je ideálním pomocníkem při stresu, napětí, depresi a strachu, který vnáší do života láskyplnou lehkost. Podle některých zdrojů také podporuje vztah k přírodě, harmonizuje tělo, mysl, city a ducha, pomáhá lépe rozumět snům a rozvíjet intuici a vnitřní vědění. Je prý také silným ochranným kamenem.

Náhrdelník s názvem Srdce s malachitovými kapkami je tvořen stříbrnou srdcovkou doprovázenou sytými malachitovými kameny.

Malachit je považován za kámen změny a kreativity, který pomáhá zbavit se starých vzorců a blokád. Harmonizuje naši duši a otevírá srdce lásce a soucitu. Je také vnímán jako silný ochranný kámen, který chrání při cestování a proti negativním energiím. Přináší naději a spolehlivost.

Náušnice z kolekce Fructus arteficialis

Další dva šperky jsou ochutnávkou ze zbrusu nové kolekce Fructus arteficialis. V ní zachytil Hanuš Lamr dary přírody, ať už jsou to fíky, physalis nebo hlemýždí ulity, v pestrých a živých barvách. Každý šperk je vytvořen přesným odlitím fragmentů přírodnin do syntetické pryskyřice a následně ručně opracován. Vznikají tak jedinečné barevné unikáty podobné sochám.

Náušnice Zelené kokony jsou hravou kombinací přírodniny odlité do syntetické pryskyřice. Stříbrné spirálovité náušnice Růžové mochyně jsou odlity z plodů mochyně a jsou doplněny perlou připomínající květy. Náušnice působí velmi lehce a elegantně, zároveň však budou výrazným a hravým doplňkem k tmavému i barevnému outfitu.

Ceny šperků:

Náhrdelníky z kolekce Dicentra: á 28.000 Kč

Náušnice Zelené kokony: 12.000 Kč

Náušnice Růžové mochyně: materiál: stříbro 925/1000, syntetická pryskyřice, cena 18.000 Kč

Fotogalerie