Režisér Adam Sedlák představuje první teaser série ADIKTS




Režisér a scenárista loňského hitu BANGER. představuje prvním teaserem nový projekt s ambicí stát se další generační výpovědí. Po oceňovaném celovečerním filmu z prostředí rapu tentokrát v razantní šestidílné sérii ADIKTS přináší radikální a necenzurovaný pohled na závislosti a konzumaci drog mezi mladými. Sérii uvede digitální platforma České televize iVysílání 9. ledna 2024 a od 24. ledna se seriál objeví také na televizních obrazovkách.  

„Je to mladý seriál pro mladé publikum, který se zaměřuje na téma závislostí. Má převážně bavit a být určitým katalyzátorem tématu drog ve společnosti. Zároveň má ale určitý preventivní přesah,“ vysvětlil Adam Sedlák, režisér nejen úspěšného snímku BANGER., ale také například velmi oblíbené série pro mladé Semestr. 

">

Nabídku režírovat projekt ADIKTS dostal právě po úspěchu filmu BANGER., za který loni získal Cenu české filmové kritiky pro nejlepšího režiséra. Filmu se zároveň podařilo proměnit dvě z osmi nominací na cenu Český lev. „Samozřejmě jsem přemýšlel o tom, jestli se nebudu opakovat. Ale tohle téma v podstatě dál rozvíjím, a můžu tak doříct to, co se nepodařilo v BANGERu,“ dodal režisér a scenárista s vědomím toho, že se zabývá vážným tématem. „Snažíme se to proto pojímat odlehčeně, jako film o superhrdinech. Nejde o reálný svět, zaměřujeme se na fikci a komiksové prostředí. Drogy jsou jakýmsi prostředkem k získání superschopností,“ vysvětlil režisér.

Věřím, že právě bizarní premisa děje, komiksová nadsázka i výrazná stylizace nám zde paradoxně pomohou komunikovat s mladým publikem o drogách a závislosti na nich s větší důvěryhodností, než kdybychom se pokoušeli o realistické zpracování a přímočaře předkládaná varování, dodal kreativní producent za Českou televizi Jakub Mahler. 

V hlavních rolích seriálu se představí hned pětice mladých talentovaných herců. Dvacátníci Petr Uhlík, Luciana Tomášová, Kristýna Jedličková, Tadeáš Moravec a Martina Jindrová vzali své obsazení do projektu, který se nebojí jít až za hranu, jako velkou hereckou výzvu. „Moje postava se jmenuje Max a je prakticky neustále pod vlivem, což souvisí s tím, že nedokáže zpracovávat svoje emoce a neřeší svoje problémy,“ popsal svou postavu Petr Uhlík, kterého mohou diváci znát například z filmu Po strništi bos.

Ve vedlejších rolích se objeví Jan Hájek a herecky debutující zpěvačka Lenka Dusilová. „Hraju adiktoložku profesorku Jensenovou, která velmi zapáleně vede svoje studenty, ale zároveň má problém ve vztahu se svojí dcerou,“ vysvětlila zpěvačka s tím, že se na svoji první hereckou roli pečlivě připravovala.  

A proč se tvůrci tentokrát pustili do seriálu? „Chceme dostat ADIKTS k co nejvíce divákům a právě seriál nám přišel jako nejvhodnější cesta. Podstatná část naší cílové skupiny diváků konzumuje obsah především v prostředí domova a do kina vyráží jen na události. My jim tuhle seriálovou událost doneseme až pod nos a na platformě iVysílání České televize, která je pro všechny přístupná zdarma,“ objasnil producent Jakub Jíra ze společnosti Shore Points, pro niž je to už čtvrtá spolupráce s režisérem Sedlákem.  

Seriál bude mít premiéru v lednu 2024. Koproducenty projektu jsou Česká asociace pojišťoven a Česká televize.  „Naším cílem je otevřít celospolečenskou diskuzi o návykových látkách. A to způsobem, který dokáže zaujmout i tu nejzranitelnější cílovou skupinu, kterou představují mladí lidé. Prostřednictvím šestidílného seriálu chceme poukázat na důležité celospolečenské téma závislostí a jejich rizik a ukázat, že návykové látky představují zkratky, které vedou jen do slepé uličky,“ doplnil k seriálu ADIKTS výkonný ředitel České asociace pojišťoven Jan Matoušek. Série navazuje na osvětovou kampaň zaměřenou na nepřiměřenou rychlost na českých silnicích, jejímž vrcholem byl celovečerní snímek 13 MINUT.  

SYNOPSE 

Max, Mell, Ema, Robin a Soňa. Pětice studentů adiktologie se v rámci zodpovědného přístupu ke studiu rozhodne pro experiment – vzít si drogy, které by mohly na chvilku vyřešit problémy každého z nich. Jak říká profesorka Jensenová, drogy jsou zkratky k řešení problémů.  

Experiment má ale jeden podstatný háček. Účinek drog se u všech stane permanentním.  Zábava a nově nabyté „superschopnosti“ vedou mladé hrdiny až na hranu jejich možností, ale i sil. A to vše v situaci, kdy je v zemi zřízena funkce drogového koordinátora, který k drogové problematice přistupuje s maximální tvrdostí… 

Režisér a scenárista Adam Sedlák slavil v roce 2022 úspěchy s filmem BANGER. Za ten obdržel Cenu české filmové kritiky za režii a ve stejné kategorii byl nominován i na Českého lva.  I v případě seriálu ADIKTS se obklopil stálými spolupracovníky. Je to už jeho třetí spolupráce se slovenským kameramanem Dušanem Husárem, stejně jako se střihačem Šimonem Hájkem, kterému jeho předchozí práce na filmu BANGER. přinesla Českého lva.  O zvuk se postarali Jakub Jurásek a Jan Šulcek, kteří jsou držiteli Českého lva za Sedlákův debut Domestik. Za hudební složkou stojí dvorní skladatel Oliver Torr.  

TVŮRCI 

Scénář a režie: Adam Sedlák 

Producenti: Jan Matoušek (Česká asociace pojišťoven), Jakub Jíra, Kryštof Zelenka (Shore Points), Jakub Mahler (Česká televize) 

Kamera: Dušan Husár 

Střih: Šimon Hájek 

Hudba: Oliver Torr 

Zvuk: Jakub Jurásek, Jan Šulcek 

Casting: Maja Hamplová 

OBSAZENÍ 

Max: Petr Uhlík 

Mell: Luciana Tomášová 

Soňa: Martina Jindrová 

Robin: Tadeáš Moravec 

Ema: Kristýna Jedličková 

Prof. Jensenová: Lenka Dusilová 

Prof. Jelínek: Jan Hájek 

Carmen: Kristína Martanovičová 

Doktorandka: Barbora Bočková 

Ministryně: Jana Kolesárová 

 

Stopáž: 6× 30 min. 

Uvedení: leden 2024 v iVysílání 

Sociální sítě seriálu: INSTAGRAM