Tajemství pohodlí a tepla na každý výlet: Jak správně vrstvit oblečení a proč?




Máte v plánu vyrazit na výlet, větší trek, pracovat venku nebo sportovat? Ať už se chystáte na jakoukoliv venkovní fyzickou aktivitu je potřeba myslet na vhodnou výbavu. Základem činnosti či výletu je samozřejmě kvalitní outdoorové oblečení a obuv. Je potřeba se při ní cítit maximálně pohodlně. K tomu vám dopomůže právě vrstvení. Odborník radí jak a proč oblečení vhodně vrstvit.

Během jakékoliv tělesné aktivity tělo vyrábí energii v podobě tepla. Tedy čím větší pohyb, tím více tepla. Zároveň produkuje pot jakožto systém chlazení. Obojí produkuje lidské tělo v jiné míře a na jiných místech, tedy záleží na celkové stavbě každého těla. Vlivem změn okolních teplot se tělo snadno nastydne nebo naopak přehřeje. Funkční oblečení a jeho správné vrstvení vás před těmito hrozbami zvládne ochránit a vy si tak můžete v klidu užít jakoukoliv aktivitu. Tzv. cibulový systém, jak se jinak říká vrstvení oblečení, klade důraz na správnou kombinaci různých materiálů a na specifické funkce každé vrstvy. Nesnažte se je nahrazovat, společně fungují dokonale.

  1. Sací vrstva

První vrstva, známá také jako funkční je vrstva přímo na tělo. Je to základní stavební kámen, který napomáhá odvádět pot pryč od těla a udržovat jej tak v suchu. “Aby tato vrstva správně fungovala, musí se z ní stát vaše druhá kůže. Vybírejte si proto velikost přesně na tělo. Co se týká materiálu, je dobré používat například merino vlnu, které má výbornou sací schopnost a opravdu zajišťuje tepelný komfort,” sděluje Robert Kunorza, výkonný ředitel ze společnosti Bennon.cz. Nezapomínejte také na chodidla. Zima totiž přichází od nohou. Funkční prádlo z polyesteru je vhodné pro ty z vás, kteří hledají cenově dostupnější variantu nebo nesnesou přímo na těle vlnu. Oblečení je lehčí a dobře saje pot.

MERINO Underwear Black

Cena: 1 539,- Kč/set  

Dostupnost: www.bennon.cz

ARTEMIOS Underwear Black

Cena: 639,- Kč/set     

Dostupnost: www.bennon.cz

TREK SOCK MERINO

Cena: 229 Kč

Dostupnost: www.bennon.cz

  1. Izolační vrstva

Druhá vrstva neboli vrstva izolační navazuje na vrstvu první. Přebírá od ní vlhkost a zároveň zabraňuje úniku vyprodukovaného tepla. Vhodné jsou mikiny a svetry, kde je materiál kombinovaný s podšívkou fleece. Ta je nejlepší při nižších teplotách a tak je vhodná například na lyžování. “Není na škodu, když má mikina možnost zapínání až ke krku nebo svetr rolák. Hodí se také vychytávky, jako jsou průvlek na palce na konci rukávů,” radí výkonný ředitel ze společnosti Bennon.cz, Robert Kunorza. Takové kousky navíc velmi rychle schnou.

OLYMPOS Sweatshirt Blue/Grey

Cena: 689,- Kč

Dostupnost: www.bennon.cz

  1. Softshellová vrstva

Třetí vrstvu tvoří softshellové materiály, které mají za úkol odvádět pot a chránit před nepřízní počasí. Je to tedy takový ochranný štít před zimou, deštěm a větrem. Musí také poskytovat dostatek pohodlí a nijak neomezovat v pohybu. “Druh softshellového oblečení si vybírejte podle ročního období, kdy jej budete potřebovat. Pro zimní bundy je lepší volit třívrstvý softshellový materiál. To znamená že první vrstva je vodoodpudivá, druhá vrstva je TPU membrána a třetí podšívka fleece,” dodává Kunorza. Zato zimní kalhoty postačí dvouvrstvé, bez TPU membrány.

CAMOS JACKET BLACK/GREY

Cena: 1699,- Kč

Dostupnost: www.bennon.cz

CAMOS TROUSERS BLACK/GREY

Cena: 1639,- Kč

Dostupnost: www.bennon.cz        

O outdoorové oblečení je potřeba se dobře starat. Speciální vlastnosti jako například nepromokavost můžete podpořit nebo déle udržet pomocí impregnace. Vždy nastříkejte alespoň 2 vrstvy. Impregnaci lze použít na oděvy, obuv, ale i další doplňky jsou čepice, rukavice, návleky, šátky apod. Ty se vám, především v zimním období, budou velice hodit. Zabrání tak lehkým únikům tepla.

PROFI WATERSTOP, 300 ml

Cena: 199,- Kč

Dostupnost: www.bennon.cz

Funkční oblečení, outdoorové vybavení a kvalitní boty nejen na trek naleznete na www.bennon.cz.

Fotogalerie