Safír - šlechtic mezi drahokamy oslní nejen modrou, ale i dalšími barvami




Jedním z nejvíce ceněných barevných kamenů tzv. „Velké trojky“ je vedle rubínu a smaragdu okouzlující safír. Jedná se o oxid hlinitý, tedy čistý korund, který se vyskytuje na mnoha místech světa. Díky vysoké tvrdosti a odolnosti se velice hodí pro výrobu více namáhaných šperků. Historie těžby a zpracování safírů sahá tisíce let zpět a je spojena s mnoha civilizacemi po celém světě. Když se řekne safír, mnozí si jako první vybaví modrou barvu. Ta je však pouze jednou z jeho možných barevných variant.

Safír býval často v různých kulturách považován za symbol vědění, moudrosti, šlechetnosti či božství a měl ochraňovat svého nositele před vším špatným. Pevné místo si získal mezi šlechtou. Jako symbol nebe a nebeského požehnání zdobil mnoho královských rouch i korunovačních klenotů. Například v proslulé koruně Spojeného království je umístěn známý safír zvaný St.Edward's Sapphire. Modrá barva je také historicky spojována s pravdou, upřímností a věrností. „Prsteny se safírem se symbolicky skvěle hodí jako zásnubní nebo jako cenný dar k 5. a 45. výročí svatby,“ radí Martin Cinolter, uznávaný znalec starožitností, gemolog a majitel obchodu Antiques Cinolter.

Barevná škála safírů je ale velmi pestrá. Vedle mnoha odstínů nádherné modré se lze setkat i s dalšími variantami. Těmi jsou safíry růžové, oranžovo-růžové, fialové, zelené, žluté či zcela bezbarvé. Zabarvení je dáno obsaženými příměsmi železa, chromu, mědi či hořčíku. Nejvzácnější je bezesporu kašmírský safír pyšnící se intenzivní až sametově modrou. Za zmínku stojí také luxusní drahokam označovaný jako Padparadscha safír, který se vyznačuje velmi neobvyklou růžovo-oranžovou až oranžovo-růžovou barvou. Zajímavé jsou také safíry s barvoměnou měnící barvu při různém osvětlení nebo safír asterický. Ten po opracování vytváří optický jev - šesticípou pohybující se hvězdu.

Safíry lze v současné době nalézt na mnoha místech světa. Tradičně v Kašmíru (na území Indie a Pákistánu), na Srí Lance, v Myanmaru (zejména v oblasti Mogok, proslulé těžbou i dalšího drahokamu z rodiny korundů – rubínu), Austrálii, Thajsku, Laosu, Kanadě, USA (Montaně), Tanzanii, na Madagaskaru. I u nás se v minulosti těžily safíry, a to v oblasti Jizerské louky u Safírového potoka.

Safíry se vyrábějí ovšem také synteticky. To sice není moc zajímavé pro šperkaře, ale čirý syntetický safír je hojně používán v jiných odvětvích. Například v namáhaných okénkách pokladních skenerů nebo v oknech kosmických lodí. K využití v těchto extrémních podmínkách ho předurčuje vysoká odolnost, shodná s kamenem přírodním. Milovníkům kvalitních hodinek je jistě dobře známé odolné safírové sklíčko.

I dnes se můžeme potkat se skutečně zajímavým a pro veřejnost atraktivním safírem. „Za bezesporu ikonický safírový šperk lze označit zásnubní prsten lady Diany, jenž se později stal zásnubním prstenem Kate Middleton, současné princezny z Walesu. Je zdoben oválným centrálním modrým ceylonským safírem o váze 12 ct, který je obklopen čtrnácti brilianty,” dodává Martin Cinolter. 

Zajímavé a originální šperky nejen se safíry a široké portfolio dalších starožitností naleznete v kamenném obchodě Antique Cinolter v Maiselově ulici nebo  na www.antiquesprague.cz.

Fotogalerie